Κάλεσμα για αντίσταση στην «κατεδάφιση» της κοινωνικής ασφάλισης από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας


Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ.

Συνέντευξη Τύπου, εν όψει της Γενικής Απεργίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο πρόεδρός του Σωτήρης Τσώνης και η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε εργαζομένους και πολίτες να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αύριο στις 10.30 π.μ.
Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι αυτή η απεργία δεν είναι σαν τις άλλες, αλλά μας αφορά όλους, καθώς με τα μέτρα που έρχονται το επόμενο δίμηνο, θα γίνει πλήρης κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, του εργατικού δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων. «Έρχεται εργασιακή ζούγκλα, και ό,τι δεν κατάφεραν τα προγράμματα των δυο πρώτων μνημονίων, θα το καταφέρει το 3ο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια στάθηκε και στα προβλήματα της νέας γενιάς, που το μέλλον της προδιαγράφεται κατάμαυρο, και εκεί που πριν από μερικά χρόνια τη λοιδορούσαμε ως τη γενιά των 700 ευρώ, πλέον πρόκειται για τη γενιά των 250 ευρώ, που για να βγει κάποτε σε σύνταξη θα ελπίζει σε θαύμα…
Ο κ. Τσώνης στάθηκε αρκετά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου για 10 χρόνια γινόταν διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, έκανε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, στα 15.000 μητρώα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητούν μετεγκατάσταση σε χώρες όπως η Βουλγαρία, αλλά και στη «ζούγκλα» που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα με τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζομένους. Κλείνοντας, αφού χαρακτήρισε το 3ο μνημόνιο ως το χειρότερο, καθώς στηρίζεται μόνο στη φορολογία, επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, το μόνο που θα κάνουμε είναι να αναπαράγουμε τη φτώχεια μας, καθώς δε γίνεται το 1/3 των εργαζομένων να συντηρεί τα 2/3 που δεν εργάζονται…
Κάλεσε, δε, για όλους τους παραπάνω λόγους, τους εργαζομένους και τους πολίτες της Καλαμάτας να αντισταθούν σε όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρούσει.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Νικολίνα Λέκκα, ζήτησε επίσης από εργαζομένους και πολίτες να δώσουν «βροντερό» παρών στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το πολιτικό σύστημα της χώρας ως ανίκανο να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και να προτείνει λύσεις.

*Πριν ξεκινήσει τη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την ξαφνική απώλεια του συναδέλφου μας, Χάρη Χαραλαμπόπουλου. Παράλληλα, εξήρε το ήθος του, καθώς και την πολυετή προσφορά του στην πρώτη γραμμή της αντικειμενικής και ευσυνείδητης ενημέρωσης.

Του Κώστα Γαζούλη