Τα αντιδιαβρωτικά έργα αφάνισαν τη φυσική ομορφιά… (φωτογραφίες)

Τα αντιδιαβρωτικά έργα αφάνισαν τη φυσική ομορφιά… (φωτογραφίες)

Συμφωνούν, ωστόσο, επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής για την αναγκαιότητα τους

«Καινούργιο σκηνικό» στις ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού…

Τα αντιδιαβρωτικά έργα άλλαξαν τη μορφολογία και τη φυσική ομορφιά δεκάδων χρόνων της περιοχής

Το καλοκαίρι φαίνεται πως έφθασε νωρίτερα φέτος και ήδη αρκετοί συμπολίτες μας, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο του υδραργύρου, έριξαν τις πρώτες βουτιές…
Οι παραλίες, όμως, στις ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου, στο Αρχοντικό, στην Παλιόχωρα, στις Κιτριές, αλλά και στο Ακρογιάλι, όπου το φυσικό «σκηνικό» στους πρόποδες του «Καλαθιού» έδινε μια μαγευτική ομορφιά σε ολόκληρη την περιοχή και αποτελούσε ανέκαθεν αγαπημένο προορισμό για όλους τους Καλαματιανούς και όχι μόνο, άλλαξαν.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ανάγκες αυτών των περιοχών να αντιμετωπίσουν τον άμεσο κίνδυνο για τα σπίτια από τη διάβρωση, αλλά και τις χειμωνιάτικες «φουρτούνες», έφεραν αντιδιαβρωτικά έργα για τη θωράκιση των ακτών, αλλά και των περιουσιών.
Σήμερα, που τα έργα αυτά βαίνουν προς ολοκλήρωση, η μορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το πώς τη γνωρίζαμε. Καινούργιες, μεγαλύτερες παραλίες έχουν δημιουργηθεί, ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχαν, ενώ από την άλλη πλευρά, μικρά «μαγευτικά» λιμανάκια ή απόμερες και κρυφές παραλίες χάθηκαν…
Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή, ειδικά όταν γίνεται ύστερα από δεκάδες χρόνια, φέρνει αμηχανία. Το «Θάρρος» έκανε χθες ένα οδοιπορικό στις περιοχές αυτές και μίλησε τόσο με κατοίκους όσο και με καταστηματάρχες που ετοιμάζονται εντατικά, εν όψει και της τουριστικής περιόδου, που ξεκινά λίγο νωρίτερα φέτος, λόγω Πάσχα…
Η πλειονότητα όσων συναντήσαμε συμφωνεί με την αναγκαιότητα του έργου, ενώ «υπογραμμίζει» ότι οι παραλίες που προέκυψαν από τα έργα δεν πρέπει να αφεθούν έτσι, αλλά να διαμορφωθούν, μιας και «έχασαν» κάτι από τη φυσική ομορφιά που είχαν…

ΚΙΤΡΙΕΣ
Οι Κιτριές, μετά τα αντιδιαβρωτικά έργα, απόκτησαν κανονική παραλία, έτοιμη να «φιλοξενήσει» εκατοντάδες επισκέπτες στο «μαγευτικό» της τοπίο, που αποτελεί κορυφαίο προορισμό στην περιοχή μας.
Στον αντίποδα, έχασε την «αγριάδα» της θάλασσας, που χάριζε στην περιοχή μια απαράμιλλη ομορφιά, αλλά έθετε σε κίνδυνο τις περιουσίες των κατοίκων.

Μιχάλης Παπουτσής, εστιατόριο «Μίμης»
«Η δημιουργία της παραλίας είναι καλό για την περιοχή, αν και έχω αμφιβολίες αν θα παραμείνει έτσι όπως έχει γίνει το έργο. Αναμφίβολα μεγάλο μέρος της περιοχής χρειαζόταν αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά δεν ξέρω αν χρειάζονταν σε τέτοιο βαθμό. Μπροστά στο κατάστημά μας τα βράχια που έβαλαν ούτε χρησιμεύουν σε κάτι, ενώ ασχημαίνουν το τοπίο… Το αν τα έργα έγιναν σωστά και θα θωρακίσουν την περιοχή, θα το αποδείξουν οι χειμώνες που θα ακολουθήσουν…»

Δημήτρης Γαϊτανάρος, κάτοικος Κιτριών
«Η περιοχή είχε μεγάλη ανάγκη αυτά τα έργα, νομίζω ότι έγινε πολύ όμορφη και ειδικά η παραλία που δημιουργήθηκε, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο. Καλό θα ήταν εκεί που έφτιαξαν το μόλο να έκαναν και ένα “μουράγιο”, ώστε να μπορούν να δένουν κάποιες βάρκες, ταχύπλοα κ.ο.κ.»

Τάκης Γαϊτανάρος, κάτοικος Κιτριών
«Αν δε γινόταν αυτό το έργο, η θάλασσα θα έφτανε πάνω στο χωριό. Εμείς οι παλιοί θυμόμαστε ακόμα μεγαλύτερη παραλία εδώ στις Κιτριές, πριν από δεκάδες χρόνια. Το χωριό μας ομορφαίνει και πάντα είχε ιστορική αξία στην περιοχή»

ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ
Το φημισμένο χωριό της Μεσσηνίας, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό για διακοπές, αποτελούσε για χρόνια πρώτο θέμα στις ειδήσεις για τις ζημιές που «μετρούσε» σε κάθε μεγάλη θαλασσοταραχή.
Η ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργων εδώ ήταν μεγαλύτερη… Ως τίμημα, όμως, «πλήρωσε» ότι έχασε την αίσθηση που έδινε στους επισκέπτες ότι βρίσκονται σε νησί…

Κώστας Σαρρής, ιδιοκτήτης, “Memphis”
«Η περιοχή του Ακρογιαλίου είχε ανάγκη τα αντιδριαβρωτκά έργα. Φανταστείτε εμείς, όταν προετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε για το καλοκαίρι, επισκευάζαμε μέχρι και τα κεραμίδια, ενώ φέτος οι επισκευές που χρειάζονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…
Εγώ είμαι εδώ περίπου 15 χρόνια, ενώ το “Memphis” περισσότερα από 25… Σίγουρα η περιοχή έχασε τη φυσική ομορφιά που είχε και το πώς την είχαν μάθει για δεκαετίες οι Καλαματιανοί… Προσπαθούμε κι εμείς να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, πρέπει και ο Δήμος Δυτικής Μάνης να φροντίσει να διαμορφώσει την καινούργια παραλία που δημιουργήθηκε στο Ακρογιάλι, να δημιουργήσει ένα πεζοδρόμιο, αλλά και άλλα πράγματα που θα ομορφύνουν την περιοχή»

Δημήτρης Σκιάς, ιδιοκτήτης, «Αγκάλη»
«Η περιοχή είχε μεγάλη ανάγκη το έργο, γιατί κινδύνευαν άμεσα όλα τα σπίτια, αλλά και ο δρόμος του Ακρογιαλίου που οδηγεί στη Σάντοβα και τις Κιτριές. Πλεονέκτημα είναι και η δημιουργία κανονικής ακτής σε όλο το μήκος του χωριού. Έχω κάποιες αμφιβολίες ως το προς αν το έργο έγινε σωστά, καθώς θεωρώ ότι έπρεπε να φτιαχτούν “παράλληλοι όγκοι” προς την παραλία και όχι κάθετοι “μόλοι” όπως έγινε τώρα. Φοβάμαι ότι στους χειμώνες που θα ακολουθήσουν η θάλασσα θα “βγάλει” έξω το υλικό… Αυτό που αποτελεί μεγάλη ανάγκη για την περιοχή τώρα είναι η διαμόρφωση της ακτής εδώ. Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, δεν πρέπει να αφήσει έτσι την περιοχή, αλλά να την κάνει πιο ελκυστική στους επισκέπτες…»

ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΑΒΙΑΣ
Η Παλιόχωρα Αβίας «έκλεβε» τις καρδιές όσων δεν επιθυμούσαν οργανωμένες πλαζ ή έψαχναν απόμερα «μαγευτικά» λιμανάκια. Η μορφολογία των ακτών και της Παλιόχωρας άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, ενώ δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, μια μεγάλη παραλία μπροστά στο χώρο όπου υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα.

Μαριάνθη Σπύρη, κάτοικος Παλιόχωρας
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την παραλία που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά εδώ στην περιοχή μας, αλλά και για το έργο που προστατεύει τις περιουσίες μας. Το έργο έπρεπε να γίνει, ίσως όμως θα μπορούσε ο μόλος που βρίσκεται προς την Καλαμάτα να μην είναι τόσο ψηλός, για να έχουμε και καλύτερη θέα. Σκοπός μας είναι, πάντως, να ομορφύνουμε την παραλία που αποκτήσαμε»

Η απόμερη παραλία της “Πορτέλας” στη Παλιόχωρα μεγάλωσε αλλά έχασε τη φυσικής της ομορφιά 

Γιώργος Σκιάς, ιδιοκτήτης, “Il Gusto”
«Το έργο είναι καταληκτικό και ευχάριστη η δημιουργία της παραλίας για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Σίγουρα η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί τους χειμώνες που έρχονται. Νομίζω ότι η μελετήτρια του έργου θα έπρεπε να δώσει λίγο περισσότερο βάρος στη φυσική ομορφιά του τοπίου»

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΒΙΑΣ
Η ακτή στο Αρχοντικό της Αβίας, που αποτελεί και το «σύνορο» των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, έγινε κυριολεκτικά «αγνώριστη» για όποιον έχει αρκετούς μήνες να περάσει από την περιοχή. Το Αρχοντικό είχε ελάχιστη έως καθόλου παραλία και ύστερα από τα αντιδιαβρωτικά έργα απέκτησε μια κανονική «πλαζ»… Η οποία, όμως, χρήζει άμεσης παρέμβασης για να μπορέσει να «συγκινήσει» τους επισκέπτες.

Στάθης Κότσης, ιδιοκτήτης, «Λιθάρι»
«Το έργο είναι πολύ καλό… η περιοχή μας το είχε μεγάλη ανάγκη, αλλά τώρα χρειάζεται ανάπλαση η παραλία από το Δήμο. Πιστεύω η δημιουργία αυτής της μεγάλης παραλίας στο Αρχοντικό θα δώσει μεγάλη ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εδώ. Το έργο το είχε ανάγκη το Αρχοντικό, γιατί κινδύνευαν οι περιουσίες μας, αλλά και ο δρόμος εδώ»

Ηλίας Κότσης, ιδιοκτήτης, «Πευκάκι»
«Το έργο για να το κρίνουμε πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένο, και πιστεύω ότι η περιοχή θα πάρει την τελική της μορφή σε 3 με 4 χρόνια, όταν και οι παραλίες θα έχουν “πλυθεί” από τη θάλασσα. Μπορεί οι καταστηματάρχες να κερδίσαμε σε χώρο, αλλά χάσαμε αρκετά από τη φυσική ομορφιά που είχε το τοπίο. Βέβαια, όπως βλέπετε, η παραλία που δημιουργήθηκε είναι χωματοπαραλία για την ώρα και πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα. Νομίζω όλοι μαζί από κοινού οι επαγγελματίες πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα διαμορφώσουμε την περιοχή μας προς το καλύτερο, ώστε να προσελκύσουμε και τους επισκέπτες»

Χρήστος Χανδρινός, κάτοικος της περιοχής
«Η περιοχή είχε μεγάλη ανάγκη τα αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς κινδύνευαν άμεσα τα σπίτια αλλά και οι δρόμοι. Νομίζω ότι έγινε αρκετά καλή δουλειά στις περισσότερες περιοχές και ειδικά στο λιμανάκι του “Κούκινου”. Σίγουρα άλλαξε όλη η περιοχή και μέχρι να πάρει την τελική της μορφή, θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια» 

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας