Καλοκαίρι 2016: Μειώνονται δραματικά οι συναυλίες, «κινείται» κάπως το θέατρο


Μπορεί στο παρελθόν να είχαμε συνηθίσει να δίνονται στην Καλαμάτα πολλές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα εισιτήρια που κόβουν οι διοργανωτές έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ τα έξοδα για μια περιοδεία παραμένουν μεγάλα, οπότε έχουν αραιώσει και όσοι εντάσσουν την Καλαμάτα στο πρόγραμμά τους.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρυσι κανένας καλλιτέχνης δεν πήρε το ρίσκο να δώσει συναυλία σε γήπεδο της Καλαμάτας και με βάση το ως σήμερα πρόγραμμα, ούτε φέτος θα δοθεί.
Μπορεί το γήπεδο δύσκολα να γεμίζει, όμως, από την άλλη, το αμφιθέατρο του Κάστρου είναι μικρό και η πόλη έχει ανάγκη από ένα ανοιχτό θέατρο, όπως αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας. Μέχρι τότε, πάντως, πρέπει να συμβιβαστούν οι περιοδεύοντες στα υπάρχοντα.
Τέλος, για ακόμα μια φορά να τονίσουμε την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι για τις συναυλίες στο αμφιθέατρο του Κάστρου όσον αφορά στα εισιτήρια. Είναι απαράδεκτο κάποιος που έχει πληρώσει εισιτήριο να κάθεται στα σκαλιά, ή να μην μπορεί να πάει, έστω τουαλέτα, αφού αυτά είναι καλυμμένα από κόσμο.
Και βέβαια, το πιο επικίνδυνο είναι το θέμα ασφαλείας, που με τις παραπάνω συνθήκες σίγουρα δεν τηρείται. Μιλάμε για ένα χώρο στον οποίο αρκετοί καπνίζουν και υπάρχουν πευκοβελόνες, συνδυασμός επικίνδυνος. Αν σε αυτό προστεθούν οι υπεράριθμοι θεατές που κάθε χρόνο βλέπουμε, τότε… θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.
Τα θεατρικά αλλά και οι συναυλίες που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί στην πόλη μας είναι τα εξής:
 
Ιούνιος
25: Χρήστος Θηβαίος, «Αγρόκτημα Μαρίνη»
 
Ιούλιος
1: Η Λίμνη των Κύκνων- Classical Ballet Τα Russian Ballet Theater, Κάστρο Καλαμάτας
11: Σταμάτης Κραουνάκης, Κάστρο Καλαμάτας
15: «ΠΛΑΤΩΝΑ , ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ», Τρενοτεχνείο Κυπαρισσίας
16: «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης- Αρχαία Μεσσήνη
 
Αύγουστος
1: «ΕΡΩΦΙΛΗ» Μάνη (θέατρο Κ. Καζάκος)
1: Νατάσσα Μποφίλιου, Τρενοτεχνείο Κυπαρισσίας
4: Αντιγόνη, Κάστρο Καλαμάτας
4: «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, λιμάνι Κυπαρισσίας
7: Πινόκιο, Οι  μαγικές σβούρες  – παιδική σκηνή του ΚΑΡΛΟ ΚΟΛΟΝΤΙ, Διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης  Αδάμης, Κάστρο Καλαμάτας
8: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας- Γιάννης Κότσιρας, Κάστρο Καλαμάτας
9: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας- Γιάννης Κότσιρας, Κάστρο Καλαμάτας
10: «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κάστρο Καλαμάτας
20: Κόκο…Μπλόκο”, Μάνη (θέατρο Κ. Καζάκος)
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του «Θάρρους» θα αναφέρουμε όποια αλλαγή ή προσθήκη έχουμε σε συναυλίες ή θεατρικά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση