Στους δρόμους και η Μεσσηνία για το ασφαλιστικό (φωτογραφίες- βίντεο)


Οργή για την κατεπείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση – Κορύφωση των διαδηλώσεων αύριο, που συμπίπτει με τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Σε εγρήγορση είναι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τα συνδικάτα, αλλά και οι επιστημονικοί φορείς της Μεσσηνίας, ύστερα από τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης να πάει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αύριο Κυριακή, 8 Μαΐου.
Χθες το απόγευμα στις 7.00 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ενώ από την Πέμπτη το βράδυ η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 48ωρη απεργία για χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, επιτέθηκε στις πρακτικές της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη ότι επιχείρησε να «πιάσει στον ύπνο τους εργαζομένους». Επίσης, τόνισε ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα αλλάξει δραματικά η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο.
«Αντιδρούμε στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτελεί ταφόπλακα και για τους εργαζομένους και για τους συνταξιούχους… Αυτές οι αντιασφαλιστικές αλλαγές οδηγούν τη ζωή μας σε αδιέξοδο…. Συντάξεις, παροχές υγείας, πρόνοιας, νοσοκομειακή περίθαλψη, ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, διάφορα επιδόματα συρρικνώνονται…
Ο συνδυασμός φτώχειας και ανεργίας οδηγεί τον κόσμο της εργασίας σε εξαθλίωση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσώνης, ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής, στις 10.30 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου, όπως είχε προγραμματιστεί και πριν από τις εξελίξεις, θα εορταστεί και η Εργατική Πρωτομαγιά.
Επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί τα συνδικάτα και οι επιστημονικοί φορείς, έστειλαν το μήνυμα ότι όλοι μαζί θα ενώσουν τις φωνές τους απέναντι στην ασφαλιστική λαιμητόμο.
Η Νικολίνα Λέκκα, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, στάθηκε ιδιαίτερα στην κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή, κατηγορώντας την για το πώς αντιμετωπίζει τους εργαζομένους.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Στάθης Σταματόπουλος, επισήμανε ότι ο δικός τους επιστημονικός φορέας βρίσκεται σε συνεχιζόμενη αποχή από τις αρχές του 2016 και προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε δε, ότι αν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τότε θα υπάρχει αφαίμαξη των δικηγόρων και αρκετοί, κυρίως νέοι, θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος.
Κλείνοντας τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώνει τη φωνή του με όλα τα συνδικάτα και τους φορείς και κάλεσε τα μέλη του να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε., Δημήτρης Γαλανάκης, κατήγγειλε κι αυτός με τη σειρά του τον «αιφνιδιασμό» που επέλεξε η κυβέρνηση, ενώ ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση για κοινές δράσεις με όλες τις ομοσπονδίες της Πελοποννήσου. Κάλεσε, δε, όλο τον κόσμο και τους εργαζόμενους να δώσουν το “παρών” στις διαδηλώσεις.
Ο Βασίλης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι έκανε, με ακόμα με καλύτερη «μαεστρία», όσα κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι ο κλάδος του δεν μπορεί να αντιδράσει με απεργία, επειδή βρίσκονται σε διακοπές, όμως πρόθεση όλων των δασκάλων είναι να ενώσουν τη φωνή τους στους δρόμους με όλους τους υπόλοιπους φορείς, σε συνεχιζόμενους αγώνες για την ανατροπή του νομοσχεδίου, καθώς προεβλέψε πως αυτό θα ψηφιστεί.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεσσηνίας, Γιώργος Δημητρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έφερε ξαφνικά και αντιδημοκρατικά προς ψήφιση το νομοσχέδιο, υπό το φόβο των κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, κάλεσε το λαό να έχει μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. 
Του Κώστα Γαζούλη

ΠΑΜΕ 
Κάλεσμα- πρόσκληση ενάντια στο Ασφαλιστικό 
Πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προχθές το απόγευμα, όπως και χθες το πρωί, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη 48ωρη απεργία και καλώντας σε αγωνιστική δράση το τριήμερο, ώστε να πιστέψουν τη δύναμή τους και να αποτρέψουν το νέο έγκλημα που μεθοδεύει με απαράδεκτο τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Μέλη του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα καλούσαν τους εργαζομένους να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα:
-Την Παρασκευή (σ.σ. χθες) στις 19:00 στην πλατεία 23ης Μάρτη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
-Το Σάββατο αναχωρούν πούλμαν για το συλλαλητήριο στην  Αθήνα, στις 12.00 από την πλατεία της Υπαπαντής.
-Την Κυριακή η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.00 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
Όλοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες! Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Αν κάνουμε πίσω, δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα! Ή θα υποταχθούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!».

Και οι μαθητές
«Το νομοσχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά. Σήμερα το μάθημα το κάνουμε στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο. Όλοι οι μαθητές σήμερα (σ.σ. χθες) στις 8.00 μ.μ. στο Δημαρχείο» έγραφε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Σχολείων Καλαμάτας, στην οποία δηλωνόταν παράλληλα ότι είναι «στο πλευρό των εργαζομένων, των γονιών μας, των ανέργων, των εργατών, των συνταξιούχων, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας με πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις».
 

https://youtu.be/ee6FW9T_yLo