Ζητούμενο η φιλία στη σημερινή κοινωνία


Ποια νομίζετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας; Την εποχή του διαδικτύου ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία φυσικών σχέσεων; 
Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου, πρώτοι χθες, στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η φιλία, δώρο ακριβό και ευτύχημα σπάνιο, δεν είναι, όμως, ζητούμενο για τους νέους, αλλά και για τους μεγαλύτερους… 

Με Παπανούτσο και φιλία έγινε χθες η αρχή 
Χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στη Μεσσηνία. Συνολικά στο νομό μας διαγωνίζονται 1.044 υποψήφιοι με το νέο σύστημα, καθώς και 57 με το παλιό, ενώ δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στα 14 εξεταστικά κέντρα, ούτε στο ένα ειδικό που υπάρχει στην Καλαμάτα.
Σχετικά με το θέμα, μαθητές και καθηγητές το χαρακτήρισαν εύκολο και επίκαιρο, αφού η φιλία στο διαδίκτυο είναι κάτι που «βιώνουμε» καθημερινά, μιας και το Facebook είναι ένα μέσο δικτύωσης που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι μας.
Ειδικότερα, στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου σχετικά με την αξία της φιλίας και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι μαθητές καλούνταν να απαντήσουν στο πώς αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.
Το «Θάρρος» για ακόμα μια χρονιά βρέθηκε σε σχολεία της Καλαμάτας και μίλησε με μαθητές την ώρα που έβγαιναν από τα εξεταστικά κέντρα:
 
Ιωάννης Πετσόπουλος
Τα θέματα ήταν μια χαρά. Εμένα προσωπικά μού φάνηκε εύκολο. Ήταν, βέβαια, θέμα που δεν περίμενα. Ας πούμε, ένα θέμα που περιμέναμε ήταν σχετικά με το μεταναστευτικό ή το περιβάλλον. Οι ασκήσεις προς το τέλος με δυσκόλεψαν λίγο, αλλά όλα καλά.
Η φετινή χρονιά γενικότερα κύλησε πολύ γρήγορα, αφού υπήρχε αρκετό διάβασμα.
 
Φιλίππα Φιλανδριανού
Το θέμα που κληθήκαμε να γράψουμε ήταν η φιλία και δε θεωρώ ότι ήταν στα SOS. Δεν ήταν δύσκολο, ούτε το θέμα ούτε και τα υποερωτήματα. Επίσης, δεν περιμέναμε να έχει σωστό – λάθος στους τρόπους απάντησης.
 
Αμαλία Ψαρρέα
Το θέμα της έκθεσης μου φάνηκε εύκολο, δεν ήταν κάτι που είχα διαβάσει, όμως με βάση την εκφώνηση κάποιος υποψήφιος μπορούσε να απαντήσει. Ήταν η δεύτερη φορά που δίνω εξετάσεις και θεωρώ ότι τα θέματα ήταν πιο εύκολα σε σχέση με πέρυσι.
 
Σταύρος Τομαράς
Τα σημερινά θέματα στην έκθεση ήταν εύκολα, αν και δεν ήταν κάτι που περίμενα. Και οι ασκήσεις εύκολες μου φάνηκαν, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό βέβαια.
 
Κυριάκος Δαβέρος
Θεωρώ ότι αυτά που ζητούσαν ήταν εύκολα. Πλέον κοιτάμε το επόμενο μάθημα. Ό,τι γράψαμε, γράψαμε. Εγώ δίνω για δεύτερη φορά και σήμερα τα θέματα μου φάνηκαν πιο εύκολα σε σχέση με τα αντίστοιχα πέρσι, ενώ επέλεξα να δώσω με το νέο σύστημα εξετάσεων. 
 
Πέτρος Τζαμουράνης
Δεν ήταν αναμενόμενο θέμα, αλλά ήταν σχετικά εύκολο. Πιστεύω ότι όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να γράψουν γι’ αυτό, αφού αφορούσε στη φιλία.
Η χρονιά γενικότερα ήταν λίγο δύσκολη, αφού είχε αρκετό διάβασμα.
 
Νίκος Σπυρόπουλος
Ήταν ένα θέμα που δεν περίμενα, αλλά θεωρώ ότι ήταν εύκολο και πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά έγραψαν καλά. Σχετικά με τις ασκήσεις, υπήρχαν κάποιες παγίδες, αλλά θεωρώ ότι όλα ήταν βατά.
Η χρονιά που πέρασε ήταν καταπιεστική, με πολύ άγχος, αλλά τώρα είμαστε στο τέλος.
 
Σταυρούλα Κισκήρα
Εύκολα ήταν τα θέματα στο μάθημα της Έκθεσης. Δεν ήταν κάτι επίκαιρο, αλλά ήταν εύκολο. Σχετικά με τη φιλία μέσω διαδικτύου, θεωρώ ότι θα μπορούσε να υπάρχει και βοηθά αυτό το μέσο, αν κάποιος είναι πολύ μακριά.
 
Σχολική σύμβουλος και υπεύθυνη των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχολιάζοντας τα θέματα αλλά και την πρώτη μέρα των εξετάσεων, η σχολική σύμβουλος και υπεύθυνη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη Μεσσηνία, Δήμητρα Σταθοπούλου, δήλωσε ότι τα θέματα ήταν βατά και προσιτά.
Σχετικά με τη διαδικασία, είπε ότι κύλησε πολύ ομαλά και τα θέματα έφτασαν σε όλα τα σχολεία στις 8.30.
Η ίδια συνέστησε στους μαθητές να αφήσουν το μάθημα πίσω, όπως κι αν απέδωσαν, και να προχωρήσουν στο επόμενο, με τη διάθεση να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
Κλείνοντας ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία και τόνισε ότι δεν μπορούν να πετύχουν όλοι στο Πανεπιστήμιο, όμως «η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική και αυτή η στιγμή είναι σημαντική για τη ζωή τους».  

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

ΤΡΙΦΥΛΙΑ 
Μη αναμενόμενο, αλλά βατό το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας 
Μη αναμενόμενο, αλλά «βατό» χαρακτηρίζουν το θέμα της χθεσινής πρώτης μέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση) υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Τριφυλία.
Όπως, δε, έλεγαν, το άγχος τους για τις εξετάσεις, μετά την πρώτη μέρα, φεύγει και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις Πανελλήνιες.
Μετά το πέρας της εξέτασης, μιλήσαμε με μαθήτριες και μαθητές από την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους και μεταφέρουμε τι δήλωσαν στο «Θ»:
 
Δήμητρα Σπυροπούλου (Κυπαρισσία): «Δεν το περιμέναμε να πέσει η Φιλία. Αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο θέμα! Εντάξει, κάτι γράψαμε, θα δούμε…».
 
Αναστασία Γεωργομήτρου (Κυπαρισσία): «Το θέμα δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά ήταν σχετικά εύκολο. Πιστεύω πως τα πήγα καλά. Πρώτη μέρα κι ο κάθε διαγωνιζόμενος είχε άγχος, αλλά όταν δει τα θέματα και είναι καλά προετοιμασμένος, μπορεί να ανταπεξέλθει!»
 
Γεωργία Δημητρακάκη (Κυπαρισσία): «Έπεσε ένα θέμα το οποίο, βασικά, δεν περίμενε κανένας. Η Φιλία! Αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν τόσο δύσκολα τα ερωτήματα. Τώρα, θα δείξει! Υπήρχαν κάποιες ερωτήσεις στις οποίες έπρεπε να δώσεις προσοχή, αλλά πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό! Πρώτη μέρα, άγχος, όπως κάθε νιώθουν τα παιδιά…».
 
Κωνσταντίνα Νικολοπούλου (Κυπαρισσία): «Πρώτη μέρα εξετάσεων, βάλανε ένα καλό θέμα για τη Φιλία. Σχετικά εύκολο. Είχες πράγματα να πεις. Δεν ήταν τόσο αγχωτικά όσο περίμενα. Ήταν καλό θεματάκι!».
 
Μαριάντζελα Αγγελέτου (Κυπαρισσία): «Τα θέματα, αν και δεν ήταν προβλέψιμα, μου φάνηκαν εύκολα. Αλλά δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε, γιατί έχουμε κι άλλα μαθήματα μπροστά μας».
 
Γιώργος Δημητρόπουλος (Κυπαρισσία): «Η Φιλία έπεσε, εύκολα ήταν κατά τη γνώμη μου. Δεν το περιμέναμε, αλλά εντάξει, θα δείξει… Πρώτη μέρα των εξετάσεων, προσωπικά για μένα, δεν ήταν αγχώδης…»
 
Γιάννης Διαμαντής (Κυπαρισσία): «Τα θέματα ήταν εύκολα. Δεν ήταν αναμενόμενη η έκθεση, αλλά βατά, έγραφε κάποιος άνετα!».
 
Γιάννης Κατσαρελάς (Κυπαρισσία): «Τα θέματα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα περιμέναμε. Ήταν κάτι που δεν είχαν κάνει όλα τα παιδιά, παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε πλήρως όλοι κι εύχομαι καλή επιτυχία σ’ όλα τα παιδιά!».
 
Αλέξανδρος Λεκάντης (Κυπαρισσία): «Τα θέματα, πιστεύω, ήταν βατά. Δεν τα περιμέναμε, αλλά πιστεύω πως γενικά ήταν εύκολα».
 
Αντρέας Μπούρας (Κυπαρισσία): «Πρώτη μέρα των εξετάσεων, το θέμα ήταν η Φιλία. Καλό θέμα, αξιόλογο μπορώ να πω. Δεν το περιμέναμε όμως. Αποφορτιστήκαμε από το άγχος και συνεχίζουμε. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά εύχομαι!».
 
Γεωργία Παπαδοπούλου (Φιλιατρά): «Τα θέματα που πέσανε ήταν εύκολα, βατά …».
 
Γεωργία Καμπύλη (Φιλιατρά) «Το θέμα ήταν προσιτό, εύκολο, μπορούσαν τα παιδιά εύκολα να αναπτύξουν την άποψή τους. Το κείμενο βατό και γενικότερα θεωρώ πως ήταν πολύ προσιτό».
 
Κώστας Γιαννακάκης (Φιλιατρά): «Το θέμα ήταν βατό. Δεν το περίμενε κανένας…  Μπορούσες, όμως, να βγάλεις υλικό, γιατι είχαμε προετοιμαστεί αρκετά. Οι ασκήσεις ήταν εύκολες θεωρώ…».
 
Ανδρέας Φαρμάκης (Φιλιατρά): «Τα θέματα δεν ήταν ούτε πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Θα δούμε στο τέλος. Δεν μπορώ να κρίνω πως έγραψα. Είναι υποκειμενικό μάθημα η έκθεση».
 
Μαρία Ποθοπούλου (Γαργαλιάνοι): «Δεν νομίζω ότι το θέμα της Φιλίας ήταν το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να μπει. Δε μου άρεσε, ενώ με δυσκόλεψε στην έκθεση, γιατί δεν είχες και πολλά να παράξεις».
 
Λάμπρος Τσαγκάρης (Γαργαλιάνοι): «Τα θέματα γενικότερα ήταν εύκολα, καθώς το θέμα της Φιλίας είναι κάτι γενικό, για το οποίο μπορείς να γράψεις από αυτά που ξέρεις, χωρίς να χρειάζεται να έχεις διαβάσει τα φυλλάδια. Οι ασκήσεις, επίσης, ήταν εύκολες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος».

 
Του Ηλία Γιαννόπουλου