Παγκόσμια ανησυχία μετά το νέο μακελειό στο Ορλάντο


Μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το αιματοκύλισμα στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν ξύπνησε η «σφαγή» του 29χρονου Ισλαμιστή στο κλαμπ του Ορλάντο.

Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε γκέι κλαμπ είχε ορκιστεί, σύμφωνα με το FBI, πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

Ποιος ήταν ο δράστης

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο κλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο.

Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια. Είχε προσελκύσει την προσοχή των αστυνομικών αρχών για πρώτη φορά το 2013, όταν είχε κάνει σχόλια προς συναδέλφους του «που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Χόπερ.

Αλλά η έρευνα έκλεισε έπειτα από δύο ανακρίσεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να «επαληθευτεί το περιεχόμενο» όσων είχε πει. Κατόπιν είχε ανακριθεί εκ νέου για τις σχέσεις του με τζιχαντιστή Αμερικανό βομβιστή-καμικάζι, τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπουσάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία.

Και σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε συνέχεια. Το FBI έκανε λόγο για τη «συμπάθειά του προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία» αναφερόμενο στο ισλαμιστικό κίνημα.  Αλλά σύμφωνα με τον πατέρα του υπόπτου, τον Μιρ Σιντίκι, η πράξη του γιου του «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία».

Εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί διότι ορισμένες φορές είχε δει άνδρες να επιδίδονται σε περιπτύξεις μπροστά στα παιδιά του.

Ποιος ήταν ο στόχος

Το κλαμπ Pulse, θέατρο της σφαγής, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί) στη Φλόριντα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γενικά.

Ιδρύθηκε το 2004, έπειτα από μια οικογενειακή τραγωδία, τον θάνατο, το 1991, του αδελφού της συνιδιοκτήτριάς του από AIDS. Το Pulse ανήκει σήμερα σε δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για να «αφυπνίσει τις συνειδήσεις» σχετικά με την ομοφυλοφιλία στις ΗΠΑ.

Σύσκεψη κορυφής στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση σήμερα Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό στο Ορλάντο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό «ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους».

Νερό στον μύλο του Τραμπ

Επιθετική ήταν η αντίδραση του Ντόλαλντ Τραμπ στο μακελειό, καθώς ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για έργο Ισλαμιστή μαχητή, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπαμα να παραιτηθεί και από την Χίλαρι Κλίντον να φύγει από την προεδρική κούρσα.

Χθες μάλιστα, και ενώ δεν είχαν έρθει ακόμα στο φως πολλές πληροφορίες για το περιστατικό, ισχυρίστηκε στο Twitter ότι απέδειξε πως είχε δίκιο στις προειδοποιήσεις του για την «ακραία ισλαμιστική τρομοκρατία».

Ο Τραμπ ακύρωσε τη σημερινή του συγκέντρωση στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ λόγω του περιστατικού, ωστόσο θα πραγματοποιήσει κανονικά την ομιλία του στο Κολέγιο St. Anselm.

Μόλις δυο ώρες μετά το περιστατικό, έγραψε στο Twitter: “Εκτιμώ τα συγχαρητήρια διότι είχα δίκιο για την ακραία ισλαμιστική τρομοκρατία, δεν θέλω συγχαρητήρια, θέλω σκληρότητα και επαγρύπνηση».

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο, μετά την δολοφονία 14 ανθρώπων στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, ο Τραμπ είχε προτείνει προσωρινή απαγόρευση εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, πρόταση που επανέφερε χθες μετά την επίθεση στο γκει κλάμπ στο Ορλάντο.

«Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη και αναποτελεσματική. Επικοινώνησα μαζί της και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είμαστε σκληροί».

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει μεθαύριο Τετάρτη στο Ουισκόνσιν.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση η Κλίντον θα εμφανιζόταν μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς της την περασμένη εβδομάδα.

Την ανακοίνωση έκαναν ταυτόχρονα η προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας κι ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η συγκέντρωση στο Γκριν Μπέι επρόκειτο να είναι η πρώτη κοινή εμφάνιση του Ομπάμα με την Κλίντον, η οποία ελπίζει να τον διαδεχθεί κερδίζοντας στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο δράστης εργάζονταν σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας

Την ίδια ώρα, η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, ανακοίνωσε πως ο άνδρας που οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν ως τον δράστη της σφαγής 50 ανθρώπων εργαζόταν για την εταιρεία και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.

«Ήταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007.

Ο Ματίν είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S.

«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (…) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Πηγή: real.gr