Καταρρέει το «Αρχοντικό Γκούρα» στην Κυπαρισσία κίνδυνος για κατοίκους και περαστικούς…


Με την παλιά του αίγλη να μην έχει ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου, παρά τις φθορές και τη θαμπάδα της λάμψης του, το «Αρχοντικό Γκούρα», της οικογένειας των οπλαρχηγών – καπεταναίων της Επανάστασης του ’21 Αναστασοπουλαίων, στην Πάνω Πόλη (Παλιά Πόλη) της Κυπαρισσίας, αφημένο στην τύχη του και το έλεος, καταρρέει…
Επιβλητικό, ακόμα και σήμερα, σε σημείο που να προκαλεί δέος, στέκει όρθιο ψηλά στην πλαγιά του βουνού, λίγα μέτρα από την Παναγία Γελουδά (ή Αγγελουδιώτισσα) και τον ιστορικό τόπο της μάχης της Καργιούτας, όπου το Μάιο του 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ πυρπόλησε την πόλη.
Όμως, δυστυχώς, η έλλειψη μέριμνας και φροντίδας για να διασωθεί αυτό το πολύτιμο διαμάντι αρχιτεκτονικής υφής και μαζί του να μείνει ζωντανή η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, έχει ως συνέπεια το παλιό «Αρχοντικό Γκούρα» να μαραζώνει και ερειπωμένο, ως είναι, να καταρρέει, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος σε βάρος κατοίκων και περαστικών διαρκώς να αυξάνει. Από τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας έχει επισημάνει προς το Δήμο Τριφυλίας την επικινδυνότητα του κτηρίου και πως πρέπει να τύχει μέριμνας και φροντίδας. Ωστόσο, τα χρόνια παρήλθαν και ουδείς από τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες συγκινήθηκε.
Πριν από λίγες μέρες κατέρρευσε τμήμα του «Αρχοντικού Γκούρα» και τα συντρίμμια παραμένουν σωριασμένα στο δρόμο που οδηγεί στην Παναγία Γελουδά. Σε δρόμο από τον οποίο καθημερινά περνούν, με τα πόδια ή οχήματα και δίκυκλα, κάτοικοι της περιοχής και δεκάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, για να θαυμάσουν από ψηλά τη θέα και να αγναντέψουν το γαλαζοπράσινο του Ιονίου και του κάμπου του Κυπαρισσιακού κόλπου! Μάλιστα, τη μέρα που κατέρρευσε τμήμα του «Αρχοντικού Γκούρα» γιόρταζε το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, το οποίο και λειτουργούσε για τη γιορτή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Δεκάδες κάτοικοι της πόλης κι επισκέπτες πέρασαν από το σημείο και από θαύμα δεν προκλήθηκε ατύχημα ή ζημιά.
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής, ζητούν από κάθε αρμόδια και εμπλεκόμενη Αρχή και υπηρεσία να παρέμβει ουσιαστικά για την άρση επικινδυνότητας του κτηρίου.