Δέσμευση Περιφέρειας για αποκατάσταση του λιμανιού της Κυπαρισσίας


Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθούν τα έργα επισκευής και βελτίωσης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, σύμφωνα με διαβεβαίωση που έδωσε μιλώντας στο «Θ», η θεματική αντιπεριφερειάρχης έργων Ντίνα Νικολάκου.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριφυλίας, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας για την υλοποίηση «Πλαισίου έργων ανάπτυξης λιμένος Κυπαρισσίας» ή αλλιώς Master Plan.
 
Προτεραιότητα
Η κα Νικολάκου, σημείωσε ότι υπάρχει δεσμευμένο το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του αρμόδιου Υπουργείου για τα έργα στο λιμάνι και άρα η περιφέρεια ετοιμάζεται για την δημοπράτηση του.
Μάλιστα, σημείωσε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας δουλεύουν και ολοκληρώνουν τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου.
Συμφώνησε πως ένα Master Plan, σε ένα κατεστραμμένο λιμάνι, όπως αυτό της Κυπαρισσίας, δεν έχει κανένα νόημα, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί.
«Ήδη το έργο του λιμανιού, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Είναι ευτυχές, που ένα όνειρό μας, εντάχθηκε στο ΠΔΕ, έχει συλλογική απόφαση και τα χρήματα είναι δεσμευμένα. Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα το έργο αυτό, σε ότι αφορά την αποκατάστασή του. Θέλουμε η Κυπαρισσία να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Πελοποννήσου».
Ιεραρχώντας τα βήματα, η κα Νικολάκου, μίλησε για άμεση δημοπράτηση του έργου, για σύνταξη ολοκληρωμένου Master Plan και τέλος για συνεργασία με Λιμενικό Ταμείο και Δήμο Τριφυλίας για αξιοποίησή του με όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.
 
Master Plan
Μέσω της προγραμματικής σύμβασης που ζητάει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκριθεί για τη σύνταξη Master Plan, επιδιώκεται:
– Η δημιουργία ενός σύγχρονου λιμανιού που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του (ιστορικά, γεωπολιτικά κ.ά.) και θα διαμορφώνει, μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της λιμενικής βιομηχανίας, ελκυστικά λιμενικά προϊόντα.
– Η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που θα αποβλέπουν στο τρίπτυχο «ασφάλεια – ταχεία εξυπηρέτηση και ποιότητα – χαμηλό κόστος».
– Η σύνδεση της λειτουργίας του λιμανιού με τον τοπικό αστικό ιστό και την ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών, στα πλαίσια της ενίσχυσης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
– Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με στόχο την επιχειρηματική ανεξαρτησία του λιμένα.
– Η συμβολή του λιμανιού στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη σύνταξη του Master Plan είναι 110.000 € ο οποίος κατανέμεται ως εξής:
– Περιφέρειας Πελοποννήσου 40.000 €
– Δήμος Τριφυλίας 40.000 €
– Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας 30.000 €
Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσή τους είναι 30 μήνες εκ των οποίων οι 18 μήνες αφορούν καθαρά το τεχνικό αντικείμενο ενώ οι 12 τυχόν ελέγχους και εγκρίσεις που θα απαιτηθούν.
Φορέας υλοποίησης του Master Plan θα είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Μεσσηνίας, ενώ το σχέδιο θα εκπονηθεί στα εξής 4 στάδια:
Στάδιο 1: Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης. Συγκέντρωση αιτημάτων τοπικών φορέων και παραγόντων της αγοράς. Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης λιμένα. Λιμενική δραστηριότητα τελευταίας 5ετίας. Οργάνωση εντός ζώνης λιμένα. Υφισταμένη κατάσταση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Οικονομική αποτίμηση λιμένα. Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης λιμένα- προοπτικές. Προβλέψεις κινήσεων-φόρτου για την επόμενη 25ετία και Διατύπωση στόχων – τελική επιλογή αναπτυξιακού πλαισίου.
Στάδιο 2: Σχεδιασμός λιμενικής υποδομής. Σχεδιασμός χερσαίων υποδομών και ελεύθερων χώρων και πολεοδομική οργάνωση χερσαίου χώρου. Εναλλακτικές λύσεις και κοστολόγηση έργων.
Στάδιο 3: Συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και επιλογή πρότασης. Ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών και οικονομοτεχνική διερεύνηση
Στάδιο 4: Ειδική οικολογική αξιολόγηση περιοχής NATURA και διερεύνηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Έργων (ΜΠΕ).
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη