Σε διεθνή αστυνομική έρευνα της Europol το αεροδρόμιο Καλαμάτας


Ελέγχθηκε ανάμεσα σε 130 σε όλο τον κόσμο
 
Ανάμεσα στα 130 αεροδρόμια όλου του κόσμου που εντάχθηκαν σε διεθνή επιχείρηση για απάτες μέσω αερομεταφορών ήταν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, χωρίς όμως εδώ να γίνουν συλλήψεις.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε 15 και 16 Ιουνίου, υπό το συντονισμό της Europol στη Χάγη, της Interpol στη Σιγκαπούρη και της Ameripol στην Μπογκοτά και την υποστήριξη του Καναδά και των ΗΠΑ. Στη δράση αυτή συμμετείχαν πάνω από 74 αεροπορικές εταιρείες και 43 χώρες. Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 9 αεροδρόμια.
 
Συλλήψεις
Όπως ανακοινώθηκε από την Europol, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στην Ελλάδα η διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι συλλήψεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέρχονται σε 140, εκ των οποίων 3 άτομα – αλλοδαποί συνελήφθησαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στους Κρατικούς Αερολιμένες Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ρόδου «Διαγόρας».
Όπως προέκυψε, τα αεροπορικά εισιτήρια των τριών συλληφθέντων είχαν εκδοθεί με χρήση πιστωτικών καρτών με υποκλαπέντα στοιχεία και εν άγνοια των νόμιμων δικαιούχων. Για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού ατόμου.
 
Και στην Καλαμάτα
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος, κάνοντας χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, προέβαινε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία.
Σε εθνικό επίπεδο η δράση υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές από τους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, «Διαγόρας» στη Ρόδο, τους Κρατικούς Αερολιμένες Σαντορίνης και Μυκόνου και «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στην Καλαμάτα.
Η παγκόσμια αυτή δράση εντάχθηκε και στο πλαίσιο στήριξης της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «UEFA 2016». 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη