Έχουμε έτοιμα σχολεία (αρχαιολογικούς χώρους), αλλά δεν έχουμε δασκάλους (ξεναγούς)

Έχουμε έτοιμα σχολεία (αρχαιολογικούς χώρους), αλλά δεν έχουμε δασκάλους (ξεναγούς)

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιμόρφωσης ξεκίνησε χθες στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας. Ο λόγος που το κάνει τόσο σημαντικό, ειδικά σε επίπεδο Καλαμάτας αλλά και Μεσσηνίας, είναι ότι ενώ είμαστε μια περιοχή τουριστική, με πάρα πολλά αρχαιολογικά μνημεία, έχουμε έλλειψη ξεναγών.
Χθες, λοιπόν, άρχισαν ταχύρρυθμα μαθήματα  επιμόρφωσης ξεναγών, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Οι 20 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιστορίας όλης της χώρας και για να φτάσουν στην τελική επιλογή, έπρεπε να τηρούν υψηλά στάνταρ, όπως, για παράδειγμα, να γνωρίζουν δεύτερη ξένη γλώσσα. Η δε επιλογή έγινε από το υπουργείο Τουρισμού.
Για την υποδοχή των νέων υποψήφιων ξεναγών βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο η Ελένη Αλειφέρη και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα. Αφού τους καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν το Πανεπιστήμιο για αυτή την κίνηση, δήλωσαν χαρούμενοι που μετά το τέλος του προγράμματος θα αναδειχθούν νέοι ξεναγοί.
Έπειτα αναφέρθηκαν στην ανοδική πορεία της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα του τουρισμού και στην αλληλένδετη σχέση του τελευταίου με τους ξεναγούς.
Τέλος, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την έναρξη του προγράμματος, ένα πρόγραμμα που το Πανεπιστήμιο ήθελε καιρό να το ξεκινήσει, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις εμπόδιζαν.
Σχετικά με τους νέους ξεναγούς, τους είπε ότι θα αποτελέσουν οδηγούς και δασκάλους στους επισκέπτες, ενώ ως παράδειγμα ανέφερε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πολλά για την Αρχαία Μεσσήνη.
Τέλος, είπε στους εκπαιδευόμενους ότι το Πανεπιστήμιο θα είναι δίπλα τους, αν χρειαστούν κάτι, ενώ τους κάλεσε να συμμετέχουν και σε άλλες εκδηλώσεις του, όπως τα ανοιχτά σεμινάρια, τα συνέδρια κ.λπ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση