Ο «Γολγοθάς» του έργου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεχίζεται…

Ο «Γολγοθάς» του έργου στο  Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεχίζεται…

ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου που αφορά στην αναδιαρρύθμιση του ισογείου του κτηρίου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία και η διοίκηση, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και αυτή τη φορά, όχι με αίτημα του εργολάβου, αλλά με εισήγηση της ίδιας της τεχνικής υπηρεσίας. Μάλιστα, είχε πρόθεση η παράταση να είναι έως τέλος Ιανουαρίου, αλλά υπάρχει απαγόρευση από το ΕΣΠΑ, τα έργα του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015.
Έτσι, εγκρίθηκε παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ και εκτελείται από την εταιρεία «Λεωνίδας Σιώρης και Σια Ε.Ε.» με έκπτωση 43,13%.

Πρόοδος εργασιών
Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015, ενώ η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης έληξε στις 11 Ιουλίου και δόθηκε παράταση έως τέλος Οκτωβρίου.
Οι εργασίες που προβλέπονται από το έργο είναι: ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του ισογείου του νοσοκομείου με μικρές τροποποιήσεις της κάτοψης, πλήρης εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών και προσθήκη ψυκτικού μηχανήματος, βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος. Επίσης, κατασκευή νέου εξωτερικού ανελκυστήρα που θα συνδέει τους τρεις ορόφους του κτηρίου, καθώς και μικρή προσθήκη μεταλλικού διαδρόμου – στεγάστρου στη στάθμη του 2ου ορόφου, που θα συνδέει το νέο ανελκυστήρα με το κυρίως κτήριο.
Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί αύξηση του ρυθμού των εργασιών και εσωτερικά έχουν γίνει οι εξής: καθαιρέσεις πλινθοδομών και άοπλων κατασκευών από σκυρόδεμα, καθαιρέσεις πλακοστρώσεων δαπέδων και ψευδοροφών, αποξήλωση κουφωμάτων και ειδών υγιεινής, αντλίας θερμότητας και θερμαντικών σωμάτων. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ύδρευσης- αποχέτευσης και οι σωληνώσεις θέρμανσης και κλιματισμού.
Απομένουν ακόμα να γίνουν οι εργασίες για ψευδοροφές, δάπεδα, ξυλουργικά, κουφώματα, στέγαστρο β’ ορόφου, ολοκλήρωση ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, ανελκυστήρα και αποχέτευση.

«Γολγοθάς»
Όπως αναφέρεται στις σχετικές τεχνικές εκθέσεις, αρχικά η έναρξη του έργου καθυστέρησε διότι ο ανάδοχος έθεσε θέμα εκκένωσης όλου του ισογείου του νοσοκομείου. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση και αντιπροτάθηκε η διαίρεση του έργου σε δύο φάσεις, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο κλιμακοστάσιο και το Ακτινολογικό Εργαστήριο-υπέρηχοι.
Όταν ολοκληρώνονταν οι εργασίες στο 1ο τμήμα, θα γινόταν προσωρινή μεταφορά των εξωτερικών ιατρείων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στον ανακαινισμένο χώρο, για να ξεκινήσουν αυτές της β΄ φάσης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο ανάδοχος (20 περίπου ημέρες μετά την έναρξη) έθεσε θέμα ασφάλειας του εργατοτεχνικού προσωπικού από τα δίκτυα ρεύματος και έτσι δόθηκε εντολή για κατασκευή εναλλακτικής ρευματοδότησης.
Στις 15/5/2015 ο ανάδοχος υπέβαλε τον 1ο λογαριασμό ποσού 80,81 ευρώ και στις 16 Ιουλίου υπέβαλε ειδική δήλωση διακοπής λόγω μη πληρωμής του λογαριασμού αυτού.
Στις 17/6/2015 υπέβαλε το 2ο λογαριασμό (57.057,10 ευρώ) και τον 3ο λογαριασμό (4.082,76 ευρώ) και ακολούθησαν δηλώσεις διακοπής εργασιών.
Στις 14 Σεπτεμβρίου πληρώθηκε τους λογαριασμούς και προχώρησε σε άρση της διακοπής εργασιών.
Παράλληλα, στις 20 Ιουλίου είχε υποβάλει και τον 4ο λογαριασμό (51.101,63 ευρώ), τον οποίο επίσης δεν πληρώθηκε και στις 21 Σεπτεμβρίου υπέβαλε εκ νέου ειδική δήλωση διακοπής εργασιών.
Τέλος, την 1η Σεπτεμβρίου υπέβαλε 5ο λογαριασμό (4.690,54 ευρώ), ο οποίος επίσης δεν έχει πληρωθεί.
Παρά το γεγονός ότι και η παράταση που έχει πάρει έχει λήξει, ο εργολάβος δεν έχει καταθέσει αίτημα για νέα, ενώ σε τεχνική σύσκεψη στις 20 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.
Έτσι, από μόνη της η υπηρεσία εισηγήθηκε την παράταση του έργου έως τις 20-12- 2015.

της Βίκυς Βετουλάκη