Π. Νίκας: Η Καλαμάτα δε θα γίνει Ειδομένη


Η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει κατευθείαν με τους δημάρχους, αν θέλει να φέρει μετανάστες στους Δήμους τους- Μόνο υπό προϋποθέσεις το «ναι» της Καλαμάτας
 
Για τις συζητήσεις που έγιναν στην Τρίπολη όσον αφορά στη φιλοξενία μεταναστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, τοποθετήθηκε έπειτα από ερώτηση χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, μετά τις πασχαλινές ευχές του.
Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της άποψης του Δημήτρη Βίτσα, ότι δηλαδή το ζήτημα είναι εθνικό και πατριωτικό, πλην όμως, επειδή το βάρος θα το αναλάβουν οι Δήμοι, αφού στην περιφέρειά τους θα γίνουν οι σχετικές εγκαταστάσεις, εκείνοι με τους οποίους πρέπει να συζητήσει ο υπουργός είναι οι Δήμοι.
Όπως υποστήριξε ο Π. Νίκας, θεωρεί αδιανόητο να έρθει μια εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμάτα χωρίς να γίνει κουβέντα με το Δήμο. Πρόσθεσε δε ότι οι Δήμοι θα επωμιστούν όλο βάρος και την ευθύνη. Επομένως στην περιφέρεια όποιου θα επιλεγεί για να γίνει μια τέτοια δράση, αυτός πρέπει να κουβεντιάσει με την κυβέρνηση, ενώ είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επικοινωνία προς αυτόν για το συγκεκριμένο ζήτημα και ούτε κανείς έχει ζητήσει κάτι, ούτε ο Δήμος έχει ζητήσει επίσης κάτι σχετικά.
Αναφερόμενους στους 41 μετανάστες, που τους χαρακτήρισε «έρημους και θαλασσοπνιγόμενους», σχολίασε πως «ήταν ένα ξαφνικό γεγονός, η πόλη τούς φιλοξένησε για το χρόνο που απαιτείτο και στη συνέχεια έφυγαν για κάπου που πραγματικά δεν ξέρω».
Σε επόμενη ερώτηση, για το αν ο Δήμος είναι έτοιμος για άλλο αντίστοιχο περιστατικό, αφού η Καλαμάτα είναι σε κομβικό σημείο και πλέον οι μετανάστες θέλουν να καταλήξουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης, απάντησε ότι όλο αυτό το ζήτημα έχει σχέση με την τροφοδοσία, την ασφάλεια, την υγεία, το προσωπικό και γενικά με όλες τις δομές τους κράτους.
Κατά το δήμαρχο, καταστάσεις σαν της Ειδομένης και του Λιμένος Πειραιά είναι καταστάσεις μη αποδεκτές και «αυτό το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή. Επομένως, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πρέπει να γίνει κουβέντα με το δήμαρχο από πλευράς της κυβέρνησης», ενώ συμπλήρωσε ότι «βεβαίως πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».
Αφού επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει όλη η Ελλάδα Ειδομένη, ξεκαθάρισε ότι τα παραπάνω τα λέει με πολλή αγάπη λόγων των ημερών, αφού αναφέρεται σε συνανθρώπους δυστυχισμένους, πονεμένους, που αναζητούν ελπίδα, μια καλύτερη ζωή, «επομένως έχουμε υποχρέωση στον τόπο μας, όσο είναι εδώ, να τους φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Επιπρόσθετα, σχολίασε ότι ο Δήμος θα συμβάλει, αλλά «πρώτα να το κουβεντιάσουμε, δηλαδή η προϋπόθεση είναι το κράτος να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, δηλαδή τροφοδοσία, υγεία και ασφάλεια, όχι όμως στα λόγια, όχι αυτά που βλέπουμε καθημερινά».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση