“Ανάπηρα” τα περιπολικά στη Μεσσηνία


Πρέπει να θεωρείτο δεδομένο, ότι για να μπορέσει ένας αστυνομικός να κάνει καλά τη δουλειά του και να καταφέρει να προστατεύσει τους πολίτες, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι και να αισθάνεται ο ίδιος ασφαλής.
Εμείς πάντως δεν θα αισθανόμασταν καθόλου ασφαλείς, αν έπρεπε να περιπολούμε και να καταδιώκουμε υπόπτους, με οχήματα που τα κοντέρ τους αυτή τη στιγμή έχουν καταγράψει 250.000 και 300.000 χιλιόμετρα, δεν έχουν περάσει από κανένα τεχνικό έλεγχο (δυστυχώς δεν υποχρεούνται τα κρατικά αυτοκίνητα) και η τελευταία συντήρηση έχει γίνει πριν από πολύ καιρό.
Όπως και οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει να δει όχημα από τον κρατικό προϋπολογισμό από τους… Ολυμπιακούς αγώνες. Τα ελάχιστα καινούργια οχήματα στο στόλο της, προέρχεται είτε από χορηγίες, είτε από μερικά οχήματα που αγοράσθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ.
 
Οχήματα 15ετίας
Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις της Αστυνομίας στη Μεσσηνία έχουν στη διάθεσή τους 47 επιβατικά οχήματα, 16 τζιπ και 31 μοτοσικλέτες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 15ετίας, όταν ακόμα και οι αλλοδαποί κακοποιοί χρησιμοποιούν πολύ πιο σύγχρονα οχήματα.
Τα μοναδικά καινούργια αυτοκίνητα στην αστυνομία είναι  αυτά που χρησιμοποιεί η Τροχαία και η αγορά τους έγινε μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και τα δύο τζιπ που δωρίσθηκαν από την Costa Navarino.
Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, ορισμένα οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν, καθώς εμβολίσθηκαν από υπόπτους κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, 12 οχήματα είτε είναι ακινητοποιημένα, είτε βρίσκονται σε συνεργείο επί μακρό χρονικό διάστημα, λόγω σοβαρής βλάβης που δεν είναι εύκολη ή είναι πολύ ακριβή η αποκατάστασή της.
Επίσης, παρατηρείται και το φαινόμενο, από τα ελάχιστα διαθέσιμα οχήματα που έχουν υπηρεσίες όπως είναι η Τροχαία, να διαθέτονται σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες που δεν έχουν ούτε ένα. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν δικό τους όχημα το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας.
 
Δεν περνούν ΚΤΕΟ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστας Σταυρόπουλος και ο Γραμματέας Θανάσης Πριστούρης, επισήμαναν ότι η Ένωση, παρά το γεγονός πως ούτε την αρμοδιότητα έχει, αλλά ούτε και τους πόρους, προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί.
«Σκοπός μας είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάμε ως χώρα, αλλά η ασφάλεια του πολίτη είναι από τα μεγαλύτερα αγαθά που πρέπει να του προσφέρει η Πολιτεία. Γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια. Εμείς ως Ένωση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις προχθές αγοράσθηκαν 12 αντιβλητικές πλάκες που μπαίνουν μέσα στα αλεξίσφαιρα γιλέκα που χρησιμοποιούν συνάδελφοι», τόνισαν.
Πρόσθεσαν δε, πως έχουν ζητήσει, χωρίς να έχει γίνει δεκτό, τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας να περνούν από τεχνικό έλεγχο. Τα κρατικά οχήματα βάση νόμου δεν περνούν από ΚΤΕΟ, κατά συνέπεια δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το ποια είναι η κατάστασή τους.
Τα οχήματα βέβαια, δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αφού και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των αστυνομικών έχει αρκετά προβλήματα, λόγω παλαιότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη