Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο «Ανάκτορο του Νέστορα» (φωτογραφίες)


Πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Ανακτόρου του Νέστορα» στον Άνω Εγκλιανό , στην περιοχή της Πυλίας. Ύστερα από περίπου 4 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό. Το νέο στέγαστρο, με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει στον ανακαινισμένο χώρο. Εκτός αυτού, τοποθετήθηκαν και σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίας ξενάγησης.

 Μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά. 

Το “Ανάκτορο του Νέστορα” για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τη μελέτη του οποίου γίνονται γνωστές οι αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ταυτόχρονα τα ευρήματα και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών αναδεικνύουν την υψηλή μυκηναϊκή τέχνη, την εξειδίκευση των καλλιτεχνών και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.

Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, καλύπτει το κεντρικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. και μέσω διαδρόμων οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο από την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μηλίτση – Κεχαγιά

Τα έργα: «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και «Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013», με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.