«Λίφτινγκ» σε Ηρώων και Αύρας προγραμματίζει η δημοτική αρχή


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας δημιουργήθηκε μια σύγχυση μεταξύ της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας για τα έργα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν μετά τις εκπτώσεις που πέτυχε η Δημοτική Αρχή σε έργα που θα εκτελέσει μέσω του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κύκλοι της, όμως, υποστηρίζουν ότι ο… κύβος ερρίφθη και αν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής, τα έργα που πρόκειται να ανακοινωθούν είναι: “Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού τμημάτων οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος” με 900.000 ευρώ, “Ολοκλήρωση διαμόρφωσης τμήματος οδού Αρτέμιδος (β’ φάση)” με 850.000 ευρώ, “Έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ” με 120.000 ευρώ, “Κατασκευή γηπέδου στην Τοπική Κοινότητα Λεΐκων” με 550.000 ευρώ και “Βελτίωση οδοποιίας για την πρόσβαση στις βιομηχανικές μονάδες και γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Καλαμάτας» με 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα για την παρέμβαση στην οδό Ηρώων προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρομίων, η βελτίωση του φωτισμού και η φύτευση δένδρων, εκεί που το πεζοδρόμιο επιτρέπει την ανάλογη παρέμβαση.
Από τη γενικότερη παρατήρηση, έκπληξη προκαλεί που δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή ποδηλατόδρομου μέχρι την οδό Λακωνικής, αλλά και για φύτευση νησίδας πρασίνου στο μέσο της οδού (όπως στην οδό Ακρίτα), για τη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας και την προστασία των πεζών από τα αυτοκίνητα που εκμεταλλεύονται το ευρύ πλάτος του δρόμου για να αναπτύξουν με επικίνδυνη ταχύτητα.
Ανάλογες με την Ηρώων παρεμβάσεις προβλέπονται και στην οδό Αύρας, ενώ στην οδό Ποσειδώνος στη Μαρίνα προβλέπονται έργα βελτίωσης του φωτισμού.
Από τη διαδικασία υλοποίησης των έργων υπολείπεται το τυπικό κομμάτι, να ληφθεί, δηλαδή, η έγκριση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των εκπτώσεων. Πάντως, η Δημοτική Αρχή δε φαίνεται να θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το όλο θέμα.
Σημειώνεται ότι κατά τους διαγωνισμούς για την ανάθεση κατασκευής των έργων που χρηματοδοτούνται από το δάνειο προσφέρθηκαν υπέρογκες εκπτώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερες και του 60%. Έτσι, περισσεύουν περίπου 3.000.000 ευρώ, οπότε η Δημοτική Αρχή θα αιτηθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ενταχθούν στο δανειοδοτούμενο πρόγραμμα και άλλα έργα.
Μέχρι τώρα, ως γνωστόν, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο η ανάπλαση στα «Ουζάκια», η ανάπλαση στην ανατολική όχθη του Νέδοντα, η ανάπλαση στην όχθη του Άρι, η ανακατασκευή της Καρδιολογικής Κλινικής του παλιού νοσοκομείου και τα γήπεδα στα Παλιάμπελα και στα παλιά Σφαγεία.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη