Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το πυρηνοκάρβουνο «Κλήμης»

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το πυρηνοκάρβουνο «Κλήμης»

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ BUSINESS PLANET ΤΟΥ EURONEWS
 
Η Καλαμάτα και η εταιρεία «Κλήμης», που παράγει πυρηνοκάρβουνο, βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπομπής Business Planet, στο κανάλι Euronews.
Η εταιρεία «Κλήμης» προβάλλεται ως ένα αξιόλογο παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας, την οποία ο παρουσιαστής χαρακτηρίζει «έναν κόσμο με τεράστιες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο παρουσιαστής αναφέρεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS), το οποίο αποτελεί περιβαλλοντικό εργαλείο, που βοηθάει επιχειρήσεις και οργανισμούς να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και να αυξήσουν την απόδοσή τους.
Το πρόγραμμα παρακολουθεί και βελτιώνει τις διαδικασίες, την αξιοποίηση των υλικών και τη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης, βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν νέες ευκαιρίες.
Η «Κλήμης» είναι βραβευμένη με βραβείο EMAS και, για την εταιρεία αυτή, στην εκπομπή αναφέρονται τα εξής, μεταξύ άλλων: «Οικο – καινοτομία! Βρήκαμε ένα τέλειο παράδειγμα 230 χιλιόμετρα μακριά, στην Καλαμάτα! Η περιοχή είναι παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγή ελαιόλαδου. Εδώ, στη δεκαετία του ΄70, ο Κλήμης Κλημεντίδης σκέφτηκε να αξιοποιήσει τα θρυμματισμένα κουκούτσια ελιάς ως υλικό στις ασβεστοκάμινους του εργοταξίου του και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσει τα υπολείμματα για να παρασκευάσει μπρικέτες για μπάρμπεκιου».
Η εγγονή του Δήμητρα Κοτταρίδη, γενική διευθύντρια πωλήσεων της «Κλήμης», επισημαίνει: «Είναι ένα οικολογικό κάρβουνο, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη και εκλύει 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το ξυλοκάρβουνο».
Η επιτυχία οφείλεται εν μέρει και στη βοήθεια από το πρόγραμμα EMAS, που ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της οικο – καινοτομίας και της οικο – διαχείρισης.
«Το EMAS πιστοποίησε αυτό που κάνουμε εδώ και 30 χρόνια, σεβόμενοι το περιβάλλον. Αναγνωριστήκαμε ευρωπαϊκά με τα βραβεία EMAS, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των πελατών μας και αυξήθηκαν οι πωλήσεις μας», λέει η Δήμητρα Κοτταρίδη.
Από την ιστοσελίδα της εταιρείας διαβάζουμε: «Η εταιρεία μας με την επωνυμία ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ και με το διακριτικό τίτλο “ΚΛΗΜΗΣ” εδρεύει στη Καλαμάτα από το 1968. Δραστηριοποιείται με την παραγωγή ασβέστη και το εμπόριο οικοδομικών υλικών, ενώ από το 1992 έχει επιδοθεί στην παραγωγή και διάθεση ενός πρωτοποριακού προϊόντος για ψήσιμο(barbecue), το πυρηνοκάρβουνο, καθώς και άλλων προϊόντων θέρμανσης από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς.
Ιδρυτής της εταιρείας και εμπνευστής της ιδέας του πυρηνοκάρβουνου ήταν ο κ. Κλήμης Κλημεντίδης (1912-1999), πρόσφυγας στη Μεσσηνία από τη Νικομήδεια της Κωνσταντινούπολης, οι διάδοχοι του οποίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα με επιτυχία το έργο του.
Εκτός από το πυρηνοκάρβουνο, στο εργοστάσιο, μετά την επεξεργασία της ασβεστόπετρας, παράγονται σκόνη άσβεστου (γεωργικός ασβέστης), που χρησιμοποιείται στη λίπανση και την απολύμανση καλλιεργούμενων περιοχών, κτηνοτροφικών μονάδων και λυμάτων ελαιοτριβείων, καθώς και ασβεστοπολτός που διατίθεται στις οικοδομές.
Τέλος, εκτός από τα είδη παραγωγής, η εταιρεία εμπορεύεται μεγάλη ποικιλία οικοδομικών υλικών που διατίθενται τόσο για χονδρική όσο και λιανική πώληση σε διάφορες συσκευασίες.
Οι προσπάθειές μας για βελτίωση και παρακολούθηση των αλλαγών στο χώρο μας είναι συνεχείς, με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Με βάση τις αρχές που μας διέπουν, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, επαγγελματισμό και αγάπη για τη δουλειά που κάνουμε, ευελπιστούμε στην άμεση εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών μας χτίζοντας νέες συνεργασίες».