Απατεώνες πήγαιναν τους ηλικιωμένους στην εφορία Καλαμάτας για να γίνουν πιστευτοί


Αποφασισμένο να διαφύγει με κάθε τρόπο ήταν το ζευγάρι που εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Μεσσηνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όταν αντιλήφθηκε ότι η Αστυνομία βρίσκεται στο κατόπι τους. Για να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς ο 47χρονος Έλληνας και η 36χρονη Ρουμάνα παραβίασαν φωτεινούς σηματοδότες, διασταυρώσεις με στοπ και αναγκάσθηκαν να σταματήσουν, όταν προσέκρουσαν σε νησίδα. Ακόμα και τότε, όμως, ο 47χρονος, καθώς γνώριζε από εμπειρία τι τον περιμένει, βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει, ενώ προσπάθησε να κρυφτεί σε καλαμιές για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν.
Παρά ταύτα, αμφότεροι χθες κατέληξαν με χειροπέδες στο γραφείο του εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για απόπειρα απάτης από κοινού και κατ’ επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος, απάτες σε μορφή πλημμελήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και απείθεια.
Η γυναίκα χθες αφέθηκε ελεύθερη, ενώ ο 47χρονος θα απολογηθεί στον ανακριτή αύριο.
Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλα δύο άτομα ως συνεργούς, έναν 50χρονο κι έναν 47χρονο, ενώ οι συλληφθέντες είχαν απασχολήσει και παλαιότερα τις αστυνομικές αρχές. Το Δεκέμβριο του 2013 εξαρθρώθηκε στην Αθήνα συμμορία με πάνω από 15 μέλη, ανάμεσά τους και ο 47χρονος που συνελήφθη, καθώς από το 2010 διέπρατταν απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Μεσσηνίας.
Η Αστυνομία τότε είχε διαπιστώσει ότι είχαν διαπράξει συνολικά 44 απάτες, ενώ με εντολή εισαγγελέα τα στοιχεία και η φωτογραφία του είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.
 
Νοίκιαζαν αυτοκίνητα
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας είχαν πληροφορίες ότι ο 47χρονος με την 36χρονη διαπράττουν απάτες στη Μεσσηνία, κινούμενοι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Ακολούθως, προσέγγιζαν ηλικιωμένους και αφού δήλωναν ψεύτικα στοιχεία, πως είναι εφοριακοί, λογιστές, αστυνομικοί κ.λπ. και με το πρόσχημα είτε της παροχής βοήθειας για δήθεν τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη συγγενικό τους πρόσωπο είτε οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.
Το πρωί της Τρίτης αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας πήγαν σε γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, απ’ όπου είχαν πληροφορηθεί ότι το ζευγάρι την Παρασκευή είχε νοικιάσει ένα και θα το επέστρεφαν.
Την ώρα που έφταναν οι αστυνομικοί, το ζευγάρι είχε παραδώσει το αυτοκίνητο και ετοιμαζόταν να φύγει με άλλο, το οποίο οδηγούσε ο 47χρονος.
Όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, ο 47χρονος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και άρχισαν να κατευθύνονται από τη Νέα Είσοδο προς την Καλαμάτα. Μάλιστα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την καταδίωξη, πέρασε με «κόκκινο» από τα φανάρια και παραβίασε δύο στοπ. Κάποια στιγμή ο οδηγός λόγω της μεγάλης ταχύτητας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε στη νησίδα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του οχήματος. Τότε βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει, ενώ στη συνέχεια κρύφτηκε σε καλαμιές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη γυναίκα, η οποία είχε παραμείνει στο αυτοκίνητο, καθώς και τον 47χρονο, τον οποίο και εντόπισαν.
Στην κατοχή του 47χρονου και της 36χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 290 ευρώ και 5 LEV Ρουμανίας, ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο.
 
Στην εφορία
Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία έχει εξακριβώσει ότι μαζί με τους άλλους δύο, που αναζητούνται, εμπλέκονται στις εξής απάτες:
-Στις 25 Μαΐου προσέγγισαν 86χρονο στο σπίτι του στην Καλαμάτα και τον έπεισαν ότι ο γιος του έχει οικονομική εκκρεμότητα 1.300 ευρώ. Πήραν τα χρήματα και για να είναι πιο πιστευτοί τον πήγαν με το αυτοκίνητο μέχρι τη ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου και τον άφησαν
-Στις 14 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης οι δύο άντρες με τη Ρουμάνα πλησίασαν 83χρονη και την έπεισαν ότι η κόρη της έχει να λάβει επιστροφή φόρου 11.000 ευρώ. Έτσι, την έπεισαν και τη μετέφεραν στο σπίτι της, όπου τους παρέδωσε χρυσαφικά και κοσμήματα
-Στις 15 Ιουνίου στον Πύργο Ηλείας προσέγγισαν 86χρονη  και της πήραν 500 ευρώ
-Στις 24 Ιουνίου, στην Καλαμάτα, πήγαν στο σπίτι άλλης 86χρονης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι ο εγγονός της προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Της ζήτησαν, δε, 50.000 ευρώ
-Την 1η Ιουλίου πήγαν στο σπίτι 78χρονης στην Καλαμάτα και της είπαν ότι ο γιος της θα λάβει επιστροφή φόρου 12.000 ευρώ, αλλά πρέπει να καταβάλει πρώτα 600 ευρώ. Μάλιστα, την πήραν και την πήγαν στην εφορία, όπου και την εγκατέλειψαν, αφού της πήραν 275 ευρώ και κοσμήματα αξίας  2.000 ευρώ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες έχουν αναγνωρισθεί από τα θύματα. Η δε έρευνα από την Αστυνομία συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη