Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Όλες παραστάσεις από το 1991 έως σήμερα (βίντεο)

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Όλες παραστάσεις από το 1991 έως σήμερα (βίντεο)

Ένα σπάνιο αρχείο υπάρχει πλέον στο κανάλι της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας στο Youtube.
Παραστάσεις στις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει εκατοντάδες μικροί Καλαματιανοί όταν πέρασαν από το τεράστιο αυτό θεατρικό σχολείο.
Δείτε πιο κάτω μερικές από τις παραστάσεις

Πατήστε εδώ για να δείτε το κανάλι της Πειραματικής Σκηνής στο Youtube

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το 1990 μία ομάδα μαθητών του 3ου  Γυμνασίου Καλαμάτας μαζί με την καθηγήτρια των Γαλλικών Νικολέττα Πετρουλάκη αποφάσισαν να ανεβάσουν τη θεατρική παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», αφού είχαν διδαχτεί στο μάθημα των Γαλλικών μικρό απόσπασμα  από την εν λόγω κωμωδία του Μολιέρου. Το θεατρικό ταξίδι μιας ολόκληρης χρονιάς μέχρι τον τελικό προορισμό, που ήταν το σανίδι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, τους συνεπήρε. Η χαρά της δημιουργίας και η επιτυχία της ολοκλήρωσης μιας τόσο σπουδαίας προσπάθειας, που γι’ αυτούς φαινόταν ακατόρθωτη, τους οδήγησε να μετουσιώσουν το δημιούργημα τους σ’ ένα σύλλογο που ονομάστηκε Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Έτσι, δημιουργήθηκε, το 1991, ένα ερασιτεχνικό θεατρικό και πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποκλειστικά για παιδιά και νέους, μαθητές και φοιτητές της περιοχής της Καλαμάτας και όχι μόνο.
Από τότε και για δεκαετίες, δραστηριοποιείται συνεχώς διοργανώνοντας δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για εφήβους μαθητές και φοιτητές, παραστάσεις θεάτρου κούκλας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές βραδιές, θεατρικά και  εικαστικά σεμινάρια και εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 4 έως 12 χρόνων.
Για την υλοποίηση και την επιτυχία όλων αυτών, συνεργάζεται  πάντοτε με σημαντικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, ζωγράφους, σκηνογράφους, χορογράφους και δασκάλους θεατρικής αγωγής.
Η Πειραματική Σκηνή είναι ένας θεατρικός χώρος δημιουργίας στον οποίο  τα παιδιά διδάσκονται δωρεάν τη θεατρική διαδικασία, φέρνοντάς τα σε άμεση επαφή με το θέατρο όχι μόνο σαν θεατές, αλλά και σαν δημιουργούς όπου οι προβληματισμοί της ερμηνείας και της συλλογικής προσπάθειας  τα βοηθάει να ανακαλύψουν καινούργιους τρόπους έκφρασης,  τα ψυχαγωγεί και  τα καλλιεργεί πνευματικά.
Από την πρώτη στιγμή στήριξαν και στηρίζουν μέχρι σήμερα την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, με την εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά τους, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκπαιδευτικοί και γονείς στην οργάνωση όλων αυτών των δράσεων.
Χορηγοί όλα αυτά τα χρόνια της θεατρικής ομάδας και όλων των άλλων πολιτιστικών δράσεων  είναι ο Δήμος Καλαμάτας, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, ο καπετάν-Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο ΟΤΕ, η Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. και πολλοί άλλοι επαγγελματίες της πόλης μας και φίλοι της Πειραματικής Σκηνής. Σ’ όλους αυτούς οφείλεται και η απόκτηση ενός όμορφου θεατρικού χώρου στην Καλαμάτα, στην οδό Ευριπίδου 2, όπου η ομάδα των παιδιών δημιουργεί τον θεατρικό της κόσμο με την βοήθεια των συντελεστών, του διοικητικού συμβουλίου και των εθελοντών φίλων του συλλόγου.
Στο θεατρικό οδοιπορικό περιλαμβάνονται πάνω από 50 θεατρικές παραστάσεις για παιδιά  αλλά και για μεγάλους, με σημαντικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου και περισσότερες από 16 παραστάσεις θεάτρου κούκλας από την ομάδα κουκλοθέατρου. Επίσης, έχουν διοργανωθεί αμέτρητες άλλες πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Οι νέοι  που πέρασαν το κατώφλι της Πειραματικής Σκηνής ξεπερνούν τους χίλιους και όπως ομολογούν οι ίδιοι η συμμετοχή τους στη θεατρική της ομάδα τους πρόσφερε μερικές από τις ομορφότερες εμπειρίες της εφηβείας τους. Αρκετοί από αυτούς μετά το τέλος των σπουδών τους έγιναν μουσικοί ή ηθοποιοί και πρόσφεραν τις γνώσεις τους σαν συντελεστές πλέον στη θεατρική ομάδα των εφήβων.
Άλλοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ή εργάζονται σαν εθελοντές στις διάφορες ομάδες εργασίας όπως η εικαστική ομάδα, η ομάδα κουκλοθέατρου, η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού κ.α.
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας είναι μέλος της UNIMA HELLAS και του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.
Επίσης είναι ανάδοχος ενός μικρού Ινδού μέσω της action aid.