Βραβείο στον Π. Παπαντωνίου στη Βιέννη για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στο τομέα των μεταφορών


Ας ξεκινήσουμε με μία γενική παραδοχή: η αναζήτηση της ευκολίας, η υιοθέτηση της ήσσονος προσπάθειας, η απαξίωση της εργασίας, η επιβράβευση της μετριότητας και της αδιαφορίας και, εν τέλει, η ιδεοληπτική απαξίωση του μόχθου και της αξιοκρατίας δε συμβάλλουν στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Από το γενικό περνάμε στο ειδικό. Η Καλαμάτα θα πρέπει να αισθάνεται το τελευταίο διάστημα κάπως ιδιαίτερη, αφού ένα από τα πολλά παιδιά της, που ξεκίνησαν από εδώ το μακρύ δρόμο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ξεχωρίζει με τις επιδόσεις του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά, φυσικά, δεν είναι μόνο η Καλαμάτα που θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη. Είναι και το Πολυτεχνείο της Αθήνας, το οποίο με τη μόρφωση που προσφέρει, δικαίως συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο λόγος για τον Παναγιώτη Παπαντωνίου και τη βράβευσή του για τη διδακτορική του διατριβή από ευρωπαϊκό οργανισμό. Πρόκειται για την “European Platform for Transport Sciences”, μια ανεξάρτητη επιστημονική πλατφόρμα που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς που εργάζονται στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη. Σκοπός της είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ πολιτικής, επιστήμης και οικονομίας στον τομέα των ευρωπαϊκών μεταφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταφορών κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα και απονέμονται τα βραβεία με τίτλο “European Friedrich-List-Prize” στη μνήμη του Friedrich List, ενός Γερμανού συγκοινωνιολόγου του 19ου αιώνα, στην καλύτερη διδακτορική διατριβή και την καλύτερη μεταπτυχιακή εργασία στον τομέα των Μεταφορών το προηγούμενο έτος.
Φέτος το 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταφορών πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το διάστημα 16-17 Ιουνίου με τίτλο «Κινητικότητα 4.0 – Πού βαδίζει η Ευρώπη;”, υπό την αιγίδα της αυστριακής επιστημονικής κοινότητας και του υπουργείου Μεταφορών της Αυστρίας.

22papadoniou-2.jpg
 
Βραβείο
Εκεί, το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στον τομέα των μεταφορών για το έτος 2015, με οικονομικό έπαθλο 1.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Παπαντωνίου, διδάκτορα πολιτικό μηχανικό – συγκοινωνιολόγο, για τη διατριβή με τίτλο “Risk factors, driver behaviour and accident probability. The case of distracted driving”.
Στόχος της διδακτορικής διατριβής ήταν η ανάλυση της επιρροής χαρακτηριστικών του οδηγού και του οδικού περιβάλλοντος στην οδηγική συμπεριφορά και την πιθανότητα ατυχήματος σε μη αναμενόμενο συμβάν, με έμφαση στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού και πιο συγκεκριμένα στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Επιβλέπων ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Γιαννής.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη