Βρέξει-χιονίσει ο αγρότης θα διεκδικήσει

Βρέξει-χιονίσει ο αγρότης θα διεκδικήσει

Αποφασισμένοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους 
Μπορεί την Κυριακή ο καιρός να ήταν ακατάλληλος για μετακινήσεις, αλλά δε στάθηκε ικανός να αποτρέψει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συγκεντρωθούν στη Μεσσήνη, ώστε να αποφασίσουν από κοινού για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Μεσσηνία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και έφτασαν με τα οχήματά τους στο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη και αποφασίστηκε πώς θα κινηθούν για να αποτρέψουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Μετά το τέλος της σύσκεψης και αφού ορίστηκε αγωνιστικό μέτωπο για όλη τη Μεσσηνία, έγινε για λίγη ώρα συμβολική κατάληψη του δρόμου.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη της Κυριακής αποφασίστηκαν τα εξής: «Παράταξη των αγροτικών μηχανημάτων, τρακτέρ, στην πλατεία της Μεσσήνης, από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 11.00 π.μ. Αντιστοίχως τρακτέρ θα βγουν και στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μεσσηνία.
Ακόμα, θα υπάρξει κλιμάκωση με παμμεσσηνιακό μπλόκο από όλους τους συλλόγους του νομού, ενώ θα υπάρξει κοινή δράση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως τα καταγράφει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, είναι τα εξής:
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
-ΟΧΙ στο νέο ασφαλιστικό – σφαγείο για τους αγρότες. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
-Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.
-Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, σε ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
-Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου.
-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά από όλες τις αιτίες καταστροφής, σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων.
-Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
-Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
-Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία κ.α).
Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα.
-Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.
-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».

Τριφυλία
Σε πλατείες και μπλόκα θα βγάλουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Τριφυλίας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο εξαθλιώνει την αγροτιά, όπως λένε οι ίδιοι αντιδρώντας σφόδρα.
Σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά, δύο περιοχές όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί το βασικό και κύριο εισόδημα των κατοίκων, επικρατεί γενικός ξεσηκωμός, αφού οι αγρότες βλέπουν και διαπιστώνουν ότι εάν «περάσει» το Ασφαλιστικό, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη και τις καλλιέργειές τους.
Ήδη στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις – συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων, όπου ομόφωνα και ομόθυμα οι αγρότες, αλλά και επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, τόνισαν πως αποφασιστικά και μαζικά απαιτείται αγώνας διαρκείας, με αρραγές μέτωπο της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί. Επίσης, συμμετείχαν την Κυριακή στη συγκέντρωση της Μεσσήνης, ενώ συμμετέχουν στο Παμμεσσηνιακό Μπλόκο. Για χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί συνεδρίαση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για να συζητήσουν τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούν στο προσεχές διάστημα, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί και νέα συνέλευση – συγκέντρωση για λήψη οριστικών αποφάσεων για τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων.
Αντιστοίχως και στα Φιλιατρά αναμένεται αυτές τις μέρες να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου για κινητοποιήσεις.
Όπως είπε στο «Θ» το μέλος της προσωρινής Δ.Ε. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, μόνο με αγώνα μαζικό και διαρκείας μπορούν να ανατραπούν οι πολιτικές που προωθούνται και οι οποίες εξαθλιώνουν τους αγρότες και βάζουν ταφόπλακα στην παραγωγή.
Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου απέναντι στο Ασφαλιστικό και τα μέτρα που επιβάλλονται, ενώ κάλεσε αγρότες και επαγγελματίες στον κοινό αγώνα.
Ο δε πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, μίλησε για λαίλαπα που θα σαρώσει την αγροτιά και θα είναι η ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας