Οι πεταλούδες στη λάμπα της εξουσίας

Οι πεταλούδες στη λάμπα της εξουσίας

Και ο γέροντας Παΐσιος να το προφήτευε κανείς δεν θα τον πίστευε: ο πρωθυπουργός θα πρότεινε στον Β. Λεβέντη, στον Στ. Θεοδωράκη και στη Φ. Γεννηματά να κυβερνήσουν, όμως και οι τρεις θα αρνούνταν χωρίς κουβέντα. Αλλά πού να ήξερε ο γέροντας Παΐσιος για το «σύνδρομο του ΛΑΟΣ»; 
 Ήταν στις εκλογές του 2009 που ο Γ. Καρατζαφέρης πήρε εκείνο το αξέχαστο 5,6% στις εκλογές και ξαφνικά η κάμπια του ΛΑΟΣ μετετράπη σε κοινοβουλευτική πεταλούδα. Την οποία την τράβηξαν τα φώτα της κάμερας και δύο χρόνια μετά έλαμψε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Και μετά, έπαθε ό,τι παθαίνουν όλες οι πεταλούδες που ερωτεύονται τη λάμπα. Το μοιραίο «τζζζτ!» ακούστηκε απ’ τις κάλπες του 2012: με 2,9% ο Γ. Καρατζαφέρης ξανατυλίχτηκε στο κουκούλι της κοινοβουλευτικής αφάνειας.  
Ψηλά πάνω απ’ αυτόν, στο 6,26%, πετούσε η όμορφη πεταλούδα της ΔΗΜΑΡ. Ήταν όμως θέμα χρόνου: λίγο μετά, εμφανίστηκε η μυγοσκοτώστρα της κυβερνητικής συνεργασίας και η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε παραζαλισμένη στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας, να κοιτάζει το 0,49% που πήρε εφέτος στις εκλογές. 
Κι έτσι κάπως προέκυψε η θεωρία του πολιτικού μας χάους: την πεταλούδα του ΛΑΟΣ την πλάκωσε το δέντρο της συγκυβέρνησης, και έκτοτε ο σεισμός ταρακουνάει όλα τα μικρά κόμματα.  
Ο Στ. Θεοδωράκης μπορεί τον Φεβρουάριο να έλεγε «εμείς θα είμαστε στο πλευρό του πρωθυπουργού», αλλά τώρα πετά στο τέμπο του «δεν θα γίνουμε μέρος του συστήματος που πολεμάμε».  
Η Φ. Γεννηματά που τον Ιανουάριο μιλούσε για «συνεννόηση και νέο πατριωτισμό» τώρα βρίσκει πως ο Αλ. Τσίπρας «έχει πολύ μεγάλο θράσος που κουνάει το δάκτυλο».  
Και ο Β. Λεβέντης που τον Σεπτέμβριο έλεγε πως «αν ο κ. Τσίπρας τα βρει μπαστούνια, εγώ θα τον στηρίξω», τώρα ακούει τους ψηφοφόρους να του λένε «πρόσεχε μη σε διπλώσει ο Τσίπρας». Όσο για το αν θα συγκυβερνήσει τελικά κανείς τους… Οι εντομολόγοι δεν θα το απέκλειαν. Στη φύση, βλέπετε, υπάρχουν κάποιες πεταλούδες που ξεκινούν το ταξίδι τους, πεθαίνουν στη μέση του, και συνεχίζουν την πορεία τα μικρά τους. Είναι το είδος που λέγεται -πώς αλλιώς;- «Πεταλούδα Μονάρχης». 
 
Μαρίλη Μαργωμένου, Καθημερινή