Στα μπλόκα για τη ζωή τους οι αγρότες και της Μεσσηνίας…

Στα μπλόκα για τη ζωή τους οι αγρότες και της Μεσσηνίας…

Δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις και στη Μεσσηνία
 
Έναν αγώνα άνευ προηγουμένου ξεκινούν σύσσωμες οι τάξεις του πρωτογενούς τομέα. Η χθεσινή δε μέρα είχε χαρακτήρα έναρξης μιας πανελλαδικής γενικευμένης κινητοποίησης απέναντι στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό – ζητήματα αλληλένδετα για την αγροτική τάξη.
Υλοποιώντας τις συλλογικές τους αποφάσεις, οι αγρότες βγαίνουν μαζικά σε μπλόκα, με ξεκάθαρη πρόθεση να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, οπότε και θα εξετάσουν τον αποκλεισμό σημείων του οδικού δικτύου, ως μορφή αγώνα.
Τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση και τους νέους αγρότες δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική. Άλλωστε, στο σύνολό τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, συμφωνούν ότι ξεκινούν «έναν αγώνα επιβίωσης».
Πέραν των σκληρών μέτρων που εκπορεύονται από το τρίτο Μνημόνιο, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον «μείγμα» που απειλεί την παραγωγική τους δραστηριότητα: κακές πληρωμές ενισχύσεων, στέρηση ελαφρύνσεων σε ενέργεια, δανεισμός με το σταγονόμετρο και με υψηλά επιτόκια, ΦΠΑ από 13% σε 23% στα εφόδια.
Όλα αυτά, μάλιστα, με τα capital controls να περιορίζουν στο μέγιστο βαθμό τις οικονομικές τους συναλλαγές: δυσχεραίνεται η αγορά εφοδίων και καυσίμων και, κυρίως, αδυνατούν να καταβάλλουν μεροκάματα σε αλλοδαπούς εργάτες γης που ζητούν μετρητά.
Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται εργασίες στα χωράφια και να σημειώνεται απώλεια προϊόντος. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για διάλογο από μηδενική βάση για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.
 
Παράταξη των τρακτέρ στην πλατεία της Μεσσήνης
Παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στην πλατεία της Μεσσήνης, από αύριο Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με παμμεσσηνιακό μπλόκο από τους συλλόγους του νομού, αποφάσισαν οι αγρότες της Μεσσηνίας.
Σημειωτέον ότι συγκέντρωση αγροτών και συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου της Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, μετά το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί αγρότες από τους συλλόγους των Γαργαλιάνων, του Χανδρινού, των Φιλιατρών και άλλων περιοχών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το εξής πρόγραμμα δράσης: Παράταξη των αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ, στην πλατεία της Μεσσήνης, από την Παρασκευή, 22 Γενάρη, στις 11.00 π.μ. Παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μεσσηνία. Κλιμάκωση με Παμμεσσηνιακό Μπλόκο από τους συλλόγους του νομού. Κοινή δράση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων.
 
Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού
Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από σύσκεψη στις 13-01-16 αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στις πλατιές των χωριών τις επόμενες μέρες. Καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία μαζί με την Ε.Ε., τη στήριξη βιομηχάνων, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Υλοποιούν το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί με Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. 
Πρόκειται για ένα τερατούργημα σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των μισοανέργων, της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το β’ εξάμηνο 2015 ξεκινά η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019.
Από το β’ εξάμηνο, λοιπόν, του 2015 και για το 2016, αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που στην κατώτερη πρώτη κλίμακα ασφάλισης θα είναι από 753 σε 950 ευρώ το χρόνο. Ανάλογα ανεβαίνουν και οι επόμενες κλίμακες.
Από 1/1/2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 14%, το 2018 στο 17% και το 2019 στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,80 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.625,60 ευρώ το χρόνο».
 
Τώρα, τον πρώτο λόγο έχουν τα τρακτέρ
Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να μελετήσει σε βάθος τα θέματα που ανέκυψαν επιτακτικά, με σημαντική μάλιστα ευθύνη από μέρους της, μετά το καλοκαίρι του 2015. Γνώριζε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, διαχειρίσθηκε το πρώτο κύμα φορολογικών και άλλων μέτρων, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό τομέα, όφειλε να αντιληφθεί έγκαιρα τη σημασία που θα είχε μια ισορροπημένη προσέγγιση στο ασφαλιστικό.
Δεν το έκανε και τώρα, το λόγο έχουν τα τρακτέρ. Αυτή η εξέγερση των αγροτών δε μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες. Όλες τις άλλες φορές οι αγρότες αγωνίζονταν για το κάτι παραπάνω. Σήμερα, αγωνιούν, μην τα χάσουν όλα! Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για πολλά πράγματα.
Πρώτον, θα κρίνουν τη δυνατότητα των αγροτών να αποτρέψουν μια δέσμη μέτρων, όπως είναι αυτή που αφορά στο ασφαλιστικό και η οποία επιβαρύνει με τρόπο καταιγιστικό τις επιχειρήσεις τους.
Δεύτερον, έρχονται να αποδείξουν τη δυνατότητα των αγροτών να οριοθετούν τη θέση τους στο οικονομικό γίγνεσθαι και τη σχέση τους με τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις και κοινωνικές ομάδες.
Τρίτον, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας περιόδου για τα αγροτικά πράγματα, με τη γενιά του internet να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και το πολιτικό σύστημα να υποχρεώνεται να της αναγνωρίσει θεσμικό πλέον ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική των τρακτέρ αναμένεται να αποδειχθεί τις επόμενες μέρες ποικιλοτρόπως ανατρεπτική. Αρχίζει από τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, επιδρά στην κατανομή ρόλων σε υπουργείο και συνδικάτα – συνεταιρισμούς και φθάνει μέχρι τη διαμόρφωση συσχετισμών σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης