Την καταδίκη ιδιώτη γιατρού και σε δεύτερο βαθμό ζήτησε ο εισαγγελέας για το θάνατο 38χρονης

Την καταδίκη ιδιώτη γιατρού και σε δεύτερο  βαθμό ζήτησε ο εισαγγελέας για το θάνατο 38χρονης

Την καταδίκη, όπως και στον πρώτο βαθμό, του ιδιώτη γιατρού για το θάνατο μιας 38χρονης μητέρας στην Καλαμάτα από αμέλεια, λόγω ιατρικών παραλείψεων, το Δεκέμβριο του 2008, ζήτησε χθες ο εισαγγελέας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Η υπόθεση εκδικάσθηκε πέρυσι σε πρώτο βαθμό και κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 23 γιατροί και συγκεκριμένα ένας ιδιώτης και 22 νοσοκομειακοί. Τελικά, πέρυσι το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όμως έκρινε ένοχο τον ιδιώτη, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 2 ετών με 3ετή αναστολή, ο οποίος και άσκησε έφεση.
Η δίκη χθες διεκόπη, προκειμένου να συνεχισθεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης και την έκδοση απόφασης τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.
 
Για λόγους παχυσαρκίας
Το Μάιο του 2008 ο ιδιώτης γιατρός από την Αθήνα, με λειτουργία ιατρείου και στην Καλαμάτα, προχώρησε σε επέμβαση γαστρεκτομής (γαστρικό μανίκι) στην 38χρονη μητέρα. Πρόκειται για τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας, κατά την οποία αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.
Η άτυχη γυναίκα είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί απίστευτα τους επόμενους μήνες και στο τέλος να χάσει τη ζωή της.
Αρχικά για 6 ημέρες νοσηλεύθηκε στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με έντονες διαμαρτυρίες και συμπτώματα.
Ακολούθησε νοσηλεία της για 7 ημέρες στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου  Σωτηρία στην Αθήνα. Ένα μήνα μετά νοσηλεύτηκε και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο για άλλες 26 ημέρες. Ενδιάμεσα νοσηλεύτηκε ξανά στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Τον επόμενο μήνα, από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου νοσηλευόταν, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε τοποθέτηση γαστροοισοφαγικού στεντ. Παράλληλα, έγινε συμπληρωματική επέμβαση γαστρεκτομής προς αποκατάσταση του πεπτικού σωλήνα και τοποθέτηση νηστιδικού καθετήρα εντερικής σίτισης.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 2008 η κοπέλα σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκε στην Εντατική Μονάδα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθήνας και 12 ημέρες μετά πέθανε.

Μαρτυρίες
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατέθεσαν γιατροί, καθώς κι ένας νεαρός, ο οποίος πριν από δύο χρόνια υπεβλήθη σε επέμβαση «γαστρικό μανίκι» για λόγους υγείας από τον ίδιο γιατρό, χωρίς όμως να έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όπως εξήγησε, έχει χάσει 48 κιλά και πλέον δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Τόνισε σε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα από την επέμβαση και τη συνεργασία του με το γιατρό, ενώ την ίδια επέμβαση έχει κάνει η μητέρα του, όπως και άλλα δύο συγγενικά του πρόσωπα.
Στην απολογία του ο ιδιώτης γιατρός παρουσίασε αναλυτικά τα γεγονότα και τη διαδικασία του χειρουργείου, ενώ δέχτηκε και αρκετές ερωτήσεις από την Έδρα. Για τα προβλήματα δε που παρουσίασε, δεν απέδωσε λάθη στην επέμβαση που έκανε.
Η δίκη θα συνεχισθεί την Δευτέρα, οπότε αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση.

της Βίκυς Βετουλάκη