Ούριος άνεμος πνέει για το μεσσηνιακό λάδι

Ούριος άνεμος πνέει για το μεσσηνιακό λάδι

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά η φετινή χρονιά
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η φετινή ελαιοκομική περίοδος για τη Μεσσηνία, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί ο γλοιόσπορος. Είναι χαρακτηριστική για το θέμα η δήλωση του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας στην Τριφυλία, Αντώνη Παρασκευόπουλου, ότι οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν ότι η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Συμπλήρωσε, δε, ότι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα το λάδι που παράγεται είναι χαμηλότερης οξύτητας από 0.3, κάτι που αποδεικνύει την εξαιρετική του ποιότητα.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται, το «παράδειγμα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου ακολούθησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, ανακοινώνοντας τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (εσοδείας 2015) πάνω από 3,50 ευρώ το κιλό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συναιτερισμού Τάσο Προσηλιακό, «έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η συγκομιδή της μαυροελιάς (πρώιμη ποικιλία), για το λάδι της οποίας ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμή στα 3,60 ευρώ/κιλό. Ακόμα είναι αρχή, αλλά οι εκτιμήσεις μας για τη φετινή χρονιά είναι θετικές, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή μας όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία των τιμών».
Σχετικά με την τελευταία ανακοίνωση τιμής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, ο πρόεδρός του προσθέτει: «Αν και πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή, εκτιμούμε πως και φέτος θα κινηθούμε στα ίδια περίπου επίπεδα. Αισιοδοξία υπάρχει και για τις τιμές του Κορωνέικου, που είναι η κύρια ποικιλία που συγκομίζουμε στην περιοχή και ξεκινάμε συγκομιδή τέλος του μήνα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά».
Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι στα 4 ευρώ το κιλό αγοράσθηκαν 20 τόνοι μαυρολίσιο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου, ενώ ο Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έκλεισε συμφωνία με Ιταλούς για αγουρέλαιο στην τιμή των 4,60 ευρώ το κιλό.
Τέλος, ο Λάζαρος Σύρνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου, ανέφερε: «Η χρονιά φέτος για την περιοχή μας είναι πολύ καλή ποιοτικά και ποσοτικά.
Αντίστοιχα πέρσι η τιμή (της πρώτης πώλησης) ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό. Οι εκτιμήσεις μας για τη φετινή χρονιά είναι θετικές όσον αφορά στις τιμές και πιστεύουμε ότι δε θα πέσουν κάτω από τα 3,50 ευρώ το κιλό».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης