Τα παιδία παίζει: Αττική Σύνταξη- Ηλικιωμένος πεινάει: Σύνταξη στην Ελλάδα

Τα παιδία παίζει: Αττική Σύνταξη- Ηλικιωμένος πεινάει: Σύνταξη στην Ελλάδα

Ένα από τα πιο γνωστά ανέκδοτα στο παρελθόν ήταν αυτό του τίτλου. Βέβαια, το πρωτότυπο μιλούσε για σύνταξη ΙΚΑ, πλέον όμως εντάσσονται όλες οι κατηγορίες.
Ξεκινήσαμε αυτό το ρεπορτάζ με ανέκδοτο, μήπως και «σπάσει» τη μαυρίλα που ακολουθεί, την απαισιοδοξία και τη σιγουριά των νέων ότι ποτέ δε θα πάρουν σύνταξη.
Εκτός από τη σύνταξη, όμως, είναι και το Ασφαλιστικό και οι υπηρεσίες που παρέχει.
Μετά το μαύρο ανέκδοτο θα αναφέρω ένα περιστατικό που βίωσα πριν από δύο ημέρες. Φίλος μου που έχει την τύχη να δουλεύει και έχει ασφάλεια ΕΟΠΥΥ, αντιμετώπισε δερματολογικό πρόβλημα και αναζήτησε δερματολόγο στην Καλαμάτα.
Ψάχνοντας, λοιπόν, στους συμβεβλημένους ιατρούς του Οργανισμού βρήκε ότι κανείς δεν υπάρχει στην Καλαμάτα. Επόμενη λύση ήταν να πάει στα εξωτερικά του νοσοκομείου, όπου, όπως έμαθε, υπάρχει δερματολόγος δύο φορές την εβδομάδα.
Τελικά, πήγε σε ιδιωτικό ιατρείο, όπου πλήρωσε, χωρίς βέβαια να περιμένει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω.
Αναρωτήθηκε, εν κατακλείδι, γιατί να πληρώνει εισφορές, αφού δεν υπάρχουν γιατροί.
Σε μια δεύτερη περίπτωση, ελεύθερος επιχειρηματίας μού ανέφερε ότι δε θέλει σύνταξη, αφού, πρώτον, θεωρεί ότι είναι αδύνατο να πάρει και, δεύτερον, προτιμά να κρατά τα χρήματα των εισφορών και να τα διαχειρίζεται όπως ο ίδιος θέλει.
Ως γνωστόν, αυτές τις ημέρες είναι σε συζητήσεις ένα νομοσχέδιο που έχει αποσταλεί στους Θεσμούς και προβλέπει πολλές αλλαγές σε ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα.
Μάλιστα, είναι αρκετές οι επαγγελματικές ομάδες που έχουν αντιδράσει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτών των δικηγόρων στην Αθήνα, αφού δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δικηγόρους, όπως και άλλους επιστήμονες, να διαδηλώνουν.
Το «Θάρρος» βγήκε στο δρόμο και μίλησε με κόσμο, ρωτώντας αν γνωρίζει τις αλλαγές που ίσως έρθουν, αν είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση και αν, τελικά, βλέπει φως στο τέλος του τούνελ.


Βασίλης Χριστόπουλος
Ξέρω ότι οι αλλαγές με θίγουν αλλά δεν το έχω μελετήσει. Δεν πιστεύω ότι οι Θεσμοί θα είναι πιο επιεικείς στην ελληνική πρόταση, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα.
Ακόμα δεν έχω βγει στη σύνταξη, αλλά πιστεύω ότι, όπως είναι τα πράγματα, ο κόσμος καλό θα είναι να παραιτείται και να παίρνει τη σύνταξη που μπορεί, αφού δε θα τα βγάλει πέρα με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. 


Νίκος Πιαφάς
Δεν έχω πάρει σύνταξη, το μόνο που έχω είναι το βιβλιάριο υγείας, αλλά και όταν πάμε σε γιατρούς, πληρώνουμε. Οι προηγούμενοι μας πέταξαν στο δρόμο, αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 50 χρόνια κατέστρεψαν τα πάντα, έκλεψαν από παντού και τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση που είναι μόλις ένα χρόνο.


Γιώργος Γκόνης
Δεν έχω ασχοληθεί με τις αλλαγές που λένε, είμαι 29 ετών, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δε βλέπω κάτι αισιόδοξο για το μέλλον.
Πιστεύω ότι μέχρι να φτάσει η δική μου γενιά στα 65 δε θα υπάρχει σύνταξη, οπότε ο καθένας μας ας κάνει ό,τι μπορεί μόνος του. Όσο για την ασφάλεια που έχω, είναι ΟΓΑ και, ευτυχώς, μέχρι σήμερα δε μου έχει χρειαστεί.


Αντώνης Νιοκαστρίτης
Είμαι αγρότης και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τις αλλαγές. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα μας βάλουν μίνιμουμ το μήνα μια εισφορά, που είναι μεγάλη. Πληρώνουμε ήδη πάρα πολλά, αποζημιώσεις δε δίνουν και βλέπω ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα.

Εσθή Παυλή
Δεν είμαι ασφαλισμένη και το μόνο που ελπίζω είναι να μην αρρωστήσω. Αν αρρωστήσω, προσπαθώ να γίνω καλά χωρίς φάρμακα. Γενικά στη χώρα όλα χειροτερεύουν και μαθηματικά δεν υπάρχει λύση. Αυτό το καταλαβαίνει κι ένα παιδί του Δημοτικού.


Μιχάλης Κουτσούκος
Ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο και μάλλον δε θα πιάσουμε ποτέ, αυτό είναι το πρόβλημα. Η ασφάλεια που έχω εγώ είναι του ΤΕΒΕ και δε με καλύπτει κιόλας. Αν αρρωστήσεις, πεθαίνεις. Σύνταξη δε θα πάρω ποτέ, ποτέ όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε.


Ευστάθιος Βλαχόγιαννης
Δεν ξέρω τι να πω, αυτοί δεν ξέρουν τι ζητάνε, τα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψουν. Είμαι από το 1952 ασφαλισμένος, αλλά η δική μου ζωή δεν έχει καμία σχέση με των υπουργών. Αν μειώσουν τις συντάξεις, θα καούμε. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και πολύ μάλιστα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αφού οι έξω μας κάνουν ο,τι θέλουν και αλίμονο από εσάς τους νέους! Όπως πάει το πράγμα, δε νομίζω ότι θα προλάβετε να πάρετε σύνταξη εσείς. Πλέον με την ασφάλεια που έχω δε μας λογαριάζουν, κάποτε υπήρχαν παροχές, αλλά έφαγαν τα αποθεματικά των ταμείων οι παλιότεροι, τώρα πληρώνουμε και τα φάρμακα και τους γιατρούς έξω.


Γιώργος Κατσίρας
Δεν ασχολούμαι με το θέμα, αφού θεωρώ ότι ποτέ δε θα πάρω σύνταξη. Όσο για τους γιατρούς, έχω ΤΕΒΕ, αλλά λίγα πράγματα καλύπτει. Πάντως, το ποσό που πληρώνουμε κάθε δίμηνο δεν αξίζει για μια σύνταξη που, με τα καλύτερα σενάρια, θα πάρεις στα 65 σου. Για παράδειγμα, ο παππούς μου που πέθανε στα 67 του, σύνταξη πήρε στα 65, άρα οι εισφορές τόσων ετών χάθηκαν.

Μαρία Καραθανάση
Τα πράγματα με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν είναι χάλια. Είμαι παλιά συνταξιούχος, αλλά και πάλι με πιάνουν αυτές οι αλλαγές. Στους γιατρούς που πάμε πλέον πληρώνουμε, οπότε ό,τι πληρώναμε τόσα χρόνια δεν οδήγησε κάπου. Όσο πάνε τα πράγματα και δυσκολεύουν. 


Έφη Μουργή
Δεν έχω διαβάσει ούτε ενημερωθεί για τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στο Ασφαλιστικό. Νομίζω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που δε θα πάρει ποτέ σύνταξη. Ασφάλεια έχω του ΟΓΑ, όταν βέβαια χρειάστηκα τελευταία φορά γιατρό, πήγα σε ιδιώτη.
Πάντως, είμαι αισιόδοξη ότι ύστερα από μια πενταετία τα πράγματα θα γίνουν κάπως καλύτερα.


Χαρά Σμυρλή
Έχω ασχοληθεί με τις αλλαγές, και θεωρώ ότι είναι κάτι που μας αφορά όλους. Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν πιστεύω ότι θα πάρω ποτέ σύνταξη, αλλά και αν καταφέρω, θα είναι μηδαμινή. Η ασφάλεια που έχω είναι αυτή του ΙΚΑ, αλλά τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάω σε γιατρό, δε μου κάλυπτε αυτή τη δαπάνη.
Τέλος, με την κατάσταση που επικρατεί και την πολιτική που ακολουθείται, δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μόνο αισιόδοξη δεν είμαι.


Φαίδρα Γλέζου
Το θέμα είναι κάτι που με αφορά, καθώς πιστεύω πως η ασφάλιση στην εργασία είναι καθήκον και υποχρέωση του κάθε εργοδότη, μιας και παρέχει στον εργαζόμενο-ασφαλισμένο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσο φυσικά αυτό μπορεί να είναι εφικτό σε μια χώρα όπου υπολειτουργούν σχεδόν τα πάντα.
Επίσης, το θεωρώ και το συνδυάζω με το συνταξιοδοτικό, διότι μπορεί να μη με αφορά άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα αγγίζει όλους μας.
Αν, όμως, σκεφτούμε πως για να βγει η σύνταξη ενός ηλικιωμένου αναλογικά χρειάζονται να εργάζονται σχεδόν τρεις νέοι, φανταστείτε το μέλλον των νέων σήμερα με την ανεργία που επικρατεί.
Σχετικά με τις αλλαγές, ας ελπίσουμε πως θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, επηρεασμένη θέλοντας και μη από την όλη κατάσταση, έχω την αίσθηση πως η δική μου γενιά δε θα καταφέρει να πάρει σύνταξη.
Εγώ είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και την τελευταία φορά που χρειάστηκε να επισκεφτώ γιατρό εκτός ασφάλειας, η καταβολή του ποσού επίσκεψης έγινε εξ ολοκλήρου από εμένα, μιας και ήταν κάτι αρκετά σοβαρό και δεν υπήρχε χρόνος αναμονής, όπως συνηθίζεται στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ.
Η χορήγηση των χρημάτων που δικαιολογεί η ασφάλειά μου δεν άγγιζε το πραγματικό ποσό που κατέβαλα, μιας και δικαιολογεί ένα πολύ μικρό ποσοστό, χρήματα βέβαια τα οποία ακόμα περιμένω να πιστωθούν στο λογαριασμό μου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Υ.Γ.: Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες και έπρεπε αυτό το σοβαρό ζήτημα κάποτε να τελειώσει.
Το συνταξιοδοτικό, όπως και τα προβλήματα με τα ταμεία, είναι τεράστια, εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε έστω και «στο και ένα» να φτιαχτεί ένα ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα υγιές, που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τα βασικά.