Ευθύνες στην κυβέρνηση και δημάρχους για τα σκουπίδια επέρριψε ο Π. Κατσίβελας


Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επέρριψε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. 
Απαντώντας σε ερώτηση προ ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρη Μπακούρου, αναφέρθηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και μίλησε για χαμένο χρόνο στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος, εξαιτίας ιδεοληψιών της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, που κοστίζουν στο περιβάλλον και τους πολίτες της χώρας, καθώς και στους Δήμους. 
Ο ίδιος είπε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει δεδομένος ο διεθνής διαγωνισμός και η λύση με την ΤΕΡΝΑ, στην οποία πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, αλλά τώρα μιλάει με την εταιρεία για τη λύση αυτή, ενώ τόνισε πως υπάρχουν παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών. 
«Αυτό που ουσιαστικά κατατέθηκε στη σύσκεψη ήταν ότι “ή λύνετε το πρόβλημα μόνοι σας ή το πρόβλημά σας λύνεται με το ΣΔΙΤ”. Για να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, θα πρέπει να λύσουμε το θέμα του υπολείμματος. Μέχρι το υπόλειμμα όλοι ξέρουμε τι θα κάνουμε. Από το υπόλειμμα και μετά, όλοι σηκώνουν τα χέρια… Η αλήθεια είναι ότι ένας υπουργός από αυτή την κυβέρνηση δεν παίζει καθαρά και δεν παίζει καθαρά, γιατί δε μιλάει καθαρή γλώσσα! Και πάντα βάζει άλλους να δημιουργούν προβλήματα, για να πάει η λύση σε αυτό που είναι κατ’ αυτόν επιθυμητό! 
Έτσι, στο περιβάλλον των δημάρχων υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ μεγάλων Δήμων και μικρών. Οι πρωτεύουσες των νομών έχουν αυτονομηθεί από το ΦΟΔΣΑ και θέλουν την τοπική διαχείριση, αλλά δεν προτείνει κανείς τι θα γίνει με το υπόλειμμα. Οι μικρότεροι Δήμοι λένε να παραμείνει η διαδικασία του ΣΔΙΤ ζωντανή μέχρι να βρεθεί λύση για το υπόλειμμα…» σχολίασε. 
Για τα κόστη της διαδικασίας, τόνισε πως λέγονται ένα εκατομμύριο ψέματα και κανείς δε μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας! «Για το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με τη διαπραγμάτευση, είναι ότι κοστίζει μεσοσταθμικά 62 ευρώ συν ΦΠΑ ο τόνος», συμπλήρωσε. 
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Τριφυλίας, ανέφερε πως κατά τις επόμενες μέρες ο μελετητής θα παραδώσει τη μελέτη, που έχει μέσα παράρτημα για το τοπικό σχέδιο δράσης, όπως το έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκουπιδοεργοστάσιο στους Γαργαλιάνους και παράρτημα για το ΣΔΙΤ (με Σταθμούς Μεταφόρτωσης). Θα ζητηθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου εντός δύο ημερών να κατατεθούν στο χάρτη τα προτεινόμενα σημεία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και τα Πράσινα Σημεία, ο δε μελετητής θέλει δέκα μέρες για να ολοκληρώσει τη μελέτη και μέσα στο Μάιο θα γίνει και άλλη συνεδρίαση του Σώματος, για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. 
Ακόμη είπε ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ έχει αρχίσει από το ΧΑΔΑ Κοπανακίου. 
«Η κυβέρνηση μιλάει με δυο και τρεις γλώσσες, δεν είναι ξεκάθαροι και δήμαρχοι παίζουν παιχνίδια άλλων, που θέλουν να μας ρίξουν στα βράχια…», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας. 
Για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων, ο δήμαρχος Τριφυλίας επισήμανε ότι «από την αρχή προτάξαμε έναντι όλων των άλλων θεμάτων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων το Βιολογικό και τρέξαμε το θέμα, μπλέξαμε στις διαδικασίες της γραφειοκρατίας για την ΜΠΕ και φτάσαμε στο σημείο να αξιολογηθεί θετικά και να απομένουν οι 18 -19 υπηρεσίες να αξιολογήσουν με τη σειρά τους… Έχουμε τρέξει και είμαστε στην τελική ευθεία… Είναι ένα έργο για το οποίο από το 1992 υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε διαβεβαιώσεις και για τη χρηματοδότηση». 
 
Άλλα θέματα
Ο κ. Μπακούρος αναφέρθηκε στη μαθήτρια του Λυκείου Κυπαρισσίας που θα συμμετάσχει στη Βουλή των Εφήβων και ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο και, βεβαίως, να την τιμήσουμε και να κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. που να συμμετάσχει…». 
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, έθεσε θέματα καθημερινότητας, ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες του Δήμου για τα σκουπίδια και καθαρισμούς δρόμων και παραλιών, επειδή η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. 
Για το Β.Κ. Γαργαλιάνων, τόνισε πως είναι ένα έργο σημαντικό, και ο καθένας θα πρέπει από την πλευρά του να προσπαθήσει για αίσιο αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας πως «έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά». 
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε: «Εδώ και ένα χρόνο περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το υπόλειμμα ή και τι θα κάνουν οι παραπάνω από εμάς, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια, σε σχέση με το ΣΔΙΤ. Έχουμε καθυστερήσει σε όλα τα στάδια μέχρι να φτάσουμε στο τελικό της διαχείρισης του υπολείμματος», ενώ συμπλήρωσε πως το υπόλειμμα κάπου θα πάει, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, όμως όλα τα προηγούμενα ο Δήμος πρέπει να τα κάνει και έχει καθυστερήσει. 
«Το έχω πει και σε προηγούμενη συνεδρίαση. Έχουμε καθυστερήσει. Πρέπει να τρέξουμε και εάν είναι δυνατόν, βάλτε μια συνεδρίαση μόνο για τα απορρίμματα, σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες που ο μελετητής θα έχει τη μελέτη και αφού θα δοθούν οι θέσεις, να συνεδριάσουμε γι’ αυτό το θέμα!».  
Βολές σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, για τα απορρίμματα. Ο ίδιος ζήτησε, με αφορμή την 9η Μαΐου και την αντιφασιστική νίκη των λαών, να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πολέμησαν το τέρας του φασισμού και του ναζισμού. Ακόμη ρώτησε για το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση, για να δουν τι προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν και να προγραμματίσουν δράσεις και παρεμβάσεις.