Δύο ελαιόλαδα από τη Μεσσηνία στα καλύτερα του κόσμου για το 2015!

Δύο ελαιόλαδα από τη Μεσσηνία στα καλύτερα του κόσμου για το 2015!

Δύο ελαιόλαδα από τη Μεσσηνία βρίσκονται ανάμεσα στα 161 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των έξτρα παρθένων ελαιολάδων για το 2015.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Makaria Terra από τη Σκάλα και το Lia από τα Φιλιατρά. Το πρώτο λάδι είναι και πολυβραβευμένο, αφού έχει πέντε διακρίσεις σε διαγωνισμούς για το 2015 και δύο για το 2014. Αντίστοιχα, το ελαιόλαδο από τα Φιλιατρά έχει δύο διακρίσεις το 2015 και μία το 2014.
Συνολικά, μόλις εννέα είναι τα ελληνικά ελαιόλαδα που βρίσκονται ανάμεσα στα 161 καλύτερα λάδια του κόσμου, άλλα τόσα είναι και τα ελαιόλαδα από την Αργεντινή, μια χώρα που δεν έχει απολύτως καμία παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου.
Τα ελαιόλαδα από την Ισπανία είναι 64, κάτι που αποδεικνύει τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του ισπανικού ελαιολάδου, 41 είναι τα ιταλικά ελαιόλαδα, 19 τα πορτογαλικά, 1 από την Τουρκία, 1 από τη Νότιο Αφρική, 2 από τις ΗΠΑ, 5 από την Ουρουγουάη, 1 από την Κροατία, 1 από τη Γαλλία, 5 από τη Χιλή και 2 από την Αυστραλία.
 
Αξιολογήθηκαν 130 ελληνικά
Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη κατάταξη αξιολογήθηκαν 130 ελληνικά ελαιόλαδα και συνολικά 6.550 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε 31 διαγωνισμούς. Η παγκόσμια κατάταξη των έξτρα παρθένων ελαιολάδων είναι αποτέλεσμα της δουλειάς δημοσιογράφων και συντακτών, οι οποίοι αξιολογούν προϊόντα (ελαιόλαδα, κρασιά, λικέρ κλπ.).
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την κατάταξη, είναι οι διαγωνισμοί που έλαβε μέρος κάθε ελαιόλαδο την προηγούμενη χρονιά και η θέση που έλαβε σε κάθε διαγωνισμό. Οι διαγωνισμοί αξιολογούνται με βάση τη σημασία τους στον κόσμο και την περιοχή.
Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός Mario Solinas είναι πρώτος με 10 βαθμούς. Οι πρώτες θέσεις βαθμολογούνται με 8, οι δεύτερες θέσεις με 6,5 και οι τρίτες θέσεις με 5 βαθμούς.
Πρακτικά, δηλαδή, σε όσο περισσότερους διαγωνισμούς συμμετέχει ένα ελαιόλαδο και όσο υψηλότερες θέσεις έχει λάβει, τόσο υψηλότερη θέση θα λάβει στην παγκόσμια κατάταξη. Ο νικητής του 2015 συμμετείχε σε 31 διαγωνισμούς.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης