25 χρόνια κάθειρξης σε πακιστανο–αλβανική «σύμπραξη» που έκλεβε τουρίστες στη Μάνη


Τουριστικά καταλύματα και εξοχικές κατοικίες στη Μάνη, Δυτική και Ανατολική, είχαν βάλει στο μάτι δύο Αλβανοί και ένας Πακιστανός, οι οποίοι χθες καταδικάσθηκαν και σε δεύτερο βαθμό για διακεκριμένες κλοπές από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί και για σύσταση συμμορίας, κατηγορία που απορροφήθηκε εκ του νόμου από την κατηγορία των διακεκριμένων κλοπών. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον έναν Πακιστανό και τον έναν Αλβανό σε 9 χρόνια φυλακής τον καθένα και τον άλλο Αλβανό σε 10 χρόνια. Χθες, το Πενταμελές επέβαλε στον 25χρονο Πακιστανό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως Κύπριος, και στον 52χρονο Αλβανό κάθειρξη 8 ετών, ενώ στον 25χρονο Αλβανό κάθειρξη 8 ετών για τις κλοπές και φυλάκιση 1 έτους και 3.000 ευρώ, διότι ήταν παράνομα στη χώρα.
Τους καταλογίστηκαν συνολικά 18 κλοπές μέσα σε διάστημα 11 ημερών, οπότε έμπαιναν στα καταλύματα τουριστών και έκλεβαν οτιδήποτε αξίας.
Καταζητούμενος παραμένει ο θείος του 25χρονου Αλβανού, ο οποίος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και, όπως δήλωσαν οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι, ακόμα τον φοβούνται, διότι είναι πολύ άγριος.
Ο δε 52χρονος Αλβανός, αν και στο πρώτο δικαστήριο είχε αρνηθεί τα πάντα, χθες ομολόγησε.
 
Ένα αυτοκίνητο
γεμάτο κλοπιμαία
Οι κλοπές συνέβησαν τον Αύγουστο του 2014. Σύμφωνα με αστυνομικό που τότε υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, η υπόθεση τους είχε απασχολήσει πολύ, ενώ συνέχεια έστελναν κλιμάκια αστυνομικών στη Μάνη και ερευνούσαν μαζί με συναδέλφους τους από το Τμήμα Καρδαμύλης.
Οι κλοπές ήταν όλες σε μικρές ενοικιαζόμενες κατοικίες ή δωμάτια και οι δράστες έμπαιναν σκίζοντας τη σήτα από τα παράθυρα, όταν οι ένοικοι κοιμούνταν ή έλειπαν. Έκλεβαν από ηλεκτρονικές συσκευές και χρήματα έως κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα.
Ξημερώματα στις 10 Αυγούστου αστυνομικός από την Καρδαμύλη τούς ενημέρωσε ότι ένα ύποπτο αυτοκίνητο με 4 άτομα έφυγε από τη Μάνη και κατευθύνεται προς Καλαμάτα. Όπως είπε ο αστυνομικός που κατέθεσε, περίμεναν το αυτοκίνητο κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σιών και όταν το σταμάτησαν, ο συνοδηγός πετάχτηκε έξω και διέφυγε. Συνελήφθησαν, όμως, οι άλλοι τρεις, που αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Οδηγός ήταν ο Πακιστανός, ενώ ο αστυνομικός είπε ότι αυτός με το νεαρό Αλβανό ήταν συνεργάσιμοι, σε αντίθεση με τον 52χρονο Αλβανό.
Μέσα στο αμάξι οι αστυνομικοί βρήκαν πολλά κλοπιμαία, αρκετά εκ των οποίων, ακόμα και σήμερα, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, δεν έχουν αναγνωρισθεί. Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι για να τα φωτογραφίσουν τότε, χρειάσθηκαν να γεμίσουν δύο γραφεία. Αυτομάτως, μετά τη σύλληψή τους, οι κλοπές από την περιοχή σταμάτησαν, ενώ κλοπές είχαν καταγραφεί, όπως έμαθαν αργότερα οι αστυνομικοί, και στην Πάτρα, όπου έμενε με την κοπέλα του ο νεαρός Πακιστανός.
Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι στην Πάτρα, βρέθηκαν και εκεί κλοπιμαία.
 
Τώρα ζητούν συγνώμη
Από τα θύματα δεν παραστάθηκε κάποιο για να καταθέσει, αν και κανένας δεν είχε δει τους δράστες, ούτε είχαν εντοπισθεί αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό.
Στις απολογίες τους, ο 25χρονος Πακιστανός ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως στην Ελλάδα ήταν 12 χρόνια πριν τον συλλάβουν. Από μια κοπέλα, 15 μέρες πριν τους συλλάβουν, γνώρισε τον 25χρονο Αλβανό, που είχε άδεια από τη δουλειά του, ενώ γνώρισαν το θείο του Αλβανού, τον οποίο χαρακτήρισε με τη λέξη άγριο.
Αυτός, όπως ισχυρίσθηκε, δεν μπήκε σε κανένα σπίτι, αλλά τους μετέφερε όπου του έλεγαν, ενώ περίμενε στο αυτοκίνητο για να τους πάρει. Υπέδειξε δε, ότι μαζί τους ήταν και ο 52χρονος. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι τους είχε πάει σε 18 κλοπές, αλλά σε τρεις.
Ο 25χρονος Αλβανός χαρακτήρισε επίσης το θείο του άγριο, προσθέτοντας πως ακόμα τον φοβάται. Τόνισε πως τα πράγματα έγιναν όπως τα περιέγραψε ο Πακιστανός. Ο θείος του, είπε, ζήτησε να έρθουν στη Μάνη και όταν ήρθαν, τους πήραν μαζί και με τον 52χρονο έκαναν κλοπές. Παραδέχθηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
Ο 52χρονος Αλβανός στο προηγούμενο δικαστήριο είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και προσποιούνταν ότι  δε γνωρίζει τους δύο συγκατηγορούμενούς του. Αυτή τη φορά, όμως, άλλαξε στάση ελάχιστα, λέγοντας ότι αυτός ήταν στη Στούπα για δουλειά και πως οι δύο νεαροί τον πήραν μαζί τους μια φορά, ζητώντας «χίλια συγγνώμη» και λέγοντας ότι δεν το ξανακάνει.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους απορρίπτοντας την αναγνώριση κάθε ελαφρυντικού.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
(φωτό αρχείου)