Ατομικές συμβάσεις για καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Σε ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απευθείας με το προσωπικό των συνεργείων καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης, χωρίς την εμπλοκή των εργολαβικών εταιρειών, προχωρά άμεσα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος. Αυτό, όπως τόνισε, θα εξασφαλίσει στο νοσοκομείο εξοικονόμηση πόρων ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, ενώ μίλησε και για διπλασιασμό εισοδήματος σε περίπου 70 οικογένειες εργαζομένων.
Ο κ. Μπέζος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση σε «συμφέροντα που θίγονται» από τις αποφάσεις που παίρνει και τα οποία επιδιώκουν «χτυπήματα κάτω από τη μέση», όπως είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα προχθεσινό δημοσίευμα σε ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα υγείας, που είχε τίτλο «Στην “εντατική” το Νοσοκομείο Καλαμάτας».
 
Δύο προσκλήσεις μέσα στην εβδομάδα
Σε μία σημαντική τομή στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας προχωρά η Διοίκηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Μπέζος.
Σε συνέντευξη Τύπου δημοσιοποίησε την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 97 του Ν.4368/2016, σύμφωνα με το οποίο τα νοσοκομεία δύνανται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απευθείας με το προσωπικό των συνεργείων καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης, χωρίς την εμπλοκή των εργολαβικών εταιρειών.
Σημείωσε, δε, ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύονται οι πρώτες δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποδοχές που λαμβάνει ένας μόνιμος υπάλληλος στην αντίστοιχη θέση και με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπέζος, ότι θα δίδονται όλα τα επιδόματα (ανθυγιεινό, οικογενειακό κ.λπ.) συν τις προσαυξήσεις σε αργίες κ.λπ.
Οι ατομικές συμβάσεις που θα συναφθούν θα έχουν ημερομηνία λήξης στις 31/12/2017.
 
Εξοικονόμηση 250.000 ευρώ
Ειδικότερα, ο κ. Μπέζος ανέφερε: «Θεωρώ σημαντικότατη αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου μας τη δυνατότητα που μας δίνει το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 97 του παράλληλου προγράμματος, να συνάπτουμε δηλαδή ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στις υπηρεσίες outsoursing απευθείας με τους εργαζόμενους και όχι με τους εργολάβους. Το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους συνεργάτες μου μελετήσαμε σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα. Το να επιδιώκεις καθημερινά μέσα από τον τρόπο που ασκείς Διοίκηση το μέγιστο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό όφελος, δεν είναι κάτι που έγκειται έτσι απλά στη διακριτική σου ευχέρεια. Αποτελεί συνειδητή επιλογή και καθήκον μας, όπως επιβάλλει το πλαίσιο αρχών και ο σεβασμός μας και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Η νέα αυτή αλλαγή θα επιφέρει στο νοσοκομείο μας μια εξοικονόμηση της τάξης 250.000 ευρώ ετησίως. Πολλά χρήματα για να τα χαρίζεις σε οποιονδήποτε ή να αποτελούν προϊόν του ωχαδελφισμού που μπορεί να σε διακατέχει. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται, σχεδόν διπλασιάζεται το εισόδημα σε περίπου 70 οικογένειες στον τόπο μας και μπορούν να ζουν με μια σχετική αξιοπρέπεια».
Η όλη απόφαση, όπως είπε, συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρεται στους πολίτες.
 
«Θίγονται συμφέροντα»
Ακολούθως ο κ. Μπέζος τόνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου (αυτοπαραγωγή οξυγόνου, συγκρότημα ηλιοθερμίας, πρόταση δυνατότητας αυτοδιαχείρισης μολυσματικών, πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αξιοποίηση κυλικείου), που έχουν στόχο την εξοικονόμηση πόρων, «δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά δύσκολος και πολλές φορές με χτυπήματα κάτω από τη μέση», καθώς θίγονται συμφέροντα.
«Σε όσους έχουν επιλέξει να μας κάνουν πόλεμο, τους λέμε να χτυπάνε όσο θέλουν. Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη και πώς θα κάνουμε καλό κουμάντο στα οικονομικά. Δε δειλιάζουμε, δε φοβόμαστε κανέναν», τόνισε ο κ. Μπέζος.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε ότι δεν είναι ώρα να αναφερθεί σε σωρεία τέτοιων περιστατικών, παρά μόνο σε ένα τελευταίο δημοσίευμα στο ίντερνετ, στο οποίο γίνεται λόγος για υποστελέχωση κατά 50% σε καίριες κλινικές, αναφέροντας πως το νοσοκομείο δεν έχει διοικητή.
«Μήπως δεν είμαι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διοικητής και βρίσκομαι κάπου αλλού και δεν το ξέρω; Πρόκειται για ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα. Έχω καλέσει 7 φορές τη δημοσιογράφο που το υπογράφει και ακόμα δεν έχουμε μιλήσει. Όλα αυτά, εάν δεν εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα, τότε πρόκειται για δημοσιογραφική ανεπάρκεια. Αλλά επειδή αφελείς δεν είμαστε, θεωρώ ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες», υπογράμμισε ο διοικητής του νοσοκομείου.
Στη συνέντευξη παρευρέθησαν ακόμη ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου Χρήστος Αρχοντής, η προϊσταμένη της Επιστασίας κα Γαρυφαλιά Φράγκου και η υποδιευθύντρια Ευγενία Πουλογιαννοπούλου.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη