3 διαφορετικές πορείες, μια κατάληξη σήμερα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)


Όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα 3 διαφορετικές πορείες πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας.
Η πρώτη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης, λίγα μέτρα πιο κάτω ήταν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης ενώ στο Εργατικό Κέντρο είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ της Λαϊκής Ενότητας και των επιστημονικών φορέων.
Μετά τις ομιλίες στα παραπάνω σημεία ξεκίνησαν διαφορετικές πορείες στο λιμάνι της Καλαμάτα όπου κατέληξαν στο μνημείο των λιμενεργατών και κατέθεσαν ξεχωριστά στεφάνια στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών τιμώντας έτσι την Πρωτομαγιά.
Να σημειωθεί τέλος ότι το ΠΑΜΕ στις 8 το βράδυ θα συγκεντρωθεί ξανά στην πλατεία 23ης Μαρτίου 



Κορυφώνονται σήμερα  και στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το νέο σφαγιαστικό Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή, με δύο συγκεντρώσεις: του ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία και φορέων και κομμάτων, στις 10.30, στο Εργατικό Κέντρο. 

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς “πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία:  Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις.  Προστατεύει τους πιο αδύναμους.  Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.  Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος”.
Μάλιστα, “ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά, ποιοί είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους”.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο από, προχθές, βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια σ’ αυτά που επιμένει η κυβέρνηση ότι πετυχαίνει. «Τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών δεν θα περάσουν», το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ. «Η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα», αναφέρει η ΓΣΕΕ.
Σήμερα, κορυφώνονται και στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με δύο συγκεντρώσεις: του ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία και μιας σειράς φορέων και κομμάτων, στις 10.30, στο Εργατικό Κέντρο.
Όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση φέρνει νέα φοροεπιδρομή και βουλιάζει ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία, ενώ απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης. Από τη μεριά της, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη  ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα».
Η ΑΔΕΔΥ βλέπει ότι “η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με αύξηση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων, στο 3,5% του ΑΕΠ.
Πλεόνασμα που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χρεοκοπία του λαού προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων και να βαπτιστεί το χρέος βιώσιμο μιας και εγκαταλείφθηκε κάθε ιδέα για κούρεμα.
Μετά το πακέτο περικοπής ασφαλιστικών δαπανών  ύψους 1,8 δις και το παραπάνω πακέτο, επίσης 1,8 δις, των άμεσων φόρων, έρχεται για ψήφιση και το τρίτο πακέτο αύξησης των έμμεσων φόρων του ίδιου ύψους, 1,8 δις, το οποίο, όπως πιο αναλυτικά αποκάλυψε η πρόσφατη εαρινή έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις στον Φ.Π.Α., από 23% σε 24% και βροχή αυξήσεων των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης.
Τα νέα φορολογικά μέτρα εκτός από αντιλαϊκά, είναι υφεσιακά (μειώνουν το ΑΕΠ και την απασχόληση) και αντισυνταγματικά. Ειδικότερα, παραβιάζουν βάναυσα την αρχή της «αναλογικότητας» (συνεισφορά στα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημα), την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του πολίτη (από το 2010 αυξάνουν σταθερά τα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και αγρότες) και την αρχή της ανταποδοτικότητας (μειώνονται οι κοινωνικές παροχές), ενώ παράλληλα μειώνονται οι μισθοί και συντάξεις. Από την άλλη, τα μέτρα ενισχύουν τάσεις φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής.
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι: “Με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Mετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις Γενικές Απεργίες και στα Συλλαλητήρια και ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα της κυβέρνησης. Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη  ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα”.

https://youtu.be/2K8X3_Fea2o