Προσοχή στα παράνομα οδοντιατρεία, πλέον θα υπάρχει ειδικό σήμα στην είσοδο


Στην προσπάθειά του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας να προστατέψει τους ασθενείς, αλλά και τα μέλη του, πήρε την απόφαση στην είσοδο κάθε νόμιμου οδοντιατρείου να υπάρχει ειδικό σήμα. Όσα οδοντιατρεία δε θα διαθέτουν αυτό το σήμα, θα είναι παράνομα ή θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι, θα πρέπει ο ασθενής να μην τα εμπιστεύεται, ή και να προβαίνει σε καταγγελίες, ώστε να γίνεται έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για τη νομιμότητά τους.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γεωργία Θεοδωροπούλου, από το 2012 οι άδειες λειτουργίας των οδοντιατρείων έχουν μεταφερθεί από τις Περιφέρειες στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους. Κι επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι σε άλλους συλλόγους λειτουργούν παράνομα οδοντιατρεία, αυτός της Μεσσηνίας και η επιτροπή αδειοδότησής του αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση βεβαιώσεων νόμιμης λειτουργίας οδοντιατρείου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, με αυτή τη βεβαίωση προασπίζονται πρώτα από όλα οι ασθενείς, αφού έτσι γνωρίζουν ποια ιατρεία είναι νόμιμα, αλλά και συνάδελφοί τους οδοντίατροι, οι οποίοι φροντίζουν να έχουν τις άδειές τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής αδειοδότησης, Σταύρος Αράπογλου, είπε ότι από το 2012 έχει ανατεθεί στο σύλλογο η αδειοδότηση και ο έλεγχος στο νομό. Σε αυτό το πλαίσιο, ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο επιτροπή αδειαδότησης, που απαρτίζεται από δύο μέλη του Συλλόγου και έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ή αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό.
Τα μέλη αυτής της επιτροπής ελέγχουν όλα τα έγγραφα που κατατίθενται στο φάκελο και είναι απαραίτητα από το νόμο, το χώρο κτηριακά, τις μηχανολογικές του εγκαταστάσεις και αν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Οι παραπάνω προδιαγραφές πρέπει να πληρούνται και είναι σημαντικές, αφού στο χώρο του ιατρείου υπάρχουν ακτινολογικά μηχανήματα, μηχανήματα δηλαδή που εκπέμπουν ραδιενέργεια. Έτσι, αν όλα αυτά δεν ελεγχθούν, είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.
Έπειτα από αυτούς τους ελέγχους και αφού τα μέλη της επιτροπής είναι σίγουρα ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει, δίδεται το σήμα/βεβαίωση.
Το συγκεκριμένο εκδόθηκε, αφού εδώ και χρόνια ένας οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να διαθέτει παραπάνω του ενός οδοντιατρείου, ενώ επιτρέπεται σε οδοντίατρο από άλλη πόλη να ανοίξει οδοντιατρείο σε άλλη. Επίσης, μπορεί να έρθει ένας επισκέπτης οδοντίατρος.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις οριοθετούνται με αυτό το σήμα και ο κόσμος, αλλά και ο σύλλογος, θα γνωρίζουν τι γίνεται.
Επιπρόσθετα, στον έλεγχο μπορεί να προκύψει οδοντίατρος με πλαστό πτυχίο ή να του έχει αφαιρεθεί από κάποιο νομό η άδεια λειτουργίας ή εξάσκησης επαγγέλματος ή να έχει περάσει Πειθαρχικό και να μην μπορεί να εργαστεί για κάποιους λόγους.
Ωστόσο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας δεν έχει δικαιοδοσία για μέλη άλλων συλλόγων που έρχονται στο νομό, κάτι που αποτελεί πρόβλημα.
Να σημειωθεί πως στις κατηγορίες που δε λειτουργούν νόμιμα εντάσσονται συνταξιούχοι οδοντίατροι, όπως και οδοντίατροι του ΠΕΔΥ που δεν έχουν δικαίωμα να έχουν δικό τους ιατρείο.
Κλείνοντας, όπως τόνισε η πρόεδρος, «η Οδοντιατρική θα πρέπει να ασκείται σε ελεγμένους και νόμιμους χώρους και όχι σε σκοτεινά δωμάτια, σε δωμάτια χωρίς ονοματεπώνυμο, σε εργαστήρια.
Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας δίνουν τη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του κάθε ασθενούς τι θα αποφασίσει.
Η στοματική κοιλότητα είναι ένα μέρος του σώματος, και πρέπει να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση