Η κάθοδος των προσφύγων ξεκινά… 2.000 έρχονται στην Πελοπόννησο


Εντός του Μαΐου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», θα φθάσουν και θα μοιραστούν στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου περίπου 2.000 πρόσφυγες.
Αυτός είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός και η προχθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε ως σκοπό την προετοιμασία του όλου εγχειρήματος.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο έχει ήδη στα χέρια του λίστα με βιοτεχνικά κτήρια ιδιωτών στην Πελοπόννησο που επιθυμούν να τα μισθώσουν και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενημερώσει σχετικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους.
 
Μόνο με συναίνεση
Από τις δηλώσεις του κ. Βίτσα αμέσως μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τα στελέχη της Περιφέρειας, φάνηκε ότι πρόθεση είναι οι λύσεις που τελικά θα υιοθετηθούν να είναι αποδεκτές από την κοινωνία και τους φορείς και να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
Ειδικότερα, είπε: «Με συναίνεση όλων των θεσμών και την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση να μη δημιουργήσουμε επιπλέον βάρος στην Περιφέρεια, αλλά να αξιοποιήσουμε τη φιλοξενία, ώστε να ωφεληθούν και οι πρόσφυγες και η Περιφέρεια».
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από επαφές που είχε με Δήμους της Περιφέρειας, με τους οποίους δεν μπόρεσε να βρει φόρμουλα συνεννόησης.
Για την Πελοπόννησο, ο σχεδιασμός προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 2.000 προσφύγων με αποφυγή περιοχών που είναι αμιγώς τουριστικές.
Μάλιστα, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, αλλά και την ιστορία και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μη δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή.
 
Οι χώροι την επόμενη εβδομάδα
Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο και το υπουργείο μέχρι την Παρασκευή θα στείλει στην Περιφέρεια καταστάσεις με ανενεργά στρατόπεδα, αλλά και βιομηχανικούς χώρους ιδιωτών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μισθωθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.
Σε αυτά τα κτήρια περιλαμβάνονται και κτήρια παλιών συνεταιρισμών κ.ά. Οι τελικοί χώροι που θα επιλεγούν θα καθορισθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς το υπουργείο δε θέλει χώρους για τους οποίους δεν υπάρχει κοινωνική συνεννόηση. Από το σχεδιασμό έχουν αποκλεισθεί παντελώς τα εν ενεργεία στρατόπεδα.
Οι όροι που θέτει το υπουργείο είναι οι χώροι αυτοί να μη βρίσκονται έξω από αστικές περιοχές, αλλά κοντά σε αστικό ιστό και να πληρούν όλες τις προδιαγραφές.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας (επισκευή, υποδομές), τη σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Στόχος του υπουργείου είναι σε ένα μήνα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες προετοιμασίας των χώρων και υποδοχής των προσφύγων.
Μία ακόμα σκέψη από το υπουργείο είναι η περίπτωση αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων ορεινών χωριών για οικογένειες προσφύγων.

Της Βίκυς Βετουλάκη