Το σκάκι στην υπηρεσία της εκπαίδευσης


ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΥΑΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ

Αξέχαστη έχει μείνει η 17η Απριλίου 2016 στους διοργανωτές και συμμετέχοντες στους 2ους ομαδικούς σκακιστικούς αγώνες Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας που φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Εύας.
Η πρωτοβουλία των υπευθύνων της μικρής αυτής περιφερειακής σχολικής μονάδας είναι από αυτές που, μακριά από την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία, αποκαθιστούν στην κοινή συνείδηση τον πραγματικό και νευραλγικό ρόλο της προσφοράς του σχολείου στην πρόοδο των νέων γενιών. Το πρωτάθλημα είχε και φέτος τη στήριξη της σκακιστικής ακαδημίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αγκαλιάστηκε με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς αν και Κυριακή, 75 παιδιά στο πλαίσιο 14 ομάδων, μαζί με τους συνοδούς τους, γονείς και εκπαιδευτικούς, κατέκλυσαν τους χώρους του σχολείου.
Με έκδηλη ικανοποίηση ο Διευθυντής, Γιάννης Κωτσάκης, δήλωσε στο «Θ» τα παρακάτω:
«Το σχολείο μας εδώ και 5 χρόνια καλλιεργεί το σκάκι ως μάθημα, αλλά και μέσα από τους ενδοσχολικούς αγώνες, εντάσσοντάς το αρχικά στα πολιτιστικά προγράμματα και από πέρυσι με την ένταξή του ως προαιρετική διδασκαλία 2-3 ώρες την εβδομάδα, καθώς το Υπουργείο διέκρινε την ανάγκη να διδάσκεται στα σχολεία. Το σκάκι βοηθάει πολύ τα παιδιά, γιατί συνδυάζει πνευματική και αθλητική καλλιέργεια, ενισχύει τον συναγωνισμό και το ομαδικό πνεύμα, είναι ευγενές, μακριά από πάθη και χουλιγκανισμούς που βρίσκουμε σε άλλα αθλήματα.
Στο σχολείο μας κάνουμε κι άλλες εκδηλώσεις για να έρθουν τα παιδιά στη γνώση και την πνευματική άσκηση, όχι μόνο με την κλασσική μορφή της διδασκαλίας. Κάνουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις και προγράμματα καινοτόμα. Εκδηλώσεις για τη σχολική βία, τον ρατσισμό, την αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και πολλά άλλα.
Η διοργάνωση του ομαδικού διασχολικού πρωταθλήματος ξεκίνησε από πέρυσι, όταν σκεφτήκαμε πως τα παιδιά θα πρέπει να βγουν παραέξω από τα όρια του σχολείου, να γνωρίσουν κι άλλα παιδιά που παίζουν σκάκι, κι άλλα επίπεδα γνώσης του σκακιού και να διευρυνθεί λίγο ο ορίζοντάς του σε ένα πιο ευρύ πρωτάθλημα. Κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και με τη βοήθεια του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κάναμε την αρχή, με την πρώτη χρονιά να έχει αρκετή επιτυχία και ανταπόκριση από 7 σχολεία. Φέτος η συμμετοχή είναι διπλάσια, με 14 σχολεία και 75 παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά και τους γονείς τους που αφιέρωσαν την Κυριακή τους για να λάβουν μέρος στο φετινό 2ο πρωτάθλημα. Να ευχαριστήσω επίσης τον συνάδελφό μου καθηγητή αγγλικών τον κ. Παπαδημητρίου Φίλιππο, ο οποίος με τις άοκνες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να κάνει τα παιδιά ν’ αγαπήσουν το σκάκι και σε συνεργασία με τον υπόλοιπο σύλλογο διδασκόντων να κάνουμε αυτά τα τουρνουά. Να ευχαριστήσω επίσης τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη που μας έδειξε και φυσικά και τους ανθρώπους του ΝΟΚ, τον κ. Θοδωρή Τσεκούρα, την κα Τούλα Χατζηπαναγιώτου και τον κ. Μιχάλη Τσιάλα, οι οποίοι μας υποστήριξαν από τα πρώτα μας βήματα, με την τεχνογνωσία τους, η οποία είναι απαραίτητη στη διεξαγωγή τόσο σημαντικών αγώνων.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια και στους γονείς του σχολείου μας, οι οποίοι μας υποστηρίζουν σε κάθε μας βήμα» κατέληξε ο κ. Ι. Κωτσάκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έχουν στο μυαλό τους ήδη την επόμενη διοργάνωση…
Πρωτιά για το 7ο Δημοτικό
Νικήτρια των 2ων διασχολικών ομαδικών αγώνων σκάκι Μεσσηνίας αναδείχθηκε η ομάδα του 7ου δημοτικού σχολείου Καλαμάτας με 10 βαθμούς, ενώ με 8 βαθμούς ακολούθησαν στη 2η θέση το 19ο Καλαμάτας και στην 3η το 11ο Καλαμάτας. Σε ατομικό επίπεδο ξεχώρισαν οι Κώστας Σαραντόπουλος (11ο) και Γιάννης Χειλάς (22ο), οι οποίοι πέτυχαν το απόλυτο των 5 νικών σε 5 αγώνες.
Ακολούθησαν στην ομαδική κατάταξη: 2ο Δημοτικό Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, 9ο Καλαμάτας , 10ο Καλαμάτας, 2η ομάδα Δημ. Εύας, Μικτή ομάδα Πύργου Τριφυλίας, 3ο Δημοτικό Μεσσήνης, 4ο Καλαμάτας, 17ο Καλαμάτας, Σχολείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας.
Οι συνθέσεις των ομάδων της πρώτης 6άδας ήταν οι εξής:
7ο Δημοτικό: Θοδωρής Αθανασόπουλος, Γιώργος Δραγώνας, Κωνσταντίνος και Μιχαήλ Κατσαρέας
19ο Δημοτικό: Ηλίας Πουλόπουλος, Παναγιώτης Ξαρχάκος, Ηλίας Αθανασόπουλος,
Μαρία-Αθανασία Καραθανάση, Δημήτρης-Απόλλωνας Αθήτσος, Κυριακούλης Βουδικλάρης
11ο Δημοτικό: Κώστας Σαραντόπουλος, Σταμάτης Γιαλικάρης, Χαράλαμπος Θωμαΐδης, Νίκος Θεοχαρίδης.
22ο Δημοτικό: Στάθης Κλείδωνας, Γιάννης Χειλάς, Περικλής και Αντώνης Τζούμας-Αγγελής, Γιάννης Πανταζόπουλος, Περικλής Μανωλάκης.
2ο Δημοτικό: Δημήτρης Ρούμπος, Παναγιώτα και Ειρήνη Νικολαΐδη, Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Μπάκας.
Δημοτικό Εύας: Μαρίνος Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Ζωλέτα Χατζή, Μιχάλης Παναγιωτόπουλος (1η ομάδα), Δημήτρης Κουρέτας, Βασίλης Στογιάνι, Αμαλία Κουτέλα, Ελεάννα Παντελοπούλου.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη