Λιγότεροι βουλευτές και μείωση του μπόνους των 50 εδρών με τον νέο εκλογικό νόμο


Λιγότερους βουλευτές, «σπασμένες» περιφέρειες και δραστική μείωση στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος μπαίνει πλέον σε ανοιχτή, δημόσια και διακομματική, συζήτηση μετά τη – μερική έστω – συμφωνία στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Το πρώτο στίγμα προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαμηνύοντας ότι ο σχεδιασμός προβλέπει «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών και μικρότερο αριθμό βουλευτών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δήλωσε ότι μια από τις «βασικές αλλαγές θα πρέπει να αφορά στο μπόνους των 50 εδρών».
Η παρέμβαση Βερναρδάκη έγινε στην εκδήλωση που οργάνωσε το «Ποτάμι» στο Ζάππειο για να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο – μια εκδήλωση που, ουσιαστικά, ανοίγει και το δημόσιο διάλογο για το νέο εκλογικό σύστημα.
Ανάμεσα στους ομιλητές στην εκδήλωση του «Ποταμιού» στο Ζάππειο ήταν ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναδάκης, η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ το «παρών» έδωσαν ακόμη, μεταξύ άλλων, οι Παρασκευάς Αυγερινός, Τάσος Γιαννίτσης Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος.
Υπέρ της αλλαγής του μπόνους των 50 εδρών τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης.