Ερήμην των πολιτών η ελεγχόμενη στάθμευση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Ερήμην των πολιτών η ελεγχόμενη  στάθμευση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Το μέτρο επιβολής ελεγχόμενης στάθμευσης στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας είχε δημιουργήσει από την αρχή μια σειρά από αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών.
Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Αγορά» επανέρχεται στο θέμα, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του πως τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις αρχικές επιφυλάξεις.
Συγκεκριμένα, τονίζει: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έκρινε απαραίτητο με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσει πως γίνεται δέκτης συνεχών παραπόνων τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες του συλλόγου μας για το μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης πέριξ της αγοράς.
Θεωρούμε εξωφρενικό σε μια Λαϊκή Αγορά να μην προβλέπεται η στάθμευση σε αγροτικά αυτοκίνητα για αγορά προϊόντων, καθώς οι μισοί και πλέον επισκέπτες της Αγοράς δραστηριοποιούνται και κατοικούν και στα περίχωρα της Καλαμάτας και μετακινούνται με τα μόνα οχήματα που διαθέτουν, που φυσικά είναι τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα. Το παράπονο αυτό έχει ήδη διατυπωθεί από καταναλωτές και στα έντυπα μέσα.
Θεωρούμε απαράδεκτο να επιβάλλεται τέλος για τη στάθμευση μπροστά από τα καταστήματά μας και ως αποτέλεσμα αυτού κάθε Σάββατο να σταθμεύει ολημερίς το όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας στην κενή θέση που δημιουργείται! Τραγική δε η απάντηση του οδηγού του οχήματος, σε καλοπροαίρετη αξίωσή μας να απομακρυνθεί από το σημείο, η οποία ήταν “εδώ μας βολεύει”!
Όσο για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης καθ’ εαυτό, όπως είχαμε τονίσει και στο αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε και έχουμε την άποψη πως οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του όπως αποτυπώθηκαν στο Συμβούλιο θα ήταν δύσκολες να υλοποιηθούν. Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η άποψή μας αυτή, διότι:
α) Ο τρόπος εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης είναι εκ προοιμίου αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, της οποίας, δυστυχώς, δεν έτυχε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιθέτως τελικά ψηφίστηκε βιαστικά, όπως όλοι ενθυμούμαστε, με απόφαση να εφαρμοστεί στο χώρο μπροστά στα καταστήματα, στο νότιο και στο βόρειο χώρο στάθμευσης.
Παρά τα ανωτέρω, και σε ευθεία αντίθεση με τα ψηφισθέντα, επί 2 μήνες την ελεγχόμενη στάθμευση “πληρώνουμε” μόνο οι καταστηματάρχες, αφού λειτουργεί μόνο μπροστά στα καταστήματά μας, καθώς για άλλη μια φορά στην Ελλάδα μας άλλα ψηφίζονται και άλλα εφαρμόζονται.
β) Είχαμε λάβει υποσχέσεις ότι θα συζητηθεί η μετακύλιση του κόστους της ελεγχόμενης στάθμευσης από τους καταναλωτές στους καταστηματάρχες, παραγωγούς ή ακόμα και στο Δήμο, διότι συμφωνήθηκε πως το μέτρο δε θα επιβληθεί για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για λόγους λειτουργικούς. Ακόμη αναμένουμε πρόσκληση για τη συζήτηση αυτή.
γ) Αξιώσαμε τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να αποφεύγεται να πληρώνουν πρόστιμα όσοι δεν το γνωρίζουν. Δυστυχώς, άλλη μια αστοχία της Δημοτικής Αρχής.
δ) Είχαμε λάβει υποσχέσεις για την ανταποδοτικότητα των εισπράξεων από το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ουδείς γνωρίζει πόσο, πώς, πότε και τι. Ίσως τελικά είναι τόσο μεγαλεπήβολα τα σχέδια για αυτήν την ταλαιπωρημένη Αγορά που αδυνατούν να μας τα παρουσιάσουν.
Κατανοούμε πως είμαστε μια μικρή περιοχή ενός τεράστιου Δήμου και τα προβλήματα που βιώνουμε ως επαγγελματίες ίσως να μη θεωρούνται τόσο σημαντικά συγκριτικά με τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε όλοι. Είμαστε όμως ενωμένοι και δυστυχώς η καλή θέληση και διάθεση εξαντλείται. Είμαστε όλοι δημότες και έχουμε αντίστοιχές αξιώσεις. Δεν εκμηδενίζουμε τις προσπάθειες της Διοίκησης, όμως δεν μπορούμε να μην αγανακτούμε όταν κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να επιβάλλονται μέτρα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η γνώμη τόσο του καταναλωτικού κοινού όσο και των επαγγελματιών. Δυστυχώς, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η πλήρης απαξίωση και ερήμωση της Αγοράς».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη