Καθ’ οδόν για το παλιό κάμπινγκ Κυπαρισσίας 250 με 500 μετανάστες (;)


Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να μεταφερθούν και εγκατασταθούν στην πόλη περί τους 250 – 500 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά τα όσα δήλωσε επίσημα, σχετικά με το ζήτημα, ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας. Μάλιστα, όπως ήδη κυκλοφορεί στην πόλη – και από κύκλους του δήμου Τριφυλίας – ο καταυλισμός των μεταναστών συζητείται, ίσως, να στηθεί σε ιδιωτικό χώρο στον οποίο παλιότερα λειτουργούσε κάμπινγκ, στην παραλία της Κυπαρισσίας, δίπλα στο λιμάνι, σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και μαζικής εστίασης.
 «Δεν ξέρω εάν θα πρέπει ν’ ανοίξουμε αυτή την πόρτα, επίσημα, σαν δήμος. Εγώ, προσωπικά, είμαι πάρα πολύ αρνητικός και όσον αφορά στον πλάγιο τρόπο που γίνεται επιτρέψτε μου δε να γνωρίζω ότι υπάρχει «επιχείρηση» στο δήμο της Τριφυλίας και στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας, που είναι σε πολύ προχωρημένο βαθμό, έχουν συνεννοηθεί με το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας αναφερόμενος στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Βίτσα, το οποίο εστάλη στο δήμο, όπως άλλωστε και σε όλους τους δήμους,  με το οποίο ζητούσε από το δήμο Τριφυλίας να προτείνει και υποδείξει χώρο για τη μεταφορά και εγκατάσταση – φιλοξενία 250 έως 500 προσφύγων και μεταναστών, σε υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Εγώ, είμαι αρνητικός ως προς το να δεχτούμε την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή. Είναι βέβαιο ότι όταν έρθουν οι πρόσφυγες, αν έρθουν, μπορεί το κράτος να εγγυάται την παρουσία του, είναι βέβαιο όμως ότι σε λίγες μέρες, σε λίγους μήνες, θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και θα είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστεί η κοινωνία. Είμαι αρνητικός και προτείνω την ίδια άποψη να εκφράσει και το δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε, δεν υπάρχουν οι δημόσιοι χώροι.  Δε γνωρίζω να υπάρχει τέτοιος χώρος όπου να εγκατασταθούν 500 πρόσφυγες, με ό,τι σημαίνει αυτό και με όλα τα προβλήματα τα οποία θα ακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας.
Ο ίδιος νωρίτερα είχε πει ότι το επίσημο κράτος καθημερινά αποχωρεί από την Τριφυλία με το κλείσιμο δομών και του προκαλεί έκπληξη και απορία πώς το κράτος την ίδια στιγμή που αποχωρεί και υποχωρεί ως προς τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει στην κοινωνία, επιμένει να της επιμερίσει ένα φορτίο το οποίο αυτή η κοινωνία το πληρώνει με το μεγαλύτερο κόστος. Ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε σε προβλήματα αλλοίωσης του πληθυσμού, ανασφάλειας, υγιεινής και σε μια σειρά από ζητήματα που θα προκληθούν σε βάρος της κοινωνίας από την  εγκατάσταση μεταναστών στην Τριφυλία.
 
Άλλες τοποθετήσεις
Για ασάφεια στην επιστολή του κ. Βίτσα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, προσθέτοντας πως επειδή έρχονται αλλαγές στα Α.Τ., θα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και ήδη υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ποσοστό μεταναστών.
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζήσει στο πετσί της την προσφυγιά, μίλησε για ανθρωπιστικό πρόβλημα και ότι πρέπει να είναι ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα και κάθε δήμος και περιφερειακή ενότητα να αναλάβει τον επιμερισμό που της αναλογεί.
 Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, έστρεψε τα πυρά του σε όσους έχουν ευθύνη για τους πολέμους που έχουν ως συνέπεια να ξεσπιτώνονται οι άνθρωποι,  τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός έχει δείξει την αλληλεγγύη του και έχει απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές κραυγές, «και ο κ. δήμαρχος στα όρια ήταν να παρεκκλίνει σ’ αυτή την άποψη που λέει ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα και δε μπορούμε να δεχθούμε άλλους…».
 
Αντιπαράθεση
Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση Κατσίβελα – Κουκούμη και ο τελευταίος αποχώρησε με βολές για «φασισμό» προς το δήμαρχο Τριφυλίας. Μετά από τοποθετήσεις και δημοτικών συμβούλων ακολούθησε ψηφοφορία επί της πρότασης του κ. Κατσίβελα, την οποία υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης, ο επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης και την καταψήφισε ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ. Το ερωτηματικό που βασανιστικά πλανάται στην πόλη, είναι εάν, πράγματι, βρίσκονται “καθοδόν” για το παλιό κάμπινγκ Κυπαρισσίας 250 με 500 μετανάστες και αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις όσο περνούν οι μέρες και ο κόσμος μαθαίνει ότι πρόκειται, ίσως, να γίνει καταυλισμός μεταναστών στο παλιό κάμπινγκ Κυπαρισσίας.