Διχογνωμία Παναγιώτη Νίκα και Εύης Τατούλη για τις προοπτικές του νέου ΕΣΠΑ


Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα εργαλεία χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ στο ΤΕΙ Καλαμάτας
 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης μέσω των ΕΣΠΑ», πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών του ΤΕΙ Πελοποννήσου και την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος.
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
 
Δημήτριος Βελισσαρίου
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής Δημήτριος Βελισσαρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στο γεγονός ότι δεν είναι τυχαίο που μια τόσο σημαντική ημερίδα πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς το «Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» πρωταγωνιστεί για χρόνια, ενώ τόνισε ότι διοργανώσεις σαν κι αυτές βοηθούν τα μέγιστα στην εξωστρέφειά του.
Τέλος, μίλησε για τη λογική του νέου ΕΣΠΑ, που ενισχύει τις συνέργειες και την έξυπνη εξειδίκευση των νέων επιστημόνων
 
Ελένη Αλειφέρη
Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ελένη Αλειφέρη, εξήρε την προσφορά του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην περιοχή και ιδιαιτέρως του «Τμήματος Αυτοδιοίκησης». Τόνισε δε, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη ημερίδα, καθώς προωθεί παράλληλα τις συνέργειες όλων των φορέων, που αποτελούν και απαιτούμενο για τη χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
 
Παναγιώτης Νίκας
Ιδιαίτερα επικριτικός για το παρελθόν αλλά και απαισιόδοξος για το νέο ΕΣΠΑ, ήταν στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Ως παλιός αυτοδιοικητικός χαρακτήρισε τα 30 χρόνια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα ως έναν «κύκλο χαμένων ευκαιριών». Χρήματα που ξοδεύτηκαν χωρίς στρατηγική σε αχρείαστα έργα χωρίς όφελος, συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Σχολίασε δε, ότι τα χρήματα που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ λίγα, και προβλέπει ότι ελάχιστα θα φτάσουν για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως θα έπρεπε κανονικά. Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, αλλά πρόβλημα στρατηγικής, καθώς φοβάται ότι εξακολουθεί να γίνεται πολιτική διαχείριση των χρημάτων και διέκρινε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για σωστή και ορθολογική χρηματοδότηση των αναγκών…
«Στην Ελλάδα όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας το χαιρετισμό του.
 
Εύη Τατούλη
Διαφορετική άποψη από το δήμαρχο Καλαμάτας, σχετικά με τις προοπτικές του νέου ΕΣΠΑ, είχε κατά το χαιρετισμό της η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία, Εύη Τατούλη. Η κα Τατούλη επισήμανε ότι η σκληρή αυτοκριτική για το παρελθόν δεν έχει νόημα πλέον, αλλά ούτε είναι και παραγωγική. Πρόσθεσε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο για προηγμένες χώρες, και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην «εντατική», διαθέτει επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι ικανό να το «τρέξει» και να το διαχειριστεί, αν και τα χρήματα δεν είναι τόσα πολλά όσα κατά το παρελθόν. Το νέο ΕΣΠΑ είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε από μόνο του να αλλάζει τη «στρεβλή» διαχείριση του παρελθόντος…
«Η Ευρώπη δε θέλει να τα χρήματά της να γίνονται δρόμοι» πρόσθεσε η Εύη Τατούλη.
Κλείνοντας το χαιρετισμό της με νόημα, τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει μια καινούργια ελπιδοφόρα κατεύθυνση και απαιτεί για τις χρηματοδοτήσεις συνέργειες φορέων, πολιτών, πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης, και όχι αυτοδιοικητικούς του παρελθόντος που το έπαιζαν «αυθεντίες» και καπέλωναν τους πολίτες…
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και η Ευγενία Μπιτσάνη καθηγήτρια, πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
 
Νεκτάριος Καλαντζής
Ο επικεφαλής της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης, Νεκτάριος Καλαντζής, τόνισε ότι αυτή είναι από τις πρώτες δράσεις του σωματείου, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα. Η επιλογή της Καλαμάτας για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας έγινε, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, είναι μια πόλη που πλέον έχει έρθει πολύ κοντά στην Αθήνα, παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει για την ομορφιά της και αποτελεί την πλέον κατάλληλη για να γίνει η κουβέντα για το νέο ΕΣΠΑ.
Επ’ ευκαιρία της παρουσίας του εδώ με αφορμή την ημερίδα, ο Νεκτάριος Καλαντζής ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Καλαμάτα, στην υποψηφιότητά της για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021.
 
Μανώλης Μάκαρης
Ως μέλος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ιατρός Μανώλης Μάκαρης, μίλησε με θέμα «ΕΣΠΑ 2014-2020 και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Μάκαρης τόνισε τη σημαντικότητα του νέου ΕΣΠΑ, που αποτελεί μοναδική αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης για την αυτοδιοίκηση, ειδικά στις ημέρες μας που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει περιορισμένη χρηματοδότηση. Στη συνέχεια ανέλυσε τις προοπτικές και την πληθώρα των δράσεων που δίνει ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ στην αυτοδιοίκηση, που, αν τα εκμεταλλευτεί κατάλληλα, θα έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Εκτός του κ. Μάκαρη, στην ημερίδα μίλησαν η κα Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με θέμα «Θεσμοί και μέσα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην αυτοδιοίκηση», και ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ιωάννης Μπουλές, με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση έργων από την αυτοδιοίκηση».
 
Του Κώστα Γαζούλη