Λιτό και σχεδόν καθημερινό το φετινό πασχαλινό τραπέζι


Λίγο πριν από την Ανάσταση βρεθήκαμε στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, σε μια μέρα που ο κόσμος πληρώθηκε και ήταν σε εγρήγορση για το εορταστικό τραπέζι.
Εκεί μιλήσαμε με καταναλωτές, αλλά και επαγγελματίες, με τους περισσότερους να συμφωνούν στο εξής: μπορεί οι τιμές να είναι χαμηλότερες από πέρυσι, ωστόσο δεν υπάρχουν χρήματα.
 

κ. Ηλίας
«Τι να ψωνίσω όπως μας έκαναν; Ψώνισα πορτοκάλια σήμερα και το Πάσχα δε θα αγοράσω αρνί, αφού κι αυτό έχει ακριβύνει, όπως όλα.
Για τη σημερινή κατάσταση φταίνε οι 300 που είναι στη Βουλή και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι».
 

κ. Νίκος
«Η αγορά έχει κίνηση και θεωρώ τις τιμές λογικές. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά κι εμείς, όπως ο περισσότερος κόσμος, όπως μπορούμε τα βολεύουμε».
 
 
κ. Θεοδόσης
«Κι εγώ ήρθα στην αγορά για τα ψώνια των ημερών, ενώ θα ακολουθήσει το αρνί. Βέβαια, ο καιρός δεν έχει ξεκαθαρίσει και έτσι δεν ξέρουμε αν θα το βάλουμε στο φούρνο ή στη σούβλα. Πλέον συνηθίζουμε στις συνθήκες και έχουμε μάθει να είμαστε εγκρατείς και να ζούμε πιο λιτά.
Οι τιμές, όπως είδα, είναι ίδιες με τις περσινές. Εγώ, γενικότερα, προτιμώ να ψωνίζω από την αγορά, αφού οι τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία».
Στην ερώτηση αν αισθάνεται αισιόδοξος, μας απάντησε: «Τώρα σοβαρά μιλάτε;», λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει. 
 

κα Τούλα
«Ψώνισα κάποια πράγματα. Πλέον λιγότερα και με μεγάλη προσοχή στις τιμές που μπορώ να βρω από πάγκο σε πάγκο. Όσο για το αρνί, ναι θα πάρω, αλλά επειδή βρήκα από κοπάδι. Για του χρόνου, τα βλέπω δύσκολα.
Σχετικά με την κατάσταση, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη, οπότε πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αφού έτσι είμαστε ως λαός».
 

κ. Γιώργος
«Όπως είναι τα πράγματα, ψωνίζουμε μόνο ό,τι θεωρείται αναγκαίο. Άλλωστε, αυτή την εβδομάδα είμαστε σε νηστεία. Η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αφού χαρακτηριστικό του Έλληνα είναι να κάνει την τελευταία στιγμή πολλά πράγματα.
Θεωρώ, πάντως, ότι αυτή η πτώση στις αγορές είναι θέμα ψυχολογίας. Όταν κάποιος νοιώθει άβολα, όλα του φταίνε. Γενικότερα βλέπω τα πράγματα πολύ απαισιόδοξα, αφού δε θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό, αλλά ηθικό. Πλέον έχουμε χάσει όλες τις ηθικές αξίες που υπάρχουν στην κοινωνία. Είναι λογικό να υπάρχει κατάρρευση σε ό,τι κάνουμε».
 
IMG_7473.JPG
κ. Κωνσταντίνος
«Οι τιμές είναι καλές και φέτος, αλλά το πασχαλινό τραπέζι θα είναι μέτριο, αφού κι εγώ που μόλις ήρθα από την τράπεζα, ιεραρχώ τις ανάγκες. Πλέον οι κινήσεις μου είναι μετρημένες.
Σχετικά με την κατάσταση, πρέπει τουλάχιστον να δείχνουμε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε. Διαφορετικά, θα καταρρεύσεις. Ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι, πρέπει να αντέχουμε, ώστε να δίνουμε δύναμη στους νεότερους». 
 

κα Άννα
«Η κατάσταση στην αγορά είναι “ούτε κλαίει ούτε γελάει”. Οι τιμές είναι πολύ καλές, σχεδόν τζάμπα είναι τα πράγματα, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά.
Πάντως, παρά την κατάσταση, είμαι αισιόδοξη, αφού δεν μπορούμε και διαφορετικά. Άλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
 

κ. Νίκος
«Έχω την τύχη να έχω δικά μου προϊόντα και δε χρειάζεται να αγοράσω κάτι από την αγορά, όμως γενικότερα πάμε κατά διαβόλου. Όπως βλέπω τα πράγματα, θα χειροτερέψουν κι άλλο».
 
κ. Λεωνίδας
«Ήρθα στην αγορά για τα ψώνια αυτών των ημερών. Τα πράγματα γενικότερα είναι χάλια κι έτσι έχουν μειωθεί και οι αγορές μας. Δεν υπάρχει σωτηρία πλέον για εμάς».
 

κα Χρυσούλα
«Οι τιμές στην αγορά είναι καλές, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα γενικά, οπότε το πασχαλινό τραπέζι θα είναι λιτό.
Τα πράγματα γενικότερα δεν πάνε καλά και, όπως βλέπουμε, μόνο μειώνουν. Πώς να ψωνίσουμε κι εμείς εδώ;».
 
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
 

Μαρία Κατσίρα
«Οι τιμές φέτος είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και, μάλιστα, πιο χαμηλές. Αυτή τη στιγμή είναι από 8 έως 9 ευρώ είτε για αρνί είτε για κατσίκι. Από την πλευρά μας, όσο μπορούμε τις κατεβάζουμε για να βοηθούμε τον κόσμο. Οι περισσότεροι πελάτες πλέον δεν αγοράζουν ολόκληρο αρνί/κατσίκι, ενώ κάποιοι άλλοι καταλήγουν και στο χοιρινό, που είναι αρκετά φθηνότερο».
 

Ηλίας
«Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη. Βλέπουμε τον κόσμο πολύ σφιγμένο, και ας είναι σήμερα η μέρα που πληρώνεται, οπότε θα έπρεπε να έχει περισσότερη δουλειά.
Και το θέμα είναι ότι κόσμος μπορεί να κυκλοφορεί, αλλά δεν ψωνίζει, μόνο τα απαραίτητα και πολύ συγκεκριμένα.
Είμαι στην αγορά εδώ και 5 χρόνια. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά. Εγώ προσωπικά είμαι νέος αγρότης και μας έκοψαν κατά πολύ τις επιδοτήσεις. Πώς μπορώ να είμαι αισιόδοξος με όλα αυτά;».
 

Περικλής Παναγιωτόπουλος
«Η κίνηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αφού η κορύφωση στην αγορά του κρέατος θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή».
 

Βούλα Βάγια
«Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, αλλά ο κόσμος δεν ψωνίζει. Δεν ξέρουμε πού θα βγει αυτή η κατάσταση. Ελπίζω όμως ότι τα πράγματα θα φτιάξουν».
 

Δημήτρης Γαλανάκης
«Η κίνηση μέχρι σήμερα είναι παγωμένη, άσχετα αν οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, ενώ κάποιοι κρεοπώλες είναι και λίγο φτηνότεροι. Ο κόσμος, λόγω του Πάσχα, αγοράζει κατσίκι ή αρνί, αλλά λιγότεροι είναι αυτοί που αγοράζουν όλο το ζώο».
 
κα Χρυσούλα
«Ο κόσμος δεν ψωνίζει τίποτα, είμαι με πάγκο στην αγορά 60 χρόνια, τέτοια κατάσταση δεν έχω ξαναζήσει. Οι τιμές, τουλάχιστον στο δικό μου πάγκο, είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Είμαι 83 χρονών και περιμένω να μου κόψουν τη σύνταξη. Πώς μπορώ να ανταποκριθώ, ό,τι χρήματα βγάζω, τα δίνω στο παιδί μου, που είναι άνεργο, για τα δύο παιδιά του που σπουδάζει. Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτός; Τέτοια κατάσταση δεν έχω ξαναζήσει». 
 

Σωτήρης Δουρούμης
«Η κίνηση στην πατάτα πάει καλά, το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Η φετινή τιμή είναι χαμηλότερη από πέρυσι, όμως ο κόσμος, αν ψωνίσει, ψωνίζει λιγότερα πράγματα. Τα λεφτά του κόσμου τα έφαγαν η εφορία και οι τράπεζες, οπότε δεν έχει να ψωνίσει».
 

Αριστομένης
«Η αγορά έχει κίνηση, οι τσάντες του κόσμου είναι γεμάτες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν πολύ καλά προϊόντα σε όλη την αγορά, αλλά δε γίνεται τίποτα. Υπάρχει μεγάλη πτώση στα πράγματα που αγοράζει ο κόσμος και πλέον κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είμαι».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας