Πιστοποιητικά για ελαιόλαδο «ΠΟΠ Καλαμάτα» τα ελαιοτριβεία

Πιστοποιητικά για ελαιόλαδο  «ΠΟΠ Καλαμάτα» τα ελαιοτριβεία

Ίσα που θα προλάβουν τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας – και του Δήμου Καλαμάτας – να βγάλουν ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα». Κι αυτό, γιατί ο AGROCERT θα πιστοποιήσει τα ελαιοτριβεία που θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση στις αρχές Δεκέμβρη. Δηλαδή, νωρίτερα από τότε δε θα μπορούν να πουλήσουν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, ενώ δε θα μπορούν να πουλήσουν και για μεγάλο διάστημα μετά τις αρχές Δεκέμβρη, γιατί, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα, οι ελιές που μαζεύονται αργά θεωρείται ότι έχουν ωριμάσει αρκετά και δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού.
Αυτά κι άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα για την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελαιουργείων.
Ο Κωνσταντίνος Λέλης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», στον οποίο υπάγεται ο AGROCERT, είπε ότι κάθε πιστοποιημένο ελαιοτριβείο θα μπορεί να βγάζει ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τέσσερις έως και έξι εβδομάδες. Κι αυτό, διότι μέσα σε αυτό το διάστημα οι ελιές έχουν πλέον ωριμάσει και έπειτα από αυτό τα συστατικά τους δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε κάθε περιοχή διαφέρει ο χρόνος στον οποίο ωριμάζουν οι ελιές, μπορεί δηλαδή σε μια περιοχή οι ελιές να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές το μήνα Νοέμβρη, ενώ σε μια άλλη αυτό να γίνεται το μήνα Δεκέμβρη, οπότε σε κάθε περιοχή διαφέρει η περίοδος παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα από τα ελαιοτριβεία.
Είπε, επίσης, ο κ. Λέλης ότι πρέπει να πιστοποιηθούν και τα ελαιοτριβεία που είχαν μέχρι πέρσι πιστοποίηση για την παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και αυτό λόγω της αλλαγής του κανονισμού, με βάση τον οποίο και επεκτάθηκε η ζώνη ΠΟΠ από την πρώην επαρχία Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. 
Σημείωσε, δε, ότι για την πιστοποίηση ο AGROCERT θα χρειαστεί σαράντα ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε στις 30 Οκτώβρη. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τώρα υπάρχουν περίπου 40 αιτήσεις ελαιοτριβείων της Μεσσηνίας.