Τις αρμοδιότητες για τον πρωτογενή τομέα ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τις αρμοδιότητες για τον πρωτογενή  τομέα ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Να περάσουν στις αιρετές Περιφέρειες οι αρμοδιότητες του πρωτογενούς τομέα ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που συζήτησε το αγροτικό θέμα στην τελευταία του συνεδρίαση.
 
Απόφαση
Σχετικά με αυτό η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, είπε: «Τα νέα δεδομένα και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν τώρα με αγωνιστικό τρόπο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας και της Πελοποννήσου για τα μέτρα που αφορούν στη φορολογία και τα ασφαλιστικά, θεωρούμε ότι είναι ταφόπλακα στα ήδη πολλά προβλήματα που έχουν.
Είναι πολύ σημαντικό που η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ευρεία πλειοψηφία. Υπήρξε κοινή πρόταση από την πλειοψηφία και τη μείζονα μειοψηφία και την παράταξη του κ. Αλευρά και της κας Λυμπεροπούλου.
Η απόφαση που πάρθηκε έχει τρία χαρακτηριστικά:  Πρώτον, ότι ζητάμε για όλα τα θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα να υπάρξουν πρωτοβουλίες νομοθετικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση και να έρθουν ως αρμοδιότητα στις αιρετές Περιφέρειες. Δε διανοούμαστε η κυβέρνηση να παίρνει οριζόντιες αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, μη λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Δεύτερον, ότι για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) θα υπάρχει δυνατότητα τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών να χρηματοδοτούνται και να αντλούν πόρους από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό ταμείο. Ζητάμε με επιτακτικό τρόπο να έρθουν ακόμα περισσότεροι πόροι που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι αιρετές Περιφέρειες.
Τρίτον, ότι συμφωνούμε και στηρίζουμε το ομόφωνο πανελλαδικό ψήφισμα των αγροτών σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους ζήτημα.
Για τα προβλήματα δε φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, εκτός από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν έχει απολύτως κανένα σχεδιασμό για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη