Ακυρώνεται το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανθίσταται στις ελληνικές προτάσεις για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κάλυψης των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών.
Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα συνεδριάσει το Eurogroup εκτάκτως την Μεγάλη Πέμπτη, ενώ σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους και θα συσκεφθούν μεταξύ τους για να διαμορφώσουν τη θέση τους. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει νέα συνάντηση την Μεγάλη Τετάρτη.
Πάντως, σήμερα το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όπου ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα αποφάσιζε κατά πόσο έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος για να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη.
Η σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δανειστών ξεκίνησε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, με επίκεντρο την εξέταση των νομικών πτυχών της ελληνικής πρότασης για το πακέτο των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Η Αθήνα πρότεινε την εισαγωγή ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιείται εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εφαρμογής φορολογικών μέτρων για να διορθώνονται οι αστοχίες.
Το νομικό σκέλος της ελληνικής πρότασης εξετάζεται στη συνάντηση που έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Δ. Τζανακόπουλος, με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ ακολούθησε και σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφίσει από τώρα τα προληπτικά μέτρα, ενώ οι δανειστές επιμένουν για την άμεση νομοθέτησή τους.
kathimerini.gr