«Σάρωσε» πάλι τα μετάλλια η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων στην Τουρκία


«Πάνε»… Ζάκυνθο, γιατί ο δήμος Καλαμάτας ακόμα «ρεμβάζει»
 
 Σεφ απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν για άλλη μια χρονιά ραντεβού στο Μπολού της βόρειας Τουρκίας, με την ευκαιρία του εκεί παγκόσμιου γαστρονομικού διαγωνισμού και, φυσικά, με τη συμμετοχή ελληνικής αποστολής, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη μετάλλια και διακρίσεις.
Στην πόλη Bolu, που βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε η ελληνική αποστολή της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος με επικεφαλής τον Παράσχο Αξιώτη και τέσσερα μέλη.
Να υπενθυμίσουμε ότι έδρα της Λέσχης, όπως και της Ομοσπονδίας, είναι η Καλαμάτα. Ο κ. Αξιώτης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Ωστόσο, φαίνεται πως η Καλαμάτα και συγκεκριμένα ο Δήμος, δε θέλει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο κ. Αξιώτης, αν και έχουν περάσει δύο μήνες, δεν έχει υπάρξει απάντηση στα αιτήματα που έχουν καταθέσει, όταν για τα ίδια ακριβώς αιτήματα ο Δήμος Ζακύνθου, όχι μόνο απάντησε, αλλά και υλοποίησε σε μια εβδομάδα, καθώς θεώρησε ότι η δράση της Λέσχης συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.
 
Διαγωνισμός
«Ο 2ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Μαγειρικής που έγινε στο Bolu της Τουρκίας έλαβε τέλος. Όλοι όσοι παρευρέθησαν έφυγαν γεμάτοι εμπειρίες, κάποιοι με μετάλλια στις βαλίτσες, με καλές και νέες γνωριμίες, με όμορφες εικόνες από τη χώρα, που μαγεύει για την κουλτούρα και τις ομορφιές της. Η ελληνική ομάδα γαστρονομίας ξεκινώντας από το μαύρο κουτί Grand Prix πήρε τη δεύτερη θέση, ασημένιο μετάλλιο και κύπελλο», σημείωσε ο κ. Αξιώτης για τη συμμετοχή στην Τουρκία.
Ατομικά ο καθένας από την ομάδα πήραν:
-Αξιώτης Πάρις: 2 χρυσά, 4 ασημένια
-Ζέρβας Χρήστος: 3 ασημένια, 3 χάλκινα
-Τζινέλης Πάρης: 1 χρυσό, 5 ασημένια.
«Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την ελληνική ομάδα γαστρονομίας της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος για την προσπάθεια και τις διακρίσεις που έφερε και ειδικότερα τον αρχηγό της αποστολής Αξιώτη Πάρι, τον Ζέρβα Χρήστο και τον Τζινέλη Πάρη. Ευχαριστώ, επίσης, το συνάδελφο Καδρί Μεμί για την πολύτιμη βοήθειά του, όλους τους κριτές και φυσικά τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων YEPAD και ιδιαίτερα το νέο της πρόεδρο Ismail Bulut. Σύντομα θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στο Δεύτερο Φεστιβάλ “Μπορούμε Ζάκυνθος 2016” που θα διοργανώσουμε», κατέληξε ο κ. Αξιώτης.
 
Η Ζάκυνθος και όχι η Καλαμάτα
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα σχέδια και στόχους, ο κ. Αξιώτης, μιλώντας στο «Θ», είπε ότι επόμενος σταθμός είναι η Ρουμανία, στις 20 και 21 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ και θα παρευρεθούν όλοι οι πρόεδροι Διευθυντών Αρχιμαγείρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διεθνή Ένωση Αρχιμαγείρων ο κ. Αξιώτης είναι αντιπρόεδρος.
Αμέσως μετά στόχος είναι η Πολωνία, όπου από 1-6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ γαστρονομίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Aregala.
Και μετά, από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, θα διεξαχθεί το Ελληνικό φεστιβάλ «Μπορούμε Ζάκυνθος 2016».
Μάλιστα, ο Δήμος Ζακύνθου ζήτησε την παράταση του Φεστιβάλ κατά μία εβδομάδα, για να συμπεριληφθούν σε αυτό όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και οι αρχιμάγειροι (από περίπου 25 κράτη) να την αφιερώσουν στην Βυζαντινή Κουζίνα.
Η Ζάκυνθος έχει υποστηρίξει σημαντικά την Ομοσπονδία και τη Λέσχη, σε αντίθεση, απ’ ό,τι φαίνεται με την Καλαμάτα, παρά το γεγονός ότι έχουν την έδρα τους εδώ.
Όπως απάντησε ερωτώμενος ο κ. Αξιώτης, πέρυσι ζήτησαν από το Δήμο Ζακύνθου να τους παραχωρήσει ένα γραφείο για παράρτημα της Λέσχης και τους παραχωρήθηκε ένα διώροφο νεοκλασσικό κτήριο. Επίσης, έγινε δεκτό το αίτημά τους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου και τους ανατέθηκε για τη σχολική χρονιά 2016-2017 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ετοιμάσουν το μενού όλων των σχολικών κυλικείων. Μάλιστα, ήδη έχουν στείλει τις προτάσεις τους, με το 90% του μενού να περιλαμβάνει μόνο τοπικά προϊόντα.
Τα ίδια αιτήματα, όπως μας είπε ο κ. Αξιώτης, πρωτοκολλήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας στις 16 Φεβρουαρίου 2016, αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση.
Τέλος, τόνισε πως, επειδή θέλουν ιδιαίτερα να βοηθήσουν τη Μεσσηνία, όποιος επαγγελματίας εστίασης, εστιατορίου, ξενοδοχείου κ.λπ. θέλει, μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά τους, την οποία προσφέρουν αφιλοκερδώς.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη