Τραγωδία: 41 έφθασαν στην Καλαμάτα – Οι υπόλοιποι μετανάστες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου


Μια μεγάλη τραγωδία κρύβει η ιστορία των 41 μεταναστών που φιλοξενούνται από την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, μετά τη διάσωσή τους ελάχιστα μίλια πριν από την είσοδό τους στα ιταλικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων, είναι αυτοί που κατάφεραν να διασωθούν, όταν το μεγαλύτερο πλοίο που τους μετέφερε ανατράπηκε (άγνωστο σε ποιο σημείο) και βυθίσθηκε, λίγο μετά τη μετεπιβίβασή τους στο ξύλινο σκάφος που εντοπίσθηκαν.
Μάλιστα, μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Αιγύπτου. 
«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι και 400 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα, όταν ανατράπηκαν τα σκάφη που τους μετέφεραν στην Ευρώπη.

Ακυβέρνητο
Το Σάββατο το απόγευμα το φορτηγό πλοίο «Eastern Confidense», σημαίας Φιλιππίνων, εντόπισε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, περίπου 5 ναυτικά μίλια πριν από την είσοδό τους στα ιταλικά, ξύλινο σκάφος 30 μέτρων να πλέει ακυβέρνητο. Όπως είπαν οι επιβαίνοντες, είχαν μείνει από καύσιμα. Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι στο σκάφος επέβαιναν 22 Σομαλοί (16 άντρες, 2 γυναίκες και 4 ανήλικοι), 12 υπήκοοι Αιθιοπίας (9 άντρες και 3 ανήλικοι), 6 Αιγύπτιοι (4 άντρες και 2 ανήλικοι) και ένας υπήκοος Σουδάν. Μάλιστα, οι μετανάστες δεν επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και ζητούσαν τη μεταφορά τους στην Ιταλία.
Το φορτηγό πλοίο μετέφερε τους μετανάστες στη ράδα του λιμανιού της Καλαμάτας, απ’ όπου με λάντζες αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μάλιστα, η αποβίβαση έγινε σχεδόν δύο ώρες μετά την άφιξή τους, καθώς επέμεναν να πάνε στην Ιταλία. Το δε ξύλινο σκάφος που επέβαιναν εγκαταλείφθηκε ακυβέρνητο.
Κατά τον έλεγχο των Αρχών διαπιστώθηκε πως κανένας δεν έφερε ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ ανάμεσά τους δεν εντοπίσθηκαν οι διακινητές.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ιδίων, όταν το σκάφος που τους μετέφερε έμεινε από καύσιμα, άλλο σκάφος παρέλαβε τους διακινητές και έφυγαν, εγκαταλείποντάς τους. Άλλοι έχουν καταθέσει ότι διακινητές και πλήρωμα του σκάφους ήταν τέσσερα άτομα, ενώ άλλοι ότι ήταν έξι.

Τραγωδία
Όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες τους, το ταξίδι τους ξεκίνησε από τη Βόρεια Αφρική με μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο, όμως, άγνωστο σε ποιο σημείο του ταξιδιού, κάτι έπαθε. Σε αυτό το σκάφος επέβαιναν πολλά περισσότερα άτομα. Τότε τους προσέγγισε το ξύλινο σκάφος στο οποίο εντοπίσθηκαν και άρχισε η μετεπιβίβαση. Όμως, το άλλο σκάφος ανατράπηκε και βυθίσθηκε, παρασέρνοντας σε υγρό τάφο όλους τους υπόλοιπους επιβαίνοντες, των αριθμό των οποίων δεν μπορούν να προσδιορίσουν οι διασωθέντες.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι 41 μετανάστες προέρχονται από τα μεγάλα ναυάγια για τα οποία έχουν αρχίσει να μιλούν από χθες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και στα οποία γίνεται λόγος για εκατοντάδες μετανάστες χαμένους στη Μεσόγειο.

Στο Δημοτικό στάδιο
Μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Καλαμάτας, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν συνοδευόμενοι στη βόρεια εξέδρα του Δημοτικού Σταδίου. Στο ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί και στο παρελθόν μετανάστες. Την Κυριακή, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, ο χώρος διαμορφώθηκε και πάλι κατάλληλα για να φιλοξενήσει τους 41 αυτούς ανθρώπους. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι πολλοί ήταν οι εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν.
Μόλις έφθασαν οι μετανάστες στο Στάδιο, από λιμενικούς καταγράφηκαν, ενώ στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβαν οι αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να εξετασθεί ποιοι από αυτούς έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης και θα ακολουθήσει απέλαση.
Στο μεταξύ, η σχετική δικογραφία παραδόθηκε χθες στην Εισαγγελία Καλαμάτας, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, με την έγκριση του εισαγγελέως Εφετών Καλαμάτας, Βασιλείου Παπαδά, την έθεσε στο αρχείο, μη ασκώντας ποινική δίωξη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι και οι 41 μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το μοναδικό πρόβλημα που καταγράφηκε αφορά ανήλικο αγοράκι, το οποίο διακομίσθηκε με πυρετό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Των Βίκυς Βετουλάκη, Παναγιώτη Μπαμπαρούτση