Η Μεσσηνία καρδιά του τουρισμού στην Πελοπόννησο (φωτογραφίες και βίντεο)

Η Μεσσηνία καρδιά του τουρισμού στην Πελοπόννησο (φωτογραφίες και βίντεο)

Η πτήση 6 44 Καλαμάτα – Λονδίνο είναι γεγονός! 
Μια ακόμα ένδοξη ημέρα «έζησε» χθες το αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», καθώς στο χώρο των αναχωρήσεων έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των πτήσεων Λονδίνο-Καλαμάτα από την εταιρεία British Airways.
Τη λιτή αλλά σημαντική αυτή εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος Αναπτυξιακή A.E. και η British Airways.

Στο χώρο του αεροδρομίου βρέθηκαν για το λόγο αυτό ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης, η υπεύθυνη της British Airways για την ελληνική αγορά Freddie Stier, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι των Δήμων της Μεσσηνίας, ο βουλευτής του νομού Πέτρος Κωνσταντινέας, εκπρόσωποι φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία ανάμεσα στους ομιλητές που καλούσε στο βήμα εξιστορούσε το πώς η Καλαμάτα κατάφερε χθες να ενωθεί και με το Λονδίνο, με μια μάλιστα τόσο κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο των αερομεταφορών.

Πρώτος το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγεθος της British Airways και στο πόσο έχει συνεισφέρει στον τουρισμό παγκοσμίως, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη που έχει ήδη φέρει αλλά και μπορεί ακόμα να φέρει στην Πελοπόννησο.
Αναφερόμενος στην τουριστική αγορά της Βρετανίας, είπε ότι η Πελοπόννησος εδραιώνεται και δε θεωρεί τυχαίο που πολλές φορές μεγάλες εφημερίδες, αλλά και ιστοσελίδες της χώρας, έχουν αναφερθεί στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο.
Τέλος, υπενθύμισε ότι η Βρετανική Πρεσβεία θα είναι πάντα δίπλα, ώστε να συνδράμει, αν χρειαστεί, είτε αφορά Άγγλους τουρίστες είτε μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία μίλησε η κα Freddie Stier, υπεύθυνη της British Airways για την ελληνική αγορά, αναφερόμενη στο πρόγραμμα που είχε η εταιρεία για να αναπτύξει ένα νέο δίκτυο περιφερειακών αεροδρομίων της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και της Καλαμάτας.
Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η πτήση 6 44, δύο φορές την εβδομάδα (Πέμπτη και Σάββατο). Θα ξεκινά από το Λονδίνο στις 11.20 το πρωί και θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 17.00. Θα αναχωρεί στις 17.45 και θα είναι στο Λονδίνο στις 19.30.
Σύμφωνα με την κυρία Stier, η εν λόγω γραμμή θα μεταφέρει πάνω από 10.000 επιβάτες, δίνοντας τη δυνατότητα και σε Έλληνες να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Terminal 5 και είτε να μείνουν εκεί είτε να συνεχίσουν για άλλους 119 προορισμούς.
Μιλώντας για την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα, υποστήριξε ότι είναι μέσα στις 10 καλύτερες πόλεις για αυτή τη χρονιά, ενώ δήλωσε ότι οι Βρετανοί τουρίστες ήδη ξέρουν την περιοχή.

Στο βήμα βρέθηκε ακολούθως ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος δήλωσε πολύ χαρούμενος που συμμετείχε στη χθεσινή υποδοχή της πτήσης, ενώ αναφερόμενος στον πατέρα του, είπε ότι θα ήταν πολύ συγκινημένος, αν ήταν εκεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, όταν το 2001 πετούσε με τον πατέρα του για Λονδίνο, ο καπετάνιος είδε ένα περιοδικό της εταιρείας με ένα χάρτη των πτήσεων και είπε: «Πού θα πάει, θα μπει και η Καλαμάτα».
Ο κ. Αχιλλέας έδωσε συγχαρητήρια στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ είπε ότι για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, πρέπει να υπάρχει αναγνωσιμότητα αλλά και προσβασιμότητα. Αυτά τα δύο κάνουν ένα μέρος να ανεβαίνει τουριστικά, σχολίασε.
Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είπε ότι είναι το πιο αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη, αφού από το 2010 έχει αύξηση που αγγίζει το 300%, με την πλειοψηφία των τουριστών να μοιράζονται σε όλη την Πελοπόννησο, αφού μόλις το 13,5% αυτών φθάνει στην Costa Navarino.
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, ελπίζοντας κι αυτός να είναι η Καλαμάτα, ενώ ευχαρίστησε αλλά και δήλωσε «παρών» για την British Airways.

Τελευταίος μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, «ένας οραματιστής που πήρε το ρίσκο των πτήσεων» όπως είπε η κα Νικολάκου.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε χαρούμενος που η πτήση 6 44 έγινε πραγματικότητα, έπειτα από υπομονή και πείσμα, ενώ χαρακτήρισε πύλη της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος εκ νέου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έδωσε συγχαρητήρια στον αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη και όλους τους εργαζομένους σε αυτό, αφού, όπως είπε, πετυχαίνουν το ακατόρθωτο, μιας και υπάρχουν ελάχιστοι πόροι και προσωπικό. Ως λύση δε, πρότεινε να περάσει στην Περιφέρεια αυτό το ζήτημα και έτσι άμεσα να καλυφθούν τα κενά.
Επίσης, αναφέρθηκε στις υποδομές που θέλουν συντήρηση, ενώ σχολίασε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Κωνσταντινέα να μεταφέρει το όλο θέμα στην κυβέρνηση.
Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος, αναφερθείς και σε έργα που έγιναν και γίνονται στην Περιφέρεια και έχουν σχέση με τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες πτήσεις.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε παρουσίαση από το γενικό διευθυντή της KPI Aviation Marketing Solutions, Γιώργο Καραμάνο, με θέμα «Στρατηγική προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών και τα θετικά αποτελέσματα στον Τουρισμό και την Οικονομία μιας περιοχής».

Μετά την παρουσίαση όλοι βγήκαν στην πίστα του αεροδρομίου και υποδέχθηκαν τους 106 επιβάτες που μετέφερε η πτήση 6 44 από Λονδίνο προς Καλαμάτα.

Μάλιστα, πριν σταματήσει, πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα και το αεροπλάνο πέρασε μέσα από αυτή.

Στη συνέχεια έγινε θερμή υποδοχή στους επιβάτες, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, αλλά και να πληροφορηθούν για τα αξιοθέατα της Πελοποννήσου.

Δηλώσεις επιβατών
Το «Θάρρος» συνομίλησε με επιβάτες που είτε έφτασαν στην Καλαμάτα είτε αναχώρησαν για Λονδίνο.
Όπως θα διαβάσετε, οι επιβάτες από και προς το Λονδίνο είναι διάφορων κατηγοριών, αφού είτε έρχονται για τουρισμό στην περιοχή μας είτε για δουλειές. Επίσης, μιλήσαμε με νέους ανθρώπους από την Ελλάδα που ζουν μόνιμα στην Αγγλία, ενώ στο αεροδρόμιο συναντήσαμε και τη Μαριάννα, η οποία ήρθε από το Ναύπλιο για την πτήση:

Ίαν & Μάργκαρετ από το Newcastle
«Είμαστε από το Newcastle, και αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα είναι το ομορφότερο ταξίδι απ’ όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Θα μείνουμε για περίπου μια εβδομάδα στη Στούπα»

Ιβόν & Άλαν από το Λονδίνο
«Είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Πελοπόννησο, αλλά έχουμε έρθει παλαιότερα στην Ελλάδα. Μας αρέσει αρκετά το γκολφ και ήταν ευκαιρία με αυτή την πτήση να επισκεφθούμε την Costa Navarino, για να συνδυάσουμε το χόμπι μας με τις διακοπές μας».

Ιωάννα από το Reading
«Μου φαίνεται σαν όνειρο αυτή η πτήση… 40 χρόνια το περίμενα, καθώς είμαι από την Κυπαρισσία. Έχω σπίτι εδώ, αλλά ζω εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία. Η πτήση ήταν πολύ ωραία και διάρκειας περίπου 4 ωρών».

Μάθιου από το Λούτον
«Αυτή η πτήση είναι πολύ καλή για εμάς, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε σπίτι στο Πεταλίδι και ερχόμαστε συχνά.
Μας βολεύει αρκετά η νέα πτήση της British Airways και είναι καλή ευκαιρία για εμάς να ερχόμαστε πιο συχνά πλέον στο Πεταλίδι».

Μαριάννα από το Ναύπλιο
«Η νέα πτήση με βολεύει πάρα πολύ. Η τιμή, οι ώρες, σε συνδυασμό και με τον καινούργιο δρόμο της Καλαμάτας, με συμφέρουν περισσότερο από το να πετάξω από την Αθήνα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Εργάζομαι στο Λονδίνο και νομίζω ότι θα προτιμήσω ξανά αυτή την πτήση στο μέλλον».

Καλλίνα & Στέφανος από Μεσσηνία
«Ήρθαμε το Σάββατο με την British και φεύγουμε σήμερα. Η πτήση ήταν πολύ καλή και ξεκούραστη, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι πετάμε και φθάνουμε κατευθείαν στο σπίτι μας. Σίγουρα και στο μέλλον θα επιλέξουμε αυτή την πτήση για τα ταξίδια μας στην Ελλάδα».


Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας