1.240 πιστοποιήσεις στην ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων!

1.240 πιστοποιήσεις στην ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων!

Σχεδόν το 50% του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ελλάδα εξετάστηκε στην Κυπαρισσία!
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η α’ φάση των εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, από το οποίο χορηγήθηκαν 1.240 πιστοποιητικά σε εξεταζόμενους από τη Μεσσηνία και την Ηλεία.
Ο αριθμός των πιστοποιητικών αποτελεί πραγματικό ρεκόρ, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας εξετάστηκαν σχεδόν οι μισοί (περίπου το 50%) από το σύνολο του ΕΛΓΟ της χώρας, στα έξι εξεταστικά κέντρα του ΕΛΓΟ που λειτούργησαν, με 88 τμήματα εξετάσεων στην Κυπαρισσία σε χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών μηνών!
Το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας λειτουργεί ως φορέας παροχής κατάρτισης και ως κέντρο εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, στην Πελοπόννησο. Περίπου το 80% αυτών που εξετάστηκαν κατά την α’ φάση ήταν κάτοικοι της Μεσσηνίας και το υπόλοιπο 20% κάτοικοι της γειτονικής Ηλείας, καλύπτοντας την ευρύτατη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας από τον Πύργο μέχρι την Πύλο. Από τη Μεσσηνία, συγκεκριμένα, ήταν από τους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας.
Σημειώνεται πως η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλεπόταν από 26 Νοεμβρίου να περιοριστεί στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, αλλά παρατάθηκε η έναρξη ισχύος αυτής της πρόβλεψης.
Προβλεπόταν ότι η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33 και την Οδηγία 2009/128/ΕΚ.
Ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να το καταγράφει ενυπόγραφα. Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Για παράδειγμα, εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και δηλούμενο «ως επιβλέπων», να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας, αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερομένου σε εξετάσεις, σε εξεταστικά κέντρα με διαπίστευση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» για αναγγελία έναρξης λειτουργίας δομών του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” ως Φορείς Παροχής Κατάρτισης και ως Κέντρα Εξετάσεων.
Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου, όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Οι απαντήσεις του πρέπει να είναι σωστές σε 20 ερωτήσεις τουλάχιστον.
Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσει β’ φάση εξετάσεων το προσεχές διάστημα και σε ΚΥΑ που εκδόθηκε τονίζεται πως το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ. Μόνο με το παράβολο των 25 ευρώ μπορεί κάποιος να δώσει εξετάσεις στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, όπως ίσχυε και πριν, χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση.