Μετατρέπεται σε βασική είσοδο και έξοδο της Καλαμάτας η Αρτέμιδος


Προγραμματισμένο να ξεκινήσουν ήταν οι εργασίες στην οδό Αρτέμιδος, βόρεια της συμβολής της με την οδό Λεΐκων, στο πλαίσιο πραγματοποίησης του έργου «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από οδό Λεΐκων έως οδό Σπάρτης», προϋπολογισμού 149.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία Μιχαήλ Παπαδημητρίου – Γεώργιος Σακελλαρίου – Ευάγγελος Ξυδέας με ποσοστό έκπτωσης 8%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από δημοτικούς πόρους και ΣΑΤΑ.
Επισημαίνεται ότι μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας η δημοτική οδός Αρτέμιδος θα αποτελέσει νέα κύρια είσοδο και έξοδο της πόλης και εν όψει αυτής της εξέλιξης πραγματοποιείται το εν λόγω έργο. Τονίζεται ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει ειδοποιηθεί πλειστάκις, ώστε να μετακινηθούν τα σταθμευμένα στην Αρτέμιδος λεωφορεία.
Λόγω των εργασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αρτέμιδος θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις των συνεργείων για την αποφυγή ατυχήματος.
Η πρόσβαση των οχημάτων από την περιμετρική οδό προς το κέντρο της πόλης θα γίνεται, κυρίως, μέσω του κόμβου της περιμετρικής, που θα οδηγεί στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη.
Η διασταύρωση αυτή αποτελεί και την αφετηρία της παρέμβασης, που αποσκοπεί στη δημιουργία κυκλοφοριακής τάξης και υποδομής εισόδου πόλης. Παράλληλα, καθώς η ανατολική παραποτάμια πλευρά της Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεση οπτική σχέση με το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.
 
Δύο κυκλικοί κόμβοι
Η παρέμβαση ξεκινά με κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, που υλοποιείται στη συμβολή Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη (η οριστικοποίησή του θα επέλθει με την ολοκλήρωση της περιμετρικής), για να διευθετήσει την πρόσβαση προς την περιμετρική οδό. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Αρτέμιδος με την οδό Δαμηλάτη.
Στην οδό Αρτέμιδος δημιουργείται κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων, η οποία κατά την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώνει δύο κλάδους κυκλοφορίας, με εύρος 7,5 μέτρων καθένας και θα εξασφαλίζει κυκλοφοριακές προδιαγραφές εισόδου πόλης.
Προβλέπεται η απαγόρευση μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων στο χώρο, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις για τη στάθμευση αστικών λεωφορείων, που στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Εσοχές στάθμευσης οχημάτων διαμορφώνονται εκατέρωθεν της οδού. Η οδός Δαμηλάτη μονοδρομείται για την αποσυμφόρηση του νότιου κυκλικού κόμβου.
Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η εν λόγω εργολαβία αφορά, κυρίως, σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας.