Η τουριστική σεζόν πλέον στην Καλαμάτα διαρκεί 7 μήνες!


Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συγκεντρώθηκαν χθες τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, μαζί με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα κινήσεις της, καθώς και το σχεδιασμό που γίνεται.
Την ενημέρωση έκανε η πρόεδρος της επιτροπής, Παναγιώτα Ντίντα, η οποία δήλωσε εξ αρχής αισιόδοξη για το καλοκαίρι που έρχεται.
Από πλευράς Δήμου «τρέχουν» ή «θα τρέξουν» οι εξής κινήσεις:
-Η λειτουργία τεσσάρων γραφείων ενημέρωσης τουριστών και φέτος, ενώ μέχρι σήμερα από αυτά έχουν περάσει χιλιάδες επισκέπτες
-Η επανέκδοση εντύπων με τουριστικές πληροφορίες που ζητούν όταν φθάνουν στην πόλη επισκέπτες
-Η έκδοση ενός φυλλαδίου ειδικά για εταιρείες που ασχολούνται με τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων, με στόχο κι άλλα τέτοια πλοία να φτάσουν στην Καλαμάτα
-Δημιουργία τράπεζας φωτογραφιών, που θα αποτελείται από περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες, οι οποίες θα δείχνουν την Καλαμάτα σε διάφορες εποχές. Την τράπεζα αυτή θα δημιουργήσει φωτογράφος που έχει ασχοληθεί με την τουριστική φωτογράφηση
-Από το Δήμο θα δημιουργηθούν 9 διαφορετικά σποτ, τα οποία, μάλιστα, θα είναι άμεσα διαθέσιμα.
 
Κρουαζιερόπλοια
Όπως ενημέρωσε η κα Ντίντα, στην Καλαμάτα ήδη έχουν φτάσει 26 κρουαζιερόπλοια, ενώ η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη. Πρόσθεσε δε ότι από πλευράς Δήμου θα υπάρχουν άτομα που θα υποδέχονται και θα ενημερώνουν τους τουρίστες, κάτι που γίνεται και τώρα.
 
Συνεδριακός τουρισμός
Εξαιρετική ήταν η σεζόν που πέρασε και στο συνεδριακό τουρισμό, αφού έγιναν πολλά συνέδρια στην πόλη τον Οκτώβριο. Για δε τον Μάιο έχουν ήδη ανακοινωθεί τέσσερα, με το ένα μάλιστα να είναι διεθνές (Αρχαιομετρία) και να ξεπερνά τους 900 συνέδρους. Δύο είναι ιατρικά με 1.000 συνέδρους το καθένα, ενώ το τέταρτο νοσηλευτικό με 2.000 συνέδρους.
Ακόμη, έχουν προγραμματιστεί συνέδρια στην Καλαμάτα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
 
Σχολικές εκδρομές
«Η Καλαμάτα γέμισε παιδιά τον Απρίλιο», όπως είπε η Παναγιώτα Ντίνα, αφού φέτος η πόλη αποτέλεσε προορισμό για σχολεία όλης της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι, βάσει έρευνας που έκανε, η Καλαμάτα άρεσε πολύ στους μικρούς επισκέπτες. Σε αυτό βοήθησε και το σποτ που είχαν δημιουργήσει μαθητές από την Καλαμάτα και προβλήθηκε σε πολλά σχολεία.
Σύμφωνα με μετρήσεις, οι μαθητές που έφτασαν στην Καλαμάτα ξεπερνούν τους 10.000.
 
Καλοκαιρινή περίοδος
Η Καλαμάτα για ακόμα μια χρονιά περιμένει κόσμο και τους τρεις θερινούς μήνες, αφού αποτελεί κλασσικό προορισμό και, μάλιστα, φέτος οι επισκέπτες θα αυξηθούν, όπως υποστήριξε η κα Ντίντα, αφού υπάρχουν τρεις ακόμα λόγοι: οι νησιωτικές περιοχές έχουν πληγεί από το Προσφυγικό και έτσι πολλοί δε θα πάνε εκεί για αυτό το λόγο, η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς να επιλέγουν προορισμούς που δε χρειάζονται καράβι και, τέλος, η προβολή της πόλης μέσω του Kalamata21.
Από τα παραπάνω στοιχεία η κύρια Ντίντα κατέληξε στο ότι πλέον η τουριστική σεζόν για την Καλαμάτα κρατά 7 μήνες, αφού ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο.
Κλείνοντας ανακοίνωσε στενή συνεργασία με την ομάδα του Kalamata21, που θα έχει ως στόχο το στρατηγικό σχεδιασμό σε θέματα τουρισμού.
 
Η επίσκεψη του δημάρχου και το καλάθι με τα έργα (και πάλι μέσα στο καλοκαίρι)
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε και ο Παναγιώτης Νίκας. Αφού χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, τους ενημέρωσε για έργα που γίνονται ή θα γίνουν στην Καλαμάτα, ενώ μίλησε για τη νέα σεζόν.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι «ακούει για ένα γενικά καλό κλίμα από άποψη τουρισμού στην πόλη μας», ενώ δήλωσε ότι ως Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί, από την πλευρά του, για να είναι η πόλη έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες.
Επίσης, ενημέρωσε προκαταβολικά ότι θα υπάρξει μια ταλαιπωρία για τους επιχειρηματίες εξαιτίας έργων που θα γίνουν το καλοκαίρι, αφού είναι θέμα χρηματοδότησης, όπως είπε.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάπλαση που ξεκινά στα Ουζάκια, όπου θα δημιουργηθεί μια νέα πλατεία.
Επόμενο έργο είναι ο φωτισμός του Πάρκου του ΟΣΕ, κάτι που θα το κάνει πολύ πιο φιλικό και ακίνδυνο τις νυχτερινές ώρες.
Στην παραλία ανακοίνωσε ότι θα γίνουν εργασίες συντήρησης στα πεζοδρόμια και γενικότερα ευπρεπισμού.
Σε συνεργασία με τη διοίκηση της μαρίνας θα μεγαλώσει το πλάτος του υπάρχοντος πεζόδρομου, αφού σε λίγο καιρό θα γίνει ένωση του λιμανιού με τη μαρίνα, γκρεμίζοντας τον υπάρχοντα τοίχο.
Ακόμα, προανήγγειλε αμφίδρομη κίνηση στην οδό Ψαρών, ενώ θα γίνει διάνοιξη όλου του δρόμου από τα δικαστήρια μέχρι το τέλος του στο λιμάνι. 
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν έργα στο λιμάνι, τα οποία όμως απαιτούν χρηματοδότηση ύψους 50.000.000 ευρώ. Αναφερθείς σε ένα από αυτά, μίλησε για τη σημασία που έχει για την πόλη το να ελλιμενίζονται κότερα εδώ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θαλαμηγό του επιχειρηματία Καλτσίδη. Αν ελλιμενιστεί εδώ, θα φέρει στο Δήμο 50.000 ευρώ το χρόνο συν τα 18 άτομα προσωπικό, που θα μένουν μόνιμα στην Καλαμάτα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακατασκευή του βόρειου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου.
Στη συνέχεια ενημέρωσε για την παρέμβαση που θα γίνει στην ανατολική πλευρά του Νέδοντα, στην κατασκευή κέντρου υγείας στην παλιά καρδιολογική, αλλά και στα έργα αναψυχής δίπλα στον πόταμο Άρι και την ανακατασκευή των γηπέδων στον Κορδία. Αναφερόμενος στο κέντρο, μίλησε για συνέχιση της πεζοδρόμησης στην οδό Ιατροπουλου, όπως και για πεζοδρομήσεις γύρω από τον υπάρχοντα πεζόδρομο της Αριστομένους.
Πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης και θα βοηθήσει και την αγροτική οικονομία, δίνοντας ραντεβού με την επιτροπή και τους επαγγελματίες το φθινόπωρο, ώστε να γίνει απολογισμός της σεζόν.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση