Ανοδική πορεία τουρισμού και νέες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βλέπει η Αντ. Μπούζα

Ανοδική πορεία τουρισμού και νέες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βλέπει η Αντ. Μπούζα

Κάλεσε του Δήμους να μην κάνουν αποσπασματικές κινήσεις προβολής και να ενωθούν με την περιφέρεια

Στην έναρξη από την άνοιξη νέων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και στην ανοδική πορεία του τουρισμού, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα τουρισμού, Αντωνία  Μπούζα.
Επίσης, αναφέρθηκε στις εκθέσεις τουρισμού στις οποίες θα συμμετάσχει η Περιφέρεια και ζήτησε τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών τουρισμού, αλλά και του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, παροτρύνοντας τους Δήμους να μην κάνουν μεμονωμένες κινήσεις σε ζητήματα τουριστικής προβολής και να συνεργάζονται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αποτελέσματα
Η κα Μπούζα χαρακτήρισε το 2015 μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο, θεωρώντάς τον μια δυναμική δραστηριότητα που φέρνει θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα, όμως, είπε ότι ξεχώρισε η Μεσσηνία, με έμφαση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, από το οποίο υπήρξε σύνδεση με 14 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο συνέδριο της ΑΒΤΑ (Βρετανών τουριστικών πρακτόρων) που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο στην Costa Navarino στην Πύλο. Μάλιστα, είπε ότι τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Telegraph που ενέτασσε τη Μεσσηνία στους 20 δημοφιλέστερους προορισμού, ενώ η Daily Mirror την Καλαμάτα στους 10 κορυφαίους προορισμούς.
Στο δε αεροδρόμιο της Καλαμάτας τους πρώτους 11 μήνες του 2015 καταγράφηκαν 107.571 αφίξεις.

Νέες πτήσεις
Επιπρόσθετα, η κα Μπούζα σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που ενισχύουν το τουριστικό προφίλ της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου. Αρχικά αναφέρθηκε στην British Airways, σημειώνοντας ότι η έναρξη πτήσεων με αυτή την κορυφαία εταιρεία είναι μεγάλη διαφήμιση για τη Μεσσηνία και σε αυτό βοήθησαν η Περιφέρεια, το Συνέδριο ΑΒΤΑ, η ΤΕΜΕΣ και η Costa Navarino.
Για την Αegean, τόνισε ότι η στήριξη που προσφέρει στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία είναι μεγάλη, ενώ μίλησε για νέες πτήσεις από νέες αγορές που προσεγγίζουν την περιοχή. Ειδικότερα, είπε ότι από την άνοιξη θα ξεκινήσουν ανά δέκα ημέρες νέες πτήσεις τσάρτερ από Βελιγράδι, ενώ από Πολωνία οι πτήσεις αυξάνονται σε τρεις από μία πέρυσι.
Επίσης, θα ξεκινήσουν πτήσεις από νέους προορισμούς από τις σκανδιναβικές χώρες.

Εκθέσεις τουρισμού
Σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις τουρισμού, είπε ότι για το 2016 στόχος της Περιφέρειας είναι να στηρίξει τις υπάρχουσες αγορές και να επενδύσει σε νέες, με παρουσία σε όλα τα σημαντικά γεγονότα.
Το Φεβρουάριο η Περιφέρεια θα συμμετέχει σε εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μιλάνο 11-13, στη Στοκχόλμη 12-14 και στο Βελιγράδι 18-21.
Η κα Μπούζα τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη η παρουσία επαγγελματιών τουρισμού μαζί με την Περιφέρεια και κάλεσε τους επαγγελματίες και την αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού να εκμεταλλευτούν τις πρωτοβουλίες της. «Ο τουρισμός απαιτεί συνεργασία από όλους και κοινές δράσεις. Ελπίζω να το κατανοήσει και ο α΄ Βαθμός αυτοδιοίκησης αυτό και να μη γίνονται αποσπασματικές δράσεις προβολής και εξωστρέφειας, που δε φέρνουν αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας λίγο αργότερα πως δεν αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο, ούτε σε διάθεση των χρημάτων των Δήμων στην Περιφέρεια.
Κλείνοντας σχολίασε πως θα ήταν καλό επιχειρηματίες τουρισμού να παρευρεθούν στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Επιμελητήριο της Αρκαδίας για το νέο ΕΣΠΑ.

Της Βίκυς Βετουλάκη