Ένας Ιταλός… έσωσε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (IOC) το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει άγνωστη χώρα για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Στο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης για το 2016, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν, προχθές, αν και οι ελληνικές εταιρείες που πήραν μέρος ξεπέρασαν τις 150, βραβεύτηκε μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό. Την…τιμή, δε, της Μεσσηνίας την έσωσε ένας Ιταλός παραγωγός. που έχει τα ελαιόδεντρά του στους Γαργαλιάνους (Argali Bianchi Giovanni).
Πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες κρύβει ένας διαγωνισμός, δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές εταιρείες, που βραβεύτηκαν, είναι συγκεκριμένες και η συμμετοχή τους σε οποιονδήποτε διεθνή διαγωνισμό συνοδεύεται και από ένα βραβείο. Και, δυστυχώς, δεν είναι από τη Μεσσηνία.
Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το τι είναι αυτό που δεν κάνουμε σωστά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να δούμε το όλο παραγωγικό σύστημα σε όλα του τα στάδια. Από την παραγωγή, το ελαιοτριβείο μέχρι και την τυποποίηση, αν και εκεί φαίνεται ότι δεν υστερούμε. Το πρόβλημα είναι στη συγκομιδή και στο ελαιοτριβείο, όπου κρίνεται και η ποιότητα του προϊόντος.
Α.Π.