Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης για τη Μεσσήνη και Τοπικές Κοινότητες


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος», εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη το έργο «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από Άγιο Παύλο προς Τοπικές
Κοινότητες και Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, Β΄ Φάση».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι προϋπολογισμού 1.170.807,36 ευρώ.
 
Αλλαγή αμιαντοσωλήνων
Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παλαιότητας και λειτουργίας του δικτύου. Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των αγωγών είναι πλέον ακατάλληλο και ανεπαρκές, το υλικό τους είναι αμιαντοσωλήνας, η δε διατομή τους δεν καλύπτει τις σημερινές απαιτήσεις. Το δίκτυο στην πορεία του συναντά τις υφιστάμενες δεξαμενές υδροδότησης των οικισμών, οι οποίες σύμφωνα με τη μελέτη βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θα απαιτηθεί για να καταστούν λειτουργικές και να προσαρμοστούν στο νέο δίκτυο την αντικατάσταση βανών, σωληνώσεων κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή του αγωγού δικτύου από τον κόμβο στα όρια του τοπικού διαμερίσματος Ανδρούσας με το τοπικό διαμέρισμα Λυκοτράφου έως και την δεξαμενή στον κόμβο της Τοπικής Κοινότητας Μυρτοποταμιάς. Επίσης η κατασκευή του αγωγού δικτύου έως και την δεξαμενή στον κόμβο της Τοπικής
Κοινότητας Λευκοχώρας.
 
19 χλμ. δίκτυο
Το έργο περιλαμβάνει ακόμα την κατασκευή του αγωγού έως και την
δεξαμενή στον κόμβο της Τοπικής Κοινότητας Δρακονερίου, έως και την δεξαμενή στον κόμβο της Τοπικής Κοινότητας Ανάληψης, έως τον κόμβο πλησίον του υδατόπυργου Μεσσήνης.
Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή αγωγού δικτύου μήκους 18.559 μέτρων και οι σωληνώσεις του δικτύου θα είναι από σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας HDPE 3ης γενιάς.
Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2016.
Β.Β.